Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Ακρόπολη ανέγερση κτιρίων: Μετά τον σάλο, “παγώνουν” οι εκδόσεις αδειών
ΕΛΛΑΔΑ

Ακρόπολη ανέγερση κτιρίων: Μετά τον σάλο, “παγώνουν” οι εκδόσεις αδειών

Ακρόπολη ανέγερση κτιρίων: Η ισχύς της απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ακρόπολη ανέγερση κτιρίων: Με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναστέλλονται προσωρινά οι εκδόσεις νέων οικοδομικών αδειών στην περιοχή νοτίως της Ακρόπολης, Μακρυγιάννη – Κουκάκι.

Η απόφαση ήρθε μετά τις σοβαρές αντιδράσεις για την ανέγερση τοίχου ξενοδοχείου που έκρυβε τη θέα προς τον Ιερό Βράχο.

Με την απόφαση του υπουργείου αναστέλλεται για ένα έτος η έκδοση οικοδομικών αδειών για την ανέγερση νέων κτιρίων με ύψος που υπερβαίνει τα 17,5 μέτρα, καθώς και προσθηκών καθ’ ύψος σε υφιστάμενα κτίρια, όταν το ύψος τους υπερβαίνει τα 17,5 μέτρα.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της αναστολής, στη συγκεκριμένη περιοχή, δεν εφαρμόζεται κάθε γενική ή ειδική διάταξη που επιτρέπει οποιαδήποτε κατασκευή άνω του ύψους των 17,5 μέτρων.

Η ισχύς της απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Acropolis at sunset, Athens

Η Γενική Διεύθυνση Πολεοδομίας του ΥΠΕΝ, σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς και υπουργεία, έχουν συστήσει ομάδα εργασίας για την επανεξέταση των όρων δόμησης στην περιοχή, ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα περιορισμού της οπτικής επαφής με την Ακρόπολη.

Στη βάση αυτή θα γίνουν όποιες παρεμβάσεις κριθούν αναγκαίες στο θεσμικό πλαίσιο, όπως αυτό έχει προκύψει μετά τις μεταβολές του 2012.

Ακρόπολη ανέγερση κτιρίων: Πολίτες συγκέντρωναν υπογραφές

Κάτοικοι και φορείς είχαν εδώ και καιρό ξεκινήσει µια προσπάθεια να κινητοποιήσουν τους αρµοδίους µε αφορµή την ολοκλήρωση εργασιών σε νεόδµητο ξενοδοχείο που βρίσκεται στην αρχή της οδού Φαλήρου, απέναντι από το Μουσείο της Ακρόπολης.

Το ξενοδοχείο έχει δέκα ορόφους, δηλαδή τέσσερις παραπάνω από τις διπλανές πολυκατοικίες, µε άδεια που έλαβε το 2017.

Για να προχωρήσει η ανέγερση του συγκεκριµένου ξενοδοχείου είχε δοθεί έγκριση και από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συµβούλιο, ενώ το οικόπεδο µέσα στο οποίο χτίστηκε ήταν για πάνω από δέκα χρόνια κλεισµένο µε λαµαρίνες, λόγω εργασιών που γίνονταν για σωστικές αρχαιολογικές ανασκαφές.

Όπως προέκυψε από την έρευνα των κατοίκων, το μεγάλο ύψος του κτιρίου «εξασφαλίστηκε» χάρη στον μεγάλο συντελεστή δόμησης της περιοχής, της ύπαρξης μεγάλου οικοπέδου και των διατάξεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, που «πριμοδοτεί», όπως γράφει η «Καθημερινή» με συντελεστή τα πράσινα δωμάτια.

Η αρχιτέκτονας Ειρήνη Φρεζάδου η οποία ξεκίνησε την κινητοποίηση και μίλησε στην εφημερίδα, σημειώνει πως ο κόσμος είναι έξαλλος.

«Βλέπει να δημιουργείται ένα νέο τείχος κάτω από την Ακρόπολη και αισθάνεται ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να το σταματήσει».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις