Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΕΚΤ Επιτόκια: Δεν αποκλείεται περαιτέρω μείωση εάν επιβραδυνθεί η ανάπτυξη
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ Επιτόκια: Δεν αποκλείεται περαιτέρω μείωση εάν επιβραδυνθεί η ανάπτυξη

ΕΚΤ Επιτόκια: Τα επιτόκια μπορεί να πέσουν κι άλλο αν η οικονομία του μπλοκ βρεθεί και πάλι σε στασιμότητα

EKT Επιτόκια: Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν αποκλείει το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης του βασικού επιτοκίου της. Αυτή η εξέλιξη, όπως αποκάλυψαν δύο πηγές, μπορεί να καταστεί αναγκαία σε περίπτωση που η οικονομική ανάπτυξη εξασθενίσει μέσα στην υπόλοιπη χρονιά και το ισχυρό ευρώ αποτελέσει πρόβλημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι τα επιτόκιά της θα παραμείνουν «στα σημερινά τους επίπεδα», τουλάχιστον μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2020. H απόφαση αυτή, όπως επισήμανε ο Μάριο Ντράγκι οφείλεται κατά κύριο λόγο στην παράταση της αβεβαιότητας που επικρατεί στο διεθνές γεωπολιτικό περιβάλλον.

Δύο πηγές εν γνώσει των συζητήσεων στην ΕΚΤ για την πολιτική της δήλωσαν ότι η μείωση επιτοκίων συνεχίζει να βρίσκεται στο «παιχνίδι», αν η οικονομία του μπλοκ βρεθεί και πάλι σε στασιμότητα αφού κατέγραψε ρυθμό ανάπτυξης 0,4% το πρώτο τρίμηνο του έτους. «Εάν ο πληθωρισμός και η ανάπτυξη επιβραδυνθούν, τότε είναι δικαιολογημένη μια μείωση των επιτοκίων», δήλωσε η μία από τις πηγές, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της. Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει.

ΕΚΤ Επιτόκια: Το σκεπτικό του «παγώματος» που ανακοινώθηκε την Πέμπτη

Η ΕΚΤ αποφάσισε την περασμένη Πέμπτη να παρατείνει για ένα εξάμηνο, ως τα μέσα του 2020, το «πάγωμα» των επιτοκίων. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι εξήγησε το σκεπτικό της απόφασης σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ, στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Όπως εξήγησε ο κ. Ντράγκι, η απόφαση να παραταθεί τουλάχιστον έως τα μέσα της επομένης χρονιάς, από το τέλος του 2019, η περίοδος που τα επιτόκια θα παραμείνουν παγωμένα, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην παράταση της αβεβαιότητας που επικρατεί στο διεθνές γεωπολιτικό περιβάλλον.

Η αβεβαιότητα αυτή σε συνδυασμό με την υποχώρηση του διεθνούς εμπορίου και το κύμα προστατευτισμού που έχει επικρατήσει, έχουν συμβάλλει στην αποδυνάμωση της αναπτυξιακής προοπτικής της ευρωπαϊκής οικονομίας, υπογράμμισε ο Μάριο Ντράγκι. Όπως τόνισε, αυτό αντανακλάται στην επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων της ΕΚΤ για το ρυθμό ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας το 2020 και το 2021. Ετσι σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ιουνίου ο ρυθμός αύξηση του ΑΕΠ για φέτος θ΄αυξηθεί οριακά στο 1,2% έναντι 1,1% που προέβλεπε η ΕΚΤ τον Μάρτιο. Όμως για το 2020 η πρόβλεψη για το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ υποχώρησε στ 1,4% από 1,2%, ενω για το 2021 το ΑΕΠ προβλέπεται ν΄αυξηθεί κατά 1,4% έαντι 1,3% που ήταν η προγενέστερη πρόβλεψη.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις