Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Κρέας – Περιβάλλον: Μέχρι το 2040, το 60% του «κρέατος» που θα τρώμε δεν θα προέρχεται από ζώα, εκτιμούν ειδικοί
PLUS

Κρέας – Περιβάλλον: Μέχρι το 2040, το 60% του «κρέατος» που θα τρώμε δεν θα προέρχεται από ζώα, εκτιμούν ειδικοί

Κρέας - Περιβάλλον: Οι εναλλακτικές κερδίζουν έδαφος

Κρέας – Περιβάλλον: Σχεδόν σε δύο δεκαετίες, το μεγαλύτερο ποσοστό «κρέατος» που θα τρώμε δεν θα προέρχεται από τη σφαγή ζώων. Και το περιβάλλον θα μας ευγνωμονεί. Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, το 2040, το 60% του «κρέατος» που θα φτάνει στο πιάτο μας, είτε θα είναι συνθετικό, δηλαδή θα αναπτύσσεται σε εργαστήριο (με τη διαδικασία της κυτταρικής καλλιέργειας) είτε θα παράγεται από φυτικά προϊόντα που θα έχουν την γεύση αλλά και την εμφάνιση του κρέατος. Η έκθεση της παγκόσμιας συμβουλευτικής εταιρείας«AT Kearney» υπογραμμίζει τις τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις της συμβατικής παραγωγής κρέατος αλλά και τις ανησυχίες των ανθρώπων για την καλή διαβίωση των ζώων στις κτηνοτροφικές μονάδες.

«Η μεγάλης κλίμακας κτηνοτροφία θεωρείται από πολλούς ένα περιττό κακό», επισημαίνει η έκθεση, σύμφωνα με τον Guardian. Η συμβατική βιομηχανία κρέατος περιλαμβάνει την εκτροφή δισεκατομμυρίων ζώων και αποδίδει πάνω από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως. Ωστόσο, πρόσφατες επιστημονικές μελέτες ανέδειξαν τις τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, από τις εκπομπές αερίων που οδήγησαν σε κλιματική κρίση, στις καταστροφές γεωργικών εκτάσεων και την ρύπανση των ποταμών και των ωκεανών. «Η αποφυγή του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να μειώσετε τον αντίκτυπό σας στη Γη», επισημαίνουν οι ειδικοί.

Οι εναλλακτικές κερδίζουν έδαφος

Εταιρείες όπως, οι Beyond Meat, Impossible Foods και Just Foods που χρησιμοποιούν φυτικά συστατικά για να παρασκευάσουν μπιφτέκια ομελέτες και άλλα προϊόντα πολλαπλασιάζονται με ταχείς ρυθμούς. Η συμβουλευτική εταιρεία AT Kearney εκτιμά ότι έχουν επενδυθεί ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε τέτοια προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών που κυριαρχούν στη συμβατική αγορά κρέατος.

Η έκθεση υπολογίζει ότι το 35% της συνολικής ποσότητας «κρέατος» που θα φτάνει στο πιάτο μας σε 20 χρόνια θα αναπτύσσεται σε εργαστήρια και το 25% θα είναι υποκατάστατο φυτικής προέλευσης. «Η αποφυγή του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να μειώσετε τον αντίκτυπό σας στη Γη», επισημαίνουν οι ειδικοί.

Εταιρείες όπως, οι Beyond Meat, Impossible Foods και Just Foods που χρησιμοποιούν φυτικά συστατικά για να παρασκευάσουν μπιφτέκια ομελέτες και άλλα προϊόντα, αυξάνονται με γρήγορες ρυθμούς.

Η συμβουλευτική εταιρεία AT Kearney εκτιμά ότι έχουν επενδυθεί ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε τέτοια προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών που κυριαρχούν στη συμβατική αγορά κρέατος.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις