Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Βενεζουέλα: Καρέ καρέ η στιγμή που τεθωρακισμένο της Εθνοφρουράς πέφτει πάνω στο πλήθος (vid)
ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Καρέ καρέ η στιγμή που τεθωρακισμένο της Εθνοφρουράς πέφτει πάνω στο πλήθος (vid)

Βενεζουέλα: Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στους δρόμους της Βενεζουέλας τις τελευταίες ώρες, με τις συγκρούσεις να γίνονται ολοένα και πιο άγριες

Βενεζουέλα: Εκτός ελέγχου δείχνει να είναι η κατάσταση στους δρόμους της Βενεζουέλας τις τελευταίες ώρες. Βίαιες συγκρούσεις συνεχίζουν να εκτυλίσσονται ανάμεσα στους υποστηρικτές του Χουάν Γκουαϊδό και εκείνους του Νικολάς Μαδούρο, λίγες ώρες αφότου ο ηγέτης της αντιπολίτευσης κάλεσε τον στρατό να ξεσηκωθεί και να τον στηρίξει. Ένα πραγματικά σοκαριστικό βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου, δείχνει μια σκηνή που παγώνει το αίμα και ξυπνά οδυνηρές μνήμες. Σε αυτό, καταγράφεται η στιγμή που ένα όχημα της Εθνοφρουράς της Βενεζουέλας παρασέρνει διαδηλωτές που έχουν συγκεντρωθεί έξω από μια στρατιωτική βάση στο Καράκας.

Όπως φαίνεται στο βίντεο αρχικά κάποιοι διαδηλωτές πετάνε πέτρες σε ένα από τα οχήματα της Εθνοφρουράς έξω από τη βάση, όταν ξαφνικά ένα άλλο όχημα πέφτει πάνω τους και τους τραυματίζει, πιθανώς σοβαρά. Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο, πολλοί κάτοικοι του Καράκας είχαν συγκεντρωθεί κοντά στη στρατιωτική βάση Λα Καρλότα για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον Γκουαϊδό. Με το πλήθος είχαν ενωθεί μάλιστα και στρατιώτες που έφεραν γαλάζιες κορδέλες οι οποίες συμβολίζουν τη «νέα αρχή» στην χώρα τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα και το Reuters είχε δημοσιεύσει φωτογραφίες από ανάλογη σκηνή, που δείχνουν καρέ – καρέ ένα όχημα να παρασύρει διαδηλωτή, ο οποίος στην συνέχεια βρίσκεται πίσω από το τεθωρακισμένο.

Βενεζουέλα: Πώς ξεκίνησε η νέα φάση των ταραχών

Όλα ξεκίνησαν όταν αναρτήθηκε ένα video τριών λεπτών που έδωσε στη δημοσιότητα ο Χουάν Γκουαϊδό, ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης που τον περασμένο Ιανουάριο αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος και ζητά στρατιωτική εξέγερση για να πέσει ο Νικολάς Μαδούρο.

Το video που δείχνει τον Γκουαϊδό μπροστά από βαριά οπλισμένους στρατιώτες να ανακοινώνει πως έχει φτάσει η ώρα για την τελική φάση της «επιχείρησης Ελευθερία» προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης Μαδούρο, που από την πρώτη στιγμή έκανε λόγο για πραξικόπημα σε εξέλιξη.

 

Ο Γκουαϊδό κάλεσε τους υποστηρικτές του στη βάση Λα Καρλότα, στο Καράκας, όπου έφτασαν γρήγορα και δυνάμεις του στρατού που παραμένουν πιστές στον Μαδούρο. Τα επεισόδια δεν άργησαν.

Βενεζουέλα: Για «μη αναστρέψιμη διαδικασία αλλαγής» μιλά ο Γκουαϊδό

Τη στήριξη των διεθνών συμμάχων του, με τους οποίους συνομίλησε πριν ξεκινήσει την «Επιχείρηση Ελευθερία» στη Βενεζουέλα υποστηρίζει ότι έχει ο Χουάν Γκουαϊδό, σε νεότερο μήνυμά του στο twitter. Ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος της Βενεζουέλας κάνει λόγο για μη αναστρέψιμη διαδικασία αλλαγής στη χώρα και υποστηρίζει ότι «θα αντισταθούμε μέχρι να πετύχουμε μια ελεύθερη Βενεζουέλα».

«Μιλήσαμε με τους συμμάχους μας στη διεθνή κοινότητα και έχουμε την ισχυρή στήριξή τους γι’ αυτή τη μη αναστρέψιμη διαδικασία αλλαγής στη χώρα μας. Η Επιχείρηση Ελευθερία ξεκίνησε και θα αντισταθούμε μέχρι να επιτύχουμε μια ελεύθερη Βενεζουέλα», έγραψε στο twitter.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις