alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Λυκουρέζος: Απολογείται σήμερα ενώπιον του ανακριτή
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Λυκουρέζος: Απολογείται σήμερα ενώπιον του ανακριτή

Η ώρα της απολογίας του Αλέξανδρου Λυκουρέζου

Λυκουρέζος: Στον ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση της αποκαλούμενης «Μαφίας των Φυλακών» Ευ. Νικόπουλο απολογούνται σήμερα οι δικηγόροι Αλέξανδρος Λυκουρέζος και Θεόδωρος Παναγόπουλος. Τους δύο κατηγορούμενος βαραίνουν τα αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και της απόπειρας εκβίασης. Το τελευταίο σε βάρος του κρατουμένου για την υπόθεση της Energa, Αριστείδη Φλώρου.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο δικηγόροι συνελήφθησαν την προηγούμενη εβδομάδα από την Αντιτρομοκρατική κατόπιν εκδόσεως εντάλματος σύλληψης σε βάρος τους. Και οι δύο διετέλεσαν συνήγοροι του προφυλακισμένου Γ. Αντωνόπουλου, ο οποίος είχε δεχθεί δολοφονική επίθεση έξω από το σπίτι του στην Πεντέλη το 2014.

Οι κατηγορίες

Οι δύο γνωστοί νομικοί κατηγορούνται πως ως συνήγοροι του Γ. Αντωνόπουλου εκβίαζαν τον επιχειρηματία Αρ. Φλώρο. Ο εκβιασμός συνετελείτο σε συνεργασία με έγκλειστους Αλβανούς κρατουμένους. Στόχος του εκβιασμού ήταν ο Φλώρος να τους καταβάλει το ποσό των 2 εκατ. ευρώ. Εάν δινόταν αυτό το ποσό, τότε, όπως αναφέρουν στοιχεία της δικογραφίας, οι δύο ποινικολόγοι θα ενεργούσαν ώστε να αποσυρθούν οι επιβαρυντικές καταθέσεις Αλβανών κρατουμένων που κατονόμαζαν τον Αρ. Φλώρο ως ηθικό αυτουργό της απόπειρας ανθρωποκτονίας του Γ. Αντωνόπουλου.

Το περιεχόμενο της δικογραφίας

Στη δικογραφία περιέχονται και καταθέσεις δικηγόρων σύμφωνα με τις οποίες προβλήθηκε από τη μεριά Λυκουρέζου οικονομικό αίτημα προς τον Αρ. Φλώρο και τον τότε δικηγόρο του, τον αδικοχαμένο Μιχάλη Ζαφειρόπουλο. Απόπειρα εκβιασμού του από τους δύο δικηγόρους έχει καταγγείλει με καταθέσεις του στις Αρχές και ο Αρ. Φλώρος.

Αγωγή κατά Παπακώστα

Παράλληλα, αγωγή κατά της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Κατερίνας Παπακώστα προτίθεται να καταθέσει σήμερα η υπεράσπιση του ποινικολόγου Αλέξανδρου Λυκουρέζου. Η αγωγή αφορά παραβίαση του νόμου για το τεκμήριο αθωότητας. Αυτό γιατί η πλευρά του κ. Λυκουρέζου κρίνει πως οι δηλώσεις της υπουργού τον καθιστούσαν ένοχο πριν ακόμα απολογηθεί. Την υπεράσπιση του κ. Λυκουρέζου έχει αναλάβει ο κ. Θρασύβουλος Κονταξής.

Η δήλωση του κ. Κονταξή

«Η υπεράσπιση του πολίτη Λυκουρέζου δεν απαιτεί τίποτα άλλο παρά την πιστή εφαρμογή του νόμου. Χθες κυρία ονόματι Παπακώστα, υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, προέβη σε απαράδεκτες δηλώσεις αναφορικά με την ουσία της υπόθεσης, οι οποίες δηλώσεις αποφαίνονται για την ενοχή ή την αθωότητα των συλληφθέντων δύο δικηγόρων. Θυμίζω ότι η Ελληνική Βουλή, πριν από έναν μήνα, με τις ψήφους της κας Παπακώστα ψήφισε νόμο ο οποίος απαγορεύει διά ροπάλου την έκφραση απόψεων όσον αφορά σε εκκρεμείς ποινικές υποθέσεις από κυβερνητικούς αξιωματούχους. Τον ίδιο νόμο τον οποίο ψήφισε η κα Παπακώστα, τον ίδιο νόμο παραβίασε και ο ίδιος νόμος προβλέπει κυρώσεις.

»Αύριο το πρωί στις 9, προ της απολογίας του κ. Λυκουρέζου, θα κατατεθεί αγωγή σε βάρος της κας Παπακώστα, προς πιστή εφαρμογή του νόμου τον οποίο η ίδια ψήφισε και η οποία με τις δηλώσεις της παραβίασε κατάφωρα το θεμελιώδες δικαίωμα κάθε υπόπτου ή κατηγορουμένου, του τεκμηρίου αθωότητας. Σημειώνω πως δεν έχει απολογηθεί καν ο κ. Λυκουρέζος και πάρα ταύτα έχει δημιουργηθεί με ευθύνη και κυβερνητικών αξιωματούχων και βάσει του εντάλματος σύλληψης το οποίο εξεδόθη ένα νοσηρό αρνητικό κλίμα, το οποίο ελπίζω να μην επηρεάσει την ποινική του μεταχείριση».

Η γραμμή Λυκουρέζου

Η πλευρά του κ. Λυκουρέζου εμμένει στην εξής δήλωση: «Από τη δικογραφία δεν προκύπτει ούτε ένα στοιχείο το οποίο να αποδεικνύει ή να καταδεικνύει άμεση ενοχή του Αλέξανδρου Λυκουρέζου ή και πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπόθεση αυτή. Ως εκ τούτου, από τα στοιχεία της δικογραφίας της ίδιας δεν συντρέχουν λόγοι για προφυλάκιση ούτε του ιδίου του Αλ. Λυκουρέζου ούτε και του δικηγόρου Θεόδωρου Παναγόπουλου».

Εξάλλου, η φράση του Αλέξανδρου Λυκουρέζου την Παρασκευή «Εγώ και ο Θόδωρος αρχηγοί εγκληματικής οργάνωσης; Αν είναι  δυνατόν!», θεωρείται ενδεικτική της γραμμής άμυνας που θα ακολουθηθεί.