Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / Έλενα Κορνάρο Πισκόπια: Το Google doodle τιμά την πρώτη γυναίκα που πήρε διδακτορικό
ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Έλενα Κορνάρο Πισκόπια: Το Google doodle τιμά την πρώτη γυναίκα που πήρε διδακτορικό

Έλενα Κορνάρο Πισκόπια: Φόρος τιμής στο «7γλωσσο θαύμα» με αφορμή την 373η επέτειο της γέννησής της

Ελενα Κορνάρο Πισκόπια: Αφιερωμένο στην Έλενα Κορνάρο Πισκόπια είναι το σημερινό doodle της Google, με αφορμή τη συμπλήρωση 373 ετών από την γέννηση της φιλοσόφου. Η Έλενα Κορνάρο Πισκόπια υπήρξε μία από τις πιο καλλιεργημένες γυναίκες της εποχής της και έμελλε να γραφτεί στην  ιστορία ως το «επτάγλωσσο θαύμα» και η πρώτη γυναίκα που απέκτησε διδακτορικό. Η Πισκόπια γεννήθηκε στη Βενετία στις 5 Ιουνίου 1646 και στα 19 της ήταν η πιο γραμματιζούμενη γυναίκα στη Βενετία. Γόνος μεγάλης βενετικής οικογένειας με οικόσημο, φέουδα και κύρος, η γυναίκα είχε τέσσερα αδέλφια.

Από μικρή η Έλενα Κορνάρο Πισκόπια έδειξε όχι μόνο ροπή στα γράμματα αλλά και στις τέχνες. Διέθετε αξιοσημείωτο μουσικό ταλέντο και μπορούσε να τραγουδήσει, να συνθέσει και να παίξει όργανα όπως βιολί, άρπα και πιάνο. Από 7 χρονών, το φιλόμαθο κορίτσι ξεκίνησε να διδάσκεται ξένες γλώσσες, κλασικές και μη: Λατινικά, Αρχαία Ελληνικά, και παράλληλα γραμματική και μουσική, από τον πάστορα της οικογένειας, Επιπροσθέτως ξεκινά Εβραϊκά, Ισπανικά, Γαλλικά, Αραβικά και Χαλδαίικα κι όταν κι αυτές γίνανε πλέον κτήμα της, της δώσανε παρατσούκλι το: Επτάγλωσση Μαέστρος (Oraculum Septilingue).

Έδειξε τρομερή ικανότητα λογικής και συλλογιστικής κι ήτανε σπουδάστρια των επιστημών με ίδιες υψηλές επιδόσεις, όπως και στην εκμάθηση γλωσσών. Σπούδασε μαθηματικά κι αστρονομία, καθώς και φιλοσοφία και θεολογία.

Έλενα Κορνάρο Πισκόπια: Η «μάχη» ενάντια στις προκαταλήψεις

Ο πατέρας της, βλέποντας πως της αρέσουν τα γράμματα, την ενθάρρυνε ζωηρά κι όταν έγινε 25 ετών (1672) την έστειλε στο διακεκριμένο πανεπιστήμιο της εποχής, στην Πάντοβα, για να συνεχίσει τις σπουδές της. Στην προσπάθειά της να πάρει το διδακτορικό της, συνάντησε δυσκολίες κι ισχυρή αντίσταση, καθώς αξιωματούχοι της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας αρνήθηκαν να δώσουν διδακτορικό σε μια γυναίκα. Η Ελένα κατέθεσε ξανά την εργασία της με την επιμονή του πατέρα της κι αυτή τη φορά η Εκκλησία της έδωσε το διδακτορικό για τη φιλοσοφία. Ήταν η πρώτη γυναίκα παγκοσμίως που απέκτησε διδακτορικό.

Στις 25 Ιουνίου 1678, η Κορνάρο Πισκόπια έλαβε το πτυχίο της στη Φιλοσοφία, σε ηλικία 32 ετών. Επίσης έλαβε το δαχτυλίδι του Δόκτορος, την κάπα από ερμίνα του διδάκτορος της Φιλοσοφίας και το δάφνινο στέμμα των Ποιητών. Μέχρι σήμερα η Δρ Κορνάρο είναι ευρέως αναγνωρισμένη από όλους τους λέκτορες και συγγραφείς. Όταν τέλειωσε με τα πτυχία, αφιέρωσε τη ζωή της στη φιλανθρωπία.

Απέκτησε υψηλή θέση στην κοινωνία της Βενετίας, αρνήθηκε προτάσεις γάμου από σημαντικότατους ανθρώπους κι αντίθετα ντύθηκε το ράσο του Τάγματος των Βενεδικτίνων μοναχών.

Στα υπόλοιπα 7 χρόνια που της έμελλε να ζήσει, επικεντρώθηκε στο να διδάσκει και να υπηρετεί τους φτωχούς. Η Ελενα πέθανε σε ηλικία 38 ετών, στις 26 Ιουλίου 1684.

Έλενα Κορνάρο Πισκόπια: Σχεδόν όλη η ακαδημαϊκή της συγγραφή έχει χαθεί

Στη διάρκεια της ζωής της έγραψε πολλά δοκίμια, διατριβές και θεολογικές πραγματείες, με φιλοσοφικά και θρησκευτικά θέματα. Επίσης ακαδημαϊκές μελέτες, μεταφράσεις και διάφορα άλλα άρθρα. Δημοσιεύτηκαν στην Πάρμα, μετά το θάνατό της, στα 1688, αλλά ελάχιστα έχουν διασωθεί κι αυτά είναι κυρίως επιστολές και κάποια ποιήματα. Το 1669 μετέφρασε από τα Ισπανικά το «Colloquio di Cristo nostro Redentore all’anima devota» (Dialogue between Christ Our Redeemer and a Devoted Soul – Διάλογος Μεταξύ Του Λυτρωτή Χριστού & Μιας Αφοσιωμένης Ψυχής), ένα βιβλίο από τον μοναχό Τζιοβάνι Λασπέρτζιο (Giovanni Laspergio). Το 1670 έγινε πρόεδρος της Ακαδημίας της Ειρήνης στη Βενετία. Σχεδόν όλη η ακαδημαϊκή της συγγραφή έχει χαθεί.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις