Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ερντογάν – Τραμπ: Προειδοποίηση στις ΗΠΑ – “Να το σκεφτούν καλά”
ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν – Τραμπ: Προειδοποίηση στις ΗΠΑ – “Να το σκεφτούν καλά”

Ερντογάν - Τραμπ: Νέες βολές κατά των Ηνωμένων Πολιτειών εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχετικά με την επικείμενη συμφωνία με την Ρωσία για τα S-400 και την ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων από τον Τραμπ.

Ερντογάν – Τραμπ: Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως δεν περιμένει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία επειδή η τελευταία σχεδιάζει να αγοράσει ένα ρωσικό αμυντικό πυραυλικό σύστημα και επανέλαβε πως η αγορά αυτή είναι μια «τελειωμένη συμφωνία». Ο Ερντογάν, μιλώντας σε μια σπάνια, για τα δεδομένα του, συνέντευξη Τύπου προς τους ξένους δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να σκεφτούν πολύ προσεκτικά πριν επιβάλουν οποιουδήποτε είδους κυρώσεις στην Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ. Προειδοποίησε δε, πως αν προχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση, η Άγκυρα θα προβεί σε αντίποινα. Ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε πως έχει καλές σχέσεις με τον Αμερικανό ομόλογό του, όμως οι δεσμοί της Τουρκίας με ανθρώπους που εργάζονται κάτω από τον Ντόναλντ Τραμπ είναι «πολύ, πολύ διαφορετικές» και πως ομάδες και στις δύο πλευρές συχνά διαφωνούν σε ορισμένα θέματα, περιλαμβανομένων των S-400.

Ο κ. Ερντογάν επαναβεβαίωσε πως η Άγκυρα θα αρχίσει να παραλαμβάνει τους S-400 το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, επισημαίνοντας μάλιστα πως ήδη περίπου 100 Τούρκοι ένστολοι έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους στην χρήση του ρωσικού όπλου, παρά τις ενστάσεις που είχε διατυπώσει η Ουάσιγκτον. Το Πεντάγωνο έχει ήδη δρομολογήσει την αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα απόκτησης και συμπαραγωγής των υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών F-35, κίνηση που θα στερήσει δισεκατομμύρια δολάρια και πολύτιμη τεχνογνωσία από την τουρκική αμυντική βιομηχανία. Η παράδοση των F-35 που έχει αγοράσει ή σχεδιάζει να αγοράσει η Άγκυρα έχει ανασταλεί, όπως και η εκπαίδευση Τούρκων πιλότων.

Ερντογάν: Έστειλε και δεύτερο γεωτρύπανο στην ΑΟΖ

Παράλληλα, ο πρώην υπουργός Άμυνας Πάτρικ Σάναχαν είχε προειδοποιήσει τον ομόλογό του Ακάρ ότι το Κογκρέσο είναι διακομματικά υπέρ της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία, που θα μπορούσαν να αποφέρουν μεγάλο εύρος οικονομικών συνεπειών. Ο κ. Ερντογάν ωστόσο στοιχηματίζει στην διαπροσωπική του σχέση με τον κ. Τραμπ, επιμένοντας στις πρόσφατες εκτιμήσεις του πως θα καταφέρει να κερδίσει την στήριξη του Αμερικανού προέδρου όταν θα συναντηθούν στην σύνοδο του G20 στην Ιαπωνία, στα τέλη του μήνα. «Φυσικά θα πούμε: ‘Θεωρείτε αποδεκτές τέτοιες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας;’ Πιστεύω πως θα πει ότι δεν τις θεωρεί αποδεκτές. Θα του ζητήσει να κάνει αυτό που είναι απαραίτητο. Είναι τόσο απλό, καθότι είμαστε φίλοι, είμαστε στρατηγικοί εταίροι».

Οι δηλώσεις του Ερντογάν κατά των ΗΠΑ, και τα ανοικτά μέτωπα που έχει ανοίξει δεξιά και αριστερά, φανερώνουν την αδιαφορία του Τούρκου Προέδρου για τις διεθνείς αντιδράσεις που προκαλούν οι ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ και την Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα. Η Τουρκία πραγματοποιεί τελετή αποχώρησης του «Γιαβούζ», του δεύτερου γεωτρύπανου που στέλνει στην κυπριακή ΑΟΖ, παρουσία του υπουργού Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ. Το δεύτερο γεωτρύπανο αναμένεται να προχωρήσει σε γεώτρηση στις αρχές Ιουλίου, σε περιοχή που έχει αδειοδοτήσει το ψευδοκράτος. «Το Γιαβούζ είναι έτοιμο να παρουσιάσει στο έθνος μας τους υπόγειους πόρους» ανέφερε το βράδυ της Τετάρτης ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας στο λογαριασμό του στο Twitter.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις