Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

01

Οκτωβρίου 2023

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τουρκία – Αιγαίο: Νέα πρόκληση – Τα νησιά πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα”
ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΤΟ

Τουρκία – Αιγαίο: Νέα πρόκληση – Τα νησιά πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα”

Τουρκία - Αιγαίο: Συνεχίζεται το «μπαράζ» των προκλήσεων με τη «σκυτάλη» να λαμβάνει το τουρκικό ΥΠΕΞ, μιλώντας για το Αιγαίο.

Τουρκία – Αιγαίο: “Λάδι στη φωτιά” ρίχνει η Άγκυρα, την ώρα που έχει ανοίξει μέτωπα με την απόφασή της να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Τώρα, η Τουρκία προκαλεί για μία ακόμη φορά, θέτοντας ξανά θέμα αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών του Αιγαίου. Μετά την πρόκληση της Άγκυρας απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο, για τα δικαιώματα των νησιών στην οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανέβασε κατακόρυφα το «θερμόμετρο» της προκλητικότητας, εμπλέκοντας και το ΝΑΤΟ, σε ότι αφορά το ανατολικό Αιγαίο, κάνοντας αναφορά στις διεθνείς συνθήκες.

Σε ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι, απαντά στις τοποθετήσεις των Ελλήνων υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας. Αναφέρει ότι αρκετές συνθήκες, ανάμεσά τους της Λωζάνης και των Παρισίων, δεσμεύουν νομικά την Ελλάδα και προβλέπουν ότι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένα. Ο Τούρκος αξιωματούχος κάνει αναφορά και στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών. Υπενθυμίζεται ότι και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, είχε μιλήσει πριν από περίπου 20 ημέρες για αποστρατικοποίηση των νησιών.

Αιχμές της Τουρκίας και για το ΝΑΤΟ

«Όλοι οι σύμμαχοι, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, συμφώνησαν ότι η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο δεν πρέπει να είναι ζημιογόνα για τις εθνικές πολιτικές όποιου συμμάχου στο ΝΑΤΟ», σημειώνει και αναφέρει ότι συμφωνήθηκε πως τα πλοία του ΝΑΤΟ που επιχειρούν στην περιοχή δεν πρέπει να επισκέπτονται τα λιμάνια, ούτε για ανεφοδιασμό στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Μάλιστα, επισημαίνει ότι η επιχείρηση του ΝΑΤΟ δεν σημαίνει ανοχή της Τουρκίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, στην ανακοίνωση, κατηγορεί την Ελλάδα ότι επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στο Αιγαίο και την καλεί να εγκαταλείψει αυτή την προσπάθεια. Παράλληλα, κάνει λόγο για νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας, επικαλούμενο το διεθνές δίκαιο και την ιστορία. Τέλος, σημειώνει ότι τα προβλήματα μπορούν να λυθούν με την αμοιβαία κατανόηση και τις συντονισμένες προσπάθειες της Τουρκίας και καλεί την Ελλάδα να συμπεριφερθεί με παρόμοιο τρόπο.

Κουμουτσάκος: Η ΕΕ από τις δηλώσεις να προχωρήσει στις πράξεις

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος κάλεσε την ΕΕ να προχωρήσει από τις δηλώσεις καταδίκης για τις τουρκικές προκλήσεις, στις πράξεις αποτροπής.  Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ σχολίασε μέσω Twitter τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας. Η τελευταία ήρθε το πρωί της Κυριακής, όταν το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας έθεσε ξανά θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, κατηγορώντας ότι Ελλάδα ότι επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα.

«Η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις και υποδαυλίζει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Η Άγκυρα παίζει με τη φωτιά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά να περάσει από τις δηλώσεις καταδίκης σε πράξεις αποτροπής», σχολίασε ο κ. Κουμουτσάκος.

Παράλληλα, ο κ. Κουμουτσάκος διεμήνυσε στην Άγκυρα να μην πιστέψει ότι μπορεί να εκμεταλλευθεί την κομματική αντιπαράθεση στην Ελλάδα, γιατί οι Έλληνες θα είναι απόλυτα ενωμένη απέναντι στις προκλήσεις και τις απειλές. «Να μην πιστέψουν στην Άγκυρα ότι μπορούν να εκμεταλλευθούν την προεκλογική κομματική αντιπαράθεση στην Ελλάδα. Απέναντι σε οποιαδήποτε πρόκληση ή απειλή ο Ελληνισμός, οι Έλληνες θα είμαστε απόλυτα ενωμένοι», ανέφερε σχετικά.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις