Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Εκλογές – Αλβανία: Άκυρο το διάταγμα του Μέτα – Κανονικά οι εκλογές στις 30 Ιουνίου
ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές – Αλβανία: Άκυρο το διάταγμα του Μέτα – Κανονικά οι εκλογές στις 30 Ιουνίου

Εκλογές - Αλβανία: Στα άκρα η κόντρα του Αλβανού προέδρου με τον Έντι Ράμα

Εκλογές – Αλβανία: Κανονικά στις 30 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι εκλογές στην Αλβανία, αφού το διάταγμα του Προέδρου της χώρας, Ίλιρ Μέτα, για ακύρωση των εκλογών, κρίθηκε άκυρο από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της Αλβανίας. Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα τη Δευτέρα ο Αλβανός πρόεδρος είχε υπογράψει διάταγμα ακύρωσης των εκλογών σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά της πολιτικής κρίσης της χώρας και της κόντρας του με τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα στα άκρα. Πριν την υπογραφή, ο Μέτα έκανε αναφέρθηκε εκτενώς στους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση αυτή, τονίζοντας ότι αποτελεί την καλύτερη συνταγματική λύση για να αποφευχθεί ο κίνδυνος κλιμάκωσης των συνεπειών λόγω της βαθιάς κρίσης στη χώρα και να δοθεί η ευκαιρία στις πολιτικές δυνάμεις να αποκαταστήσουν την ομαλότητα.

Η κυβέρνηση Ράμα είχε ήδη αντιδράσει στην υπογραφή του διατάγματος, ανακοινώνοντας πως ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα συγκαλεί για την Πέμπτη το Κοινοβούλιο με σκοπό την καθαίρεση του Ιλίρ Μέτα από το προεδρικό αξίωμα. Επανέλαβε, δε, τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά – κάτι που επιβεβαίωσε με την απόφασή της η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της χώρας, όπως αναφέρει η ΕΡΤ.

Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία 24ωρα η κατάσταση στην Αλβανία είναι έκρυθμη. Νέος γύρος διαδηλώσεων βρίσκεται σε εξέλιξη μετά την ανακοίνωση του Μέτα ότι θα ακυρώσει τις δημοτικές εκλογές, συντασσόμενος με τον κόσμο που βρίσκεται στους δρόμους με αίτημα να φύγει ο Έντι Ράμα. Η πολιτική κατάσταση στην Αλβανία δεν επιτρέπει τη διεξαγωγή δίκαιων εκλογών, ήταν το επιχείρημα του Μέτα, ο οποίος εξέφρασε την πρόθεσή του την περασμένη Παρασκευή, έπειτα από μήνες άγριων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

 

 

Αναλυτικά η δήλωση του Προέδρου της Αλβανικής Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα ανέφερε:

1. Με βαθιά ανησυχία για την κρίσιμη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην χώρα σαν αποτέλεσμα της μη ανταπόκρισης από καμία από τις δύο πλευρές.

2. Λαμβάνοντας υπ’όψη την αναγκαιότητα της άμεσης εκτόνωσης και τον κίνδυνο της απρόβλεπτης κλιμάκωσης της σύγκρουσης στη χώρα.

3. Αναλαμβάνοντας την υψηλή συνταγματική και θεσμική ευθύνη και πεπεισμένος πως η προάσπιση των συνταγματικών αρχών είναι πιο σημαντική από κάθε εκ του νόμου προθεσμία, ως άρχων του Κράτους και εμμένοντας στο όρκο για να υπηρετώ με κάθε τρόπο της τήρηση της σταθερότητας , της κοινωνικής ειρήνης και της εθνικής ενότητας.

4. Με πλήρη επίγνωση πως οι υφιστάμενες συνθήκες δεν δύνανται να διασφαλίσουν την διενέργεια πραγματικών εκλογών, δημοκρατικών, αντιπροσωπευτικών και καθολικών.

Οι ελεύθερες, έντιμες και καθολικές εκλογές αποτελούν βασικό κριτήριο της “Κοπεγχάγης” και στις υφιστάμενες συνθήκες, εξ αιτίας της έλλειψης υπευθυνότητας των δύο μερών , οδηγούμαστε σε μονοκομματικές εκλογές. Κατ’ αυτόν τον τρόπο δυναμιτίζεται κάθε δυνατότητα για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ζημιώνεται η εικόνα μιας χώρας μέλους του ΝΑΤΟ και επαπειλείται η αρχηγία του ΟΑΣΕ για το 2020.

5. Καλώντας όλους τους υπεύθυνους παράγοντες, ντόπιους και διεθνείς να ενώσουν τις εποικοδομητικές συμβολές τους για την επανέναρξη επειγόντως του αναντικατάστατου πολιτικού διαλόγου και για την εξεύρεση μιας σύντομης λύσης που θα εξυπηρετεί το ευρωπαϊκό μέλλον της Αλβανίας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις