alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Βενιζέλος: Γιατί η Γεννηματά του έδειξε την “πόρτα” – Για “αισχρή απόφαση” μιλούν στο ΚΙΝΑΛ
"ΑΙΣΧΡΗ ΑΠΟΦΑΣΗ"

Βενιζέλος: Γιατί η Γεννηματά του έδειξε την “πόρτα” – Για “αισχρή απόφαση” μιλούν στο ΚΙΝΑΛ

Βενιζέλος: Καζάνι που βράζει το ΚΙΝΑΛ μετά τη συνάντηση Γεννηματά - Βενιζέλου και την απόφαση να τοποθετήσει επικεφαλής στο Επικρατείας τον Καμίνη.

Βενιζέλος: Χάος έχει φέρει στο ΚΙΝΑΛ ενόψει εθνικών εκλογών, η απόφαση της Φώφης Γεννηματά να αποπέμψει τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ένα από τα πιο “ισχυρά” χαρτιά.  Περίπου 40 μέρες πριν από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που προκήρυξε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συντριπτική ήττα του στις ευρωεκλογές η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής αποφάσισε να έρθει σε πλήρη ρήξη με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Σε συνάντηση που είχαν οι δυο τους το μεσημέρι του Σαββάτου, η κ. Γεννηματά εξήγησε στον κ. Βενιζέλο ότι οι δυο τους βρίσκονται σε διαφορετική πολιτική γραμμή και κατά συνέπεια δεν μπορεί να τον τοποθετήσει επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

«Τη θέση αυτή την έχω τάξει στον Γιώργο Καμίνη», του είπε. Η κ. Γεννηματά πρότεινε στον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να τον τοποθετήσει στην τελευταία και μη εκλόγιμη θέση του Επικρατείας, την οποία ο κ. Βενιζέλος αρνήθηκε. «Στις επικείμενες Εθνικές Εκλογές, με απόφαση της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά, επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας τίθεται ο Γιώργος Καμίνης», ανέφερε ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ που έθεσε επικεφαλής τον τέως δήμαρχο Αθηναίων στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Βενιζέλος: Το ΚΙΝΑΛ καθίσταται ουρά του ΣΥΡΙΖΑ

«Η κυρία Φώφη Γεννηματά ζήτησε να συναντηθούμε σήμερα. Στη συνάντησή μας μου είπε πως θεωρεί ότι έχουμε διαφορές ως προς τη γραμμή του ΚΙΝΑΛ, ότι είχε υποθέσει  πως  επιθυμώ να διαδραματίζω ένα ευρύτερο ρόλο και ότι σε κάθε περίπτωση έχει δεσμευθεί να τοποθετήσει στη θέση του επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΚΙΝΑΛ άλλο πρόσωπο. Μου είπε επίσης ότι δεν θα ήθελε να φανεί ότι δεν στηρίζω εκλογικά το ΚΙΝΑΛ και ως εκ τούτου η τελευταία θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας θα μπορούσε να καλυφθεί από εμένα.

Ευχαρίστησα την κυρία Γεννηματά γιατί αντιλαμβάνεται το ρόλο μου ως ευρύτερο, αυτό όμως αντιφάσκει με την πρότασή της για τη συμμετοχή μου στην τελευταία θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Εξέφρασα τη βεβαιότητά μου ότι αντιλαμβάνεται πλήρως τις πολιτικές συνέπειες της επιλογής της. Δεν της ευχήθηκα καλή επιτυχία σε ένα σχέδιο που καθιστά το ΚΙΝΑΛ ουρά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά την ευχαρίστησα γιατί θα έχω πλέον τη δυνατότητα, χωρίς κομματικές δεσμεύσεις, να υπερασπιστώ δυναμικά τις θέσεις μου για το μέλλον της Πατρίδας».

Αποσύρονται υποψήφιοι βουλευτές

Όπως ήταν λογικό, η είδηση της αποχώρησης του κ. Βενιζέλου έπεσε σαν “βόμβα” με πολλά στελέχη του κόμματος να τηλεφωνούν τόσο προς την αρχηγό του ΚΙΝΑΛ όσο και προς τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ζητώντας να μάθουν λεπτομέρειες.

Μάλιστα, ήδη υπήρξαν οι πρώτες παραιτήσεις υποψηφίων του κόμματος. Ο Γιώργος Ντόλιος, η Σοφία Θεολογίτου (Κυκλάδες), ο Μάνος Επιτροπάκης και ακόμα δύο υποψήφιοι του ΚΙΝΑΛ στην Κορινθία δήλωσαν ότι δεν θα είναι υποψήφιοι, διαμαρτυρόμενοι για την έξοδο του Ευάγγελου Βενιζέλου από το κόμμα.

Κίνημα Αλλαγής: “Οι απόντες, βοηθούν τον ΣΥΡΙΖΑ”

Στην ενημέρωσή της η Χαριλάου Τρικούπη αναφέρει ότι η κ. Γεννηματά ζήτησε από τον κ. Βενιζέλο να εξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο θα υπηρετηθεί η ενότητα και η δική του ενεργή παρουσία σ’ αυτή την κρίσιμη πολιτική αναμέτρηση. Όπως επισημαίνεται στο ενημερωτικό σημείωμα:«Η θέση του Ευάγγελου Βενιζέλου ήταν πρώτη θέση στο Επικρατείας ή τίποτα». Ακόμη τονίζεται πως «όσοι επιλέξουν να είναι απόντες σ’ αυτή τη κρίσιμη μάχη διευκολύνουν απλά τον ΣΥΡΙΖΑ».

Το Κίνημα Αλλαγής αναφέρει ότι η Φώφη Γεννηματά επέλεξε τον Γιώργο Καμίνη, ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας για να σηματοδοτήσει πολιτικά τη σταθερή απόφαση για τη διεύρυνση του χώρου και την ενίσχυση του πολιτικού φορέα για να κυριαρχήσει στον προοδευτικό χώρο. «Απόφαση που ανοίγει μια τεράστια πόρτα για όλους τους προοδευτικούς πολίτες που έχουν απογοητευθεί από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για να ενταχθούν στο ΚΙΝΑΛ στις επόμενες εκλογές. Για να ηττηθεί οριστικά η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Η επιλογή του Γιώργου Καμίνη με τα πολιτικά χαρακτηριστικά της θα συμβάλει σημαντικά σ΄ αυτό», υπογραμμίζεται από το ΚΙΝΑΛ.

Το σκεπτικό της απόφασης

Η ανακοίνωση της απόφασης προκάλεσε «παγωμάρα» στους βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος.  Παράλληλα άνοιξε μια συζήτηση για τη στόχευση που είχε αυτή η απόφαση της Φώφης Γεννηματά που όπως λέγεται, «ισοδυναμεί με διάσπαση στο κόμμα ένα μήνα πριν από τις εκλογές.»

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής εμφανίζεται, όπως λέγεται  να είναι πεπεισμένη, ότι το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να πετύχει ένα θετικό εκλογικό αποτέλεσμα αν καταφέρει και προσελκύσει το περίπου 1 εκατομμύριο ψηφοφόρους που επέλεξαν στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις τον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα, απογοητευμένοι, έχουν αποστασιοποιηθεί.  Οι ψηφοφόροι αυτοί, είναι κεντροαριστεροί που έχουν μεν απογοητευθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά βλέπουν επιφυλακτικά τη ΝΔ και ακόμα περισσότερο το ενδεχόμενο μιας μετεκλογικής συνεργασίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η προσέγγιση τους μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν το Κίνημα Αλλαγής δώσει την εικόνα ενός προοδευτικού κόμματος με κεντροαριστερό προσανατολισμό. Αυτή την εικόνα, θέλησε να δώσει η κυρία Γεννηματά με την τοποθέτηση του Γιώργου Καμίνη στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας και του Θόδωρου Μαργαρίτη στη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Καμίνης: Η ευθύνη που επωμίζομαι είναι μεγάλη

Μία λιτή δήλωση εξέδωσε ο Γιώργος Καμίνης σχετικά με την απόφαση της Φώφης Γεννηματά να τον θέσει επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής. «Η ευθύνη που επωμίζομαι είναι μεγάλη. Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για την ενίσχυση και διεύρυνση της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης, ώστε σύντομα να ξαναγίνει κυρίαρχη».