Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Ωτίτιδα: Ερευνητές δημιούργησαν το πρώτο app που… «ακούει» τη μόλυνση στο αφτί!
PLUS

Ωτίτιδα: Ερευνητές δημιούργησαν το πρώτο app που… «ακούει» τη μόλυνση στο αφτί!

Ωτίτιδα: Υπόσχεται άμεση διάγνωση, χωρίς γιατρό

Ωτίτιδα: Θα εμπιστευόσασταν ποτέ ένα app για να… εξετάσει το παιδί σας και να αποφανθεί αν έχει ή όχι ωτίτιδα; Ακόμα κι αν μία τέτοια διάγνωση σας φαίνεται τελείως αναξιόπιστη, ερευνητές ισχυρίζονται ότι η νέα εφαρμογή κινητού που ανέπτυξαν μπορεί να κάνει ακριβώς αυτό: Να διαγνώσει τις μολύνσεις των αυτιών στα παιδιά, εκπέμποντας ένα ανεπαίσθητο ήχο και «ερμηνεύοντας» τον τρόπο με τον οποίο ο ήχος αντανακλάται πίσω. Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine», η νέα εφαρμογή ανιχνεύει με ποσοστό ακρίβειας 85% κατά πόσο υπάρχει υγρό πίσω από το τύμπανο του αυτιού.

Το συγκεκριμένο app χρειάζεται δύο πράγματα για να λειτουργήσει, που πλέον είναι άμεσα διαθέσιμα σχεδόν σε κάθε σπιτικό: ένα smartphone και ένα χωνί από διπλωμένο χαρτί. Ειδικότερα, το app εκπέμπει ένα συνεχόμενο ήχο διάρκειας μόλις 150 χιλιοστών του δευτερολέπτου μέσω του χάρτινου χωνιού, το οποίο τοποθετείται κοντά στο αυτί. Τόσο οι οξείες όσο και οι χρόνιες λοιμώξεις του αυτιού δημιουργούν υγρό πίσω από το τύμπανο, με αποτέλεσμα ο ήχος που κανονικά θα δονούσε το τύμπανο, να ανακλάται πίσω απαράλλαχτος. Η εφαρμογή, που χρησιμοποιεί ένα ειδικό αλγόριθμο για να «διαβάσει» τον ήχο, έχει ελεγχθεί σε παιδιά ηλικίας 18 μηνών έως 17 ετών και η κατά 85% διαγνωστική αποτελεσματικότητά της επιβεβαιώνεται από τη σύγκριση της με εξειδικευμένες ιατρικές μεθόδους όπως είναι το τυμπανόγραμμα.

Τα παιδιά πολύ συχνά εμφανίζουν ωτίτιδες, οι οποίες έχουν ασαφή συμπτώματα (π.χ. πυρετό) ή τα ίδια δεν είναι σε θέση να υποδείξουν τι ακριβώς είναι αυτό που τα ενοχλεί. Αποτελεί επομένως πρόκληση για το γονιό να κρίνει πότε πρέπει να πάει το παιδί του σε ειδικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι τη εφαρμογή πρέπει να εγκριθεί πρώτα από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, κάτι που αναμένεται έως το τέλος του έτους, προτού κυκλοφορήσει στην αγορά.

 

WiFi
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις