Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

08

Δεκεμβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Μαδούρο – ΣΥΡΙΖΑ: “Τι δουλειά είχε το αεροπλάνο στην Αθήνα;”, αναρωτιούνται οι Times
ΚΟΣΜΟΣ

Μαδούρο – ΣΥΡΙΖΑ: “Τι δουλειά είχε το αεροπλάνο στην Αθήνα;”, αναρωτιούνται οι Times

Μαδούρο - ΣΥΡΙΖΑ: Οι TIMES περιγράφουν τις μυστήριες πτήσεις του αεροσκάφους και αφήνουν αιχμές για την στήριξη του Αλέξη Τσίπρα στο καθεστώς της Βενεζουέλας.

Μαδούρο – ΣΥΡΙΖΑ: Με τίτλο «Ο Μαδούρο βγάζει χρυσό από τη Βενεζουέλα για να κρατήσει το καθεστώς στη ζωή», οι Times του Λονδίνου περιγράφουν τις βόλτες του κρατικού αεροσκάφους, φορτωμένου με χρυσό, που σταμάτησε και στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για 4 ώρες.

Γιατί σταμάτησε για ανεφοδιασμό στην Αθήνα;

Στο γράφημα των Times φαίνεται  ότι μετά από μια σειρά πτήσεων το κρατικό αεροπλάνο του Μαδούρο μετά το Άμπου Ντάμπι έκανε στάση στην Αθήνα.

Πηγές αναφέρουν ότι αυτή η στάση στην Αθήνα δεν είναι τόσο αθώα, όσο οι ελληνικές Αρχές και η πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Αθήνα θέλουν να παρουσιάζουν.

«Το αεροπλάνο θα μπορούσε να επιστρέψει απευθείας από το Άμπου Ντάμπι στο Καράκας. Δεν υπήρχε κανένας λόγος να γίνει στάση στην Αθήνα για ανεφοδιασμό», αναφέρουν οι πηγές.

Όλες οι στάσεις του κρατικού αεροπλάνου έγιναν επειδή κουβαλούσε τόνους χρυσού

Για παράδειγμα, σύμφωνα με το Reuters, η επενδυτική εταιρεία Noor Capital του Άμπου Ντάμπι δήλωσε την 1η Φεβρουαρίου 2019 ότι αγόρασε 3 τόνους χρυσού στις 21 Ιανουαρίου από την κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας και ότι δεν θα αγόραζε περισσότερο μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση εκεί.

Η Noor Capital ανακοίνωσε ότι η αγορά αυτή ήταν σύμφωνη με τα «διεθνή πρότυπα και τους ισχύοντες νόμους».

Δεν είναι δυνατόν, αναφέρουν πηγές, να έγινε χωρίς λόγο στάση στην Αθήνα, όταν δεν προκύπτει λόγος ανεφοδιασμού του αεροπλάνου.

Δείτε το άρθρο των Times:

Μια σειρά από μυστηριώδεις πτήσεις, από το Καράκας, τις τελευταίες ημέρες, δημιούργησαν υποψίες ότι το καθεστώς Maduro μετακινεί κρυφά τόνους χρυσού από τη χώρα και τους πουλάει σε εμπόρους στην Αφρική, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Την 1η Μαρτίου, ένα Boeing 777 που ανήκει στη ρωσική χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία Nordwind και το οποίο θεωρείται ότι δεν είχε επιβάτες, εντοπίστηκε να πετάει από το Καράκας στην Καμπάλα, την πρωτεύουσα της Ουγκάντα. Σταμάτησε εκεί για λίγες ώρες πριν συνεχίσει στη Ζανζιβάρη και έπειτα επέστρεψε στο Καράκας.

Το ίδιο αεροπλάνο είχε εντοπιστεί στο διεθνές αεροδρόμιο του Καράκας στα τέλη Ιανουαρίου, όπου προφανώς ήταν έτοιμο να πετάξει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με φορτίο 20 τόνων χρυσού αξίας 650 εκατομμυρίων λιρών, μια συμφωνία που μπλοκαρίστηκε μετά από πίεση από τις ΗΠΑ.

Η Ουγκάντα αναπτύσσει τη φήμη της σε ό,τι αφορά  το ξέπλυμα χρυσού και ο διεθνής οργανισμός  Global Witness χαρακτήρισε τη χώρα ως «γεμάτη διαφθορά από κάτω έως πάνω» μετά από 18 μήνες έρευνας.

Το ύποπτο φορτίο 

Το αεροπλάνο της Nordwind δεν ήταν η μόνη πτήση που παρέδωσε ένα ύποπτο φορτίο από το Καράκας στην Ουγκάντα τις τελευταίες ημέρες.

Μια αεροπορική πηγή δήλωσε στους Times ότι μια ευρωπαϊκή εταιρεία τσάρτερ με γραφείο στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας έκανε συμφωνία  να μεταφέρει τέσσερις τόνους σε ράβδους χρυσού από το Καράκας στο Entebbe την περασμένη εβδομάδα.

Επιπλέον, η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας ισχυρίστηκε ότι ένα κυβερνητικό αεροσκάφος  που χρησιμοποιήθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών Jorge Arreaza για  κρυφή μεταφορά χρυσού. Το αεροσκάφος Falcon 900, το οποίο είναι εγγεγραμμένο στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA, πραγματοποίησε μια απρογραμμάτιστη στάση στην Αθήνα στις 2 Μαρτίου μετά την επίσκεψη στο Abu Dhabi.

Η ελληνική αρχή πολιτικής αεροπορίας δήλωσε ότι το αεροπλάνο έλαβε άδεια προσγείωσης μόνο για ανεφοδιασμό. To αεροσκάφος παρέμεινε στο έδαφος για περισσότερες από τέσσερις ώρες.

Η αντιπολίτευση θεώρησε ότι προσγειώθηκε για να πάρει μία πληρωμή σε ευρώ για μια προηγούμενη παράδοση χρυσού, προτού επιστρέψει στο Καράκας.

«Το αεροπλάνο δεν θα είχε προσγειωθεί στην Ελλάδα αν δεν συνέβαινε κάτι», δήλωσε ο José Guerra στο δίκτυο ΣΚΑΪ.

Ο Φρέντι Φερνάρντεζ, πρεσβευτής της Βενεζουέλας στην Ελλάδα, διέψευσε τα δημοσιεύματα.

«Είναι ανόητο να πιστεύουμε ότι ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας έβγαλε το χρυσό έξω από τη χώρα. Η ιστορία αποτελεί μέρος μιας συντονισμένης επίθεσης εναντίον της χώρας μας», δήλωσε στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Ο αριστερός πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας είναι ένας από τους λίγους Ευρωπαίους ηγέτες που εξακολουθούν να υποστηρίζουν τον πρόεδρο Μαδούρο και όχι τον αντίπαλό του Χουάν Γκουαϊδό.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις