Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / “Μακεδονική μειονότητα” BBC: Επιμένει το βρετανικό δίκτυο και δεν είναι το μόνο
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ

“Μακεδονική μειονότητα” BBC: Επιμένει το βρετανικό δίκτυο και δεν είναι το μόνο

"Μακεδονική μειονότητα" BBC: Απαντώντας σε επιστολή διαμαρτυρίας του προέδρου της Ένωσης Μακεδόνων Μεγάλης Βρετανίας, Ανδρέα Πετρίδη.

“Μακεδονική μειονότητα” BBC: Στα περί «σλαβομακεδονικής μειονότητας» στη χώρα μας επιμένει το BBC υποστηρίζοντας ότι «ο αριθμός των σλαβόφωνων ή των μακεδονικής εθνότητας απογόνων στην Ελλάδα είναι αδύνατον να υπολογιστεί με ακρίβεια».

Απαντώντας σε επιστολή διαμαρτυρίας του προέδρου της Ένωσης Μακεδόνων Μεγάλης Βρετανίας, Ανδρέα Πετρίδη, για το ρεπορτάζ που δημοσίευσε στις 24 Φεβρουαρίου το βρετανικό δίκτυο σχολίασε ότι δεν έκανε λόγο για «μεγάλη καταπιεσμένη μειονότητα».

Παρέπεμψε μάλιστα στην παράγραφο του δημοσιεύματος που ανέφερε ότι «ο ιστορικός Λεωνίδας Εμπειρίκος υπολογίζει ότι πάνω από 100.000 -σλαβόφωνοι ή «μακεδονικής» εθνότητας απόγονοι- ζουν ακόμα στην ελληνική περιοχή της Μακεδονίας. Ωστόσο μόνο 10.000-20.000 θα ταυτοποιούντο ως μέλη μιας μειονότητας».

Όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ και ο ανταποκριτής του στο Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός, ο κ. Πετρίδης είχε επισημάνει αντιφάσεις στο ρεπορτάζ του BBC που ανέφερε από τη μία ότι η «μακεδονική γλώσσα» είχε απαγορευθεί επί Ιωάννη Μεταξά.

Από την άλλη «η μακεδονική γλώσσα δεν έχει απαγορευθεί επισήμως στην Ελλάδα».

Η απάντηση του BBC ήταν ότι στο δημοσίευμα καθίσταται σαφές ότι η γλώσσα αυτή δεν έχει απαγορευθεί επισήμως «εδώ και δεκαετίες».

Η Ελληνίδα που έγραψε το προκλητικό άρθρο

Το βρετανικό δίκτυο δεν παίρνει άμεσα θέση στις επισημάνσεις του κ. Πετρίδη ότι το αρχικό δημοσίευμα ήταν μονόπλευρο και κατηγορούσε την Ελλάδα, ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ενώ αναφέρει ότι δεν κατανοεί την επισήμανση του προέδρου της Ένωσης Μακεδόνων Μεγάλης Βρετανίας ότι την υποτιθέμενη αυτή μειονότητα εκπροσωπεί ένα κόμμα με αντίστοιχες πεποιθήσεις και ελάχιστη εκλογική απήχηση.

Την πρώτη φορά, είχε ξεσπάσει σάλος στην Ελλάδα από το άρθρο που όπως διαπιστώθηκε έγραψε Ελληνίδα, με αποτέλεσμα να γίνουν διορθώσεις.

Και γερμανική ιστοσελίδα… αναρωτιέται 

Στην ιστοσελίδα της Γερμανικής Ραδιοφωνίας φιλοξενείται ρεπορτάζ με υπέρτιτλο «Μακεδονική μειονότητα» και τίτλο «Δεν αναγνωρίζεται στην Ελλάδα».

Όπως διευκρινίζεται, δεν υπάρχει μακεδονική μειονότητα, φέρνοντας ως παράδειγμα φωνές από τη Βουλγαρία που ονομάζουν αυτήν τη μειονότητα “βουλγαρική”.

Το άρθρο βασίζεται στα λεγόμενα του δημοσιογράφου Τάσου Κωστόπουλου που, όπως επισημαίνεται, «ασχολείται εδώ και δεκαετίες με την ελληνική περιοχή της Μακεδονίας και τον εκεί σλαβόφωνο πληθυσμό.

Ο 54χρονος νομικός και ιστορικός διαπιστώνει ότι υφίστανται άνθρωποι στη βορειοελληνική περιφέρεια της Μακεδονίας, οι οποίοι μιλούν μία σλαβική διάλεκτο».

“Yπάρχει μία σειρά, διαφορετικών στάσεων και αυτοπροσδιορισμών: Οι μεν βλέπουν τους εαυτούς τους ως αμιγείς Έλληνες. Οι άλλοι λένε ότι έχουν μόνον ιδιαίτερα πολιτισμικά χαρακτηριστικά, χωρίς να ανήκουν σε άλλο λαό. Δεν θέλουν σε καμία απολύτως περίπτωση να είναι μειονότητα. Έχουν την αντίληψη ότι αυτό θα μπορούσε μόνο να τους βλάψει, ότι με αυτόν τον τρόπο θα περιχαρακώνονταν από τον υπόλοιπο πληθυσμό».

Ο ίδιος σημειώνει ότι «το μικρό κομμάτι των Σλάβων Ελλήνων, το οποίο αυτοπροσδιορίζεται ως μειονότητα, εκπροσωπείται πολιτικά από το κόμμα «Ουράνιο Τόξο», – το οποίο εδρεύει στην βορειοελληνική πόλη της Φλώρινας».

Το άρθρο του DLF υπενθυμίζει και την δήλωση του Νίκολα Ντιμιτρόφ όταν ξέσπασε ο σάλος για το δημοσίευμα του BBC.

«Είναι ένα θέμα για διάλογο στο εσωτερικό της Ελλάδας, ίσως και ένα ζήτημα διεθνών υποχρεώσεων, αλλά το να αναμιχθούμε σε αυτό δεν μας βοηθά ως προς αυτό που θέλουμε να επιτύχουμε. Ανοίξαμε μία νέα σελίδα στις σχέσεις μας και απελευθερώσαμε την τεράστια δυναμική της φιλίας και της συνεργασίας».

BBC: Πολιτική αναταραχή με το δημοσίευμα για “μακεδονική” μειονότητα – Σφοδρά πυρά στην κυβέρνηση

“Μακεδονική μειονότητα”: Πώς το BBC “μάζεψε” το προκλητικό άρθρο για την Ελλάδα

«Μακεδόνες – Μακεδόνες όπως λέμε… Καρέτα – Καρέτα»: Πρόκληση και ειρωνείες από το “Ουράνιο Τόξο”

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις