Αθήνα

°C

Τετάρτη

20

Οκτωβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Γαλάζια Πατρίδα Τουρκία – Ελλάδα: “Τρόμαξαν οι Έλληνες, τώρα ξύπνησαν”, λέει ο Ερντογάν (vid)
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλάζια Πατρίδα Τουρκία – Ελλάδα: “Τρόμαξαν οι Έλληνες, τώρα ξύπνησαν”, λέει ο Ερντογάν (vid)

Γαλάζια Πατρίδα Τουρκία - Ελλάδα: Οι Έλληνες φέρεται να τρόμαξαν αλλά δεν ήταν άσκηση εναντίον τους, είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Ερντογάν.

Γαλάζια Πατρίδα Τουρκία – Ελλάδα: Προκλητικός εμφανίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε τηλεοπτική του συνέντευξη όταν κλήθηκε να αναφερθεί στην στρατιωτική άσκηση «γαλάζια πατρίδα» και το πώς αντιμετωπίστηκε στην Ελλάδα.

«Πραγματοποιήσαμε μια άσκηση την ῾Γαλάζια Θάλασσα᾽περίπου 120 πλοία μας συμμετείχαν στην άσκηση και οι Έλληνες φέρεται να τρόμαξαν. Μα εμείς δεν κάναμε την άσκηση εναντίον σας!» είπε αρχικά ο Τούρκος πρόεδρος στη συνέντευξή του στο κανάλι 24TV.

»Μα δεν θα κάνουμε ασκήσεις; Ένας στρατιωτικός λαός θα κάνει ασκήσεις στις θάλασσες του» πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Για τη διεξαγωγή ασκήσεων από ελληνικής πλευράς είπε ότι «τώρα ολοκληρώθηκε η άσκηση και ξεκίνησαν οι επισκέψεις στα λιμάνια. Τώρα ξύπνησαν οι Έλληνες και πραγματοποιούν κατά την άποψη τους ασκήσεις στα νησιά».

Ο Τούρκος πρόεδρος ολοκλήρωσε τις αναφορές του στην Ελλάδα διαμηνύοντας ότι «εμείς δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα, κάποιο φόβο. Όμως είμαστε έτοιμοι πάντα».

«Θα συμπράξουμε με χώρες που κάνουν ήδη γεωτρήσεις»

Παράλληλα, ο Ερντογάν εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει να ψάχνει για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς τόνισε ότι εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τις χώρες που ήδη δραστηριοποιούνται στην περιοχή για έρευνες και γεωτρήσεις, εννοώντας ενδεχομένως το Κατάρ ή/και τις ΗΠΑ.

«Είμαστε κι εμείς αυτήν τη στιγμή σε επαφές με τις χώρες που πραγματοποιούν έρευνες σε εκείνη την περιοχή. Για να εξετάσουμε αν “μαζί μπορούμε να κάνουμε έρευνες ή δεν μπορούμε”. Και θα το δοκιμάσουμε κι αυτό, να συνεργαστούμε μαζί τους, μήπως τα καταφέρουμε. Επομένως, έχουμε μία ευκαιρία να προβούμε σε τέτοια βήματα μαζί. Πρώτα ο Αλλάχ, αυτή τη στιγμή ο “Πορθητής” και ο “Γιαβούζ”, τα γεωτρύπανά μας, πιάνουν δουλειά. Και από την άλλη πλευρά, τα ερευνητικά πλοία μας συνεχίζουν στα επίμαχα σημεία τις έρευνές τους», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, τονίζοντας ότι το να βρεις πετρέλαιο δεν είναι καθόλου εύκολη δουλειά.

«Και Έλληνας και Γάλλος να είναι ο τρομοκράτης, εμείς θα του στρέψουμε το όπλο μας»

O Ερντογάν αναφέρθηκε επίσης και στον αγώνα που δίνει η Τουρκία κατά της τρομοκρατίας, καθώς υποστήριξε ότι δεν έχει σημασία ποιος είναι ο τρομοκράτης, «ακόμη και Γάλλος και Έλληνας να είναι», η χώρα θα στρέψει το όπλο της ακόμη και σε εκείνους.

«Δεν είμαστε σε θέση να ξεχωρίσουμε ποιος είναι Κούρδος, Γάλλος, Έλληνας ή Αυστραλός. Όποιος στρέφει το όπλο του κατά του στρατιώτη μου, θα το στρέφουμε κι εμείς εναντίον του», ήταν η φράση του.

Ως προς τους S-400

«Δεν θα υπάρξει καμία υποχώρηση στο θέμα της αγοράς του από τη Ρωσία. Συμφωνήσαμε με τους Ρώσους, θα ξεκινήσουμε συμπαραγωγή, μπορεί μετά τους S-400 να προχωρήσουμε με τους S-500».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις πιέσεις ορισμένων κύκλων στην Τουρκία σχετικά με τους πυραύλους S-400, είπε τα εξής: «Τελειώσαμε τη δουλειά όσον αφορά τα S-400, έληξε. Δεν έχει κανένα νόημα να το συζητάμε, διότι έχουμε ολοκληρώσει αυτή τη συμφωνία τόσο με τον κ. Πούτιν όσο και με τη Ρωσία. Έχουν συζητηθεί όλα, από τους όρους του δανείου, μέχρι τη συμπαραγωγή. Επιτεύχθηκε συμφωνία, έπεσαν οι υπογραφές, τέλειωσε. Δεν μπορούμε ποτέ να υποχωρήσουμε, διότι δεν μας ταιριάζει μια τέτοια ανηθικότητα, δεν είναι ηθικό κάτι τέτοιο».

Μπορούμε να προχωρήσουμε στη συμπαραγωγή των S-400 με τους Ρώσους

«Μπορεί μετά τους S-400 να προχωρήσουμε με τους S-500. Αυτοί που μας επιβάλλουν πράγματα όσον αφορά τους S-400, γιατί δεν το κάνουν και στην Ελλάδα; Γιατί δεν το κάνουν στη Βουλγαρία και τη Σλοβακία; Και αυτές είναι κράτη του ΝΑΤΟ. Κάντε το και σε εκείνες, γιατί δεν το κάνετε;», διερωτήθηκε ο Τούρκος πρόεδρος.

Επικαλέστηκε, μάλιστα, τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος είχε πει ότι «αυτό είναι το πιο φυσικό δικαίωμα των εταίρων μας, δεν μπορούμε να επέμβουμε σε αυτά» και ανέφερε τα εξής: «Κάναμε τη συμφωνία για τους S-400 σε πάρα πολύ κατάλληλες συνθήκες. Επίσπευσαν την ημερομηνία αποστολής στον Ιούλιο. Με το καλό τον Ιούλιο θα παραλάβουμε την πρώτη παρτίδα».

«Γαλάζια Πατρίδα»: Ο τούρκικος στόλος βγαίνει στο Αιγαίο και στην Κύπρο

Αποστολάκης Αιγαίο: Δυστυχώς, υπάρχει κίνδυνος για σοβαρό ατύχημα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις