Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Συμφωνία Πρεσπών: Από «Φίλιππος Β΄» «Τόσε Προέσκι»
ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία Πρεσπών: Από «Φίλιππος Β΄» «Τόσε Προέσκι»

Αλλαγή ονόματος στο εθνικό στάδιο της Βόρειας Μακεδονίας, η κυβέρνηση της οποίας ήταν επιβεβλημένο να προχωρήσει σ' αυτήν την αλλαγή μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Συμφωνία Πρεσπών: Στο πλαίσιο της σταδιακής υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών, η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας μετονόμασε το εθνικό στάδιο της γειτονικής χώρας από «Φίλιππος Β’» σε «Τόσε Προέσκι».

Η σχετική απόφαση απόφαση πέρασε με πλειοψηφία 129 βουλευτών στη γειτονική χώρα. Με βάση τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας θα έπρεπε να αλλαχθούν ονομασίες, οι οποίες εμπεριείχαν αλυτρωτικές αναφορές σε υπουργεία, δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς.

Εντάξει ο Φίλιππος Β΄, αλλά ποιός είναι ο Τόσε Προέσκι;

Ο Τόντορ «Τόσε» Προέσκι (25 Ιανουαρίου 1981 – 16 Οκτωβρίου 2007) ήταν Σλαβομακεδόνας τραγουδιστής. Εκπροσώπησε τη Βόρεια Μακεδονία (τότε ως πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας) στο Διαγωνισμό Τραγουδιού Eurovision 2004 με το τραγούδι «Life». Κατέλαβε την 14η θέση με 47 βαθμούς.

Ο Τόσε έχασε ξαφνικά τη ζωή του σε τροχαίο το 2007 στην της Κροατία. Ήταν 26 ετών. Στο αυτοκίνητο βρίσκονταν επίσης ο φίλος του και οδηγός Γκέοργκι Γκεοργκίεφσκι και η μάνατζέρ του Λιλιάνα Πέτροβιτς. Η μέρα μετά το θάνατό του (17 Οκτωβρίου 2007) κηρύχθηκε ημέρα εθνικού πένθους στη χώρα του.

Το πρώτο ματς με το νέο όνομα

Πρώτο ματς στο γήπεδο, υπό τη νέα ονομασία, θα είναι το εντός έδρας της εθνικής ομάδας με την αντίστοιχη της Αυστρίας. Το ματς θα γίνει στις 10 Ιουνίου για την τρίτη αγωνιστική των προκριματικών του Euro 2020.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις