Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ / Φαίδων Γεωργίτσης: Το αξέχαστο χαστούκι και ο έρωτας με τη Μπέτυ Αρβανίτη
ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ Η ΚΗΔΕΙΑ

Φαίδων Γεωργίτσης: Το αξέχαστο χαστούκι και ο έρωτας με τη Μπέτυ Αρβανίτη

Φαίδων Γεωργίτσης: Ένας από τους μεγαλύτερους αστέρες και ζεν πρεμιέ του ελληνικού σινεμά, στη γειτονιά των αγγέλων.

Φαίδων Γεωργίτσης: Ένας από τους ανεπιτήδευτους γόηδες του ελληνικού κινηματογράφου, που πρωταγωνίστησε σε πλήθος ταινιών που έγραψαν ιστορία, έφυγε από τη ζωή χτυπημένος από το καρκίνο, σε ηλικία 80 ετών.

Ο «Έλληνας Τζέιμς Ντιν» μεσουράνησε στη χρυσή εποχή του ελληνικού σινεμά, πρωταγωνιστώντας μεταξύ άλλων στα φιλμ «Κόκκινα φανάρια», «Ίλιγγος», «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο», «Οι θαλασσιές οι χάντρες», «Ένας ιππότης για τη Βασούλα», «Νύχτα Γάμου», «Μια κυρία στα μπουζούκια» και «Όλγα αγάπη μου».

Από τις πιο χαρακτηριστικές σκηνές, σίγουρα αυτή με το χαστούκι και το μουστάκι στην ταινία «Οι Θαλασσιές οι χάντρες».

Και για το χαστούκι στην Ζωή Λάσκαρη και για το μουστάκι, είχε μιλήσει τα τελευταία χρόνια σε συνέντευξή του στο Down Town.

«Το μουστάκι που είδατε στην ταινία ήταν ψεύτικο. Δεν έχω αφήσει ποτέ στη ζωή μου μουστάκι. Όσο για την περιβόητη σκηνή με το χαστούκι, γυρίστηκε μόνο μία φορά. Μία και καλή. Είχα εντολή από τον Δαλιανίδη το χαστούκι να είναι αληθινό. Η Ζωή δεν το γνώριζε αυτό. Όταν ήρθε λοιπόν η ώρα της σκηνής και της έσκασα το χαστούκι, ξαφνιάστηκε. Τα έχασε. Αυτό ακριβώς το ξάφνιασμα ήθελε να αποτυπώσει ο Δαλιανίδης. Πριν προλάβει να αντιδράσει, μπήκε στη μέση εκείνος: “Εγώ του είπα να σουτ δώσει αυτό το χαστούκι, σταμάτα. Συγχαρητήρια. Ήσουν εξαιρετική, καταπληκτική”. Τα άκουσε η Ζωή αυτά και όλα καλά», εξομολογήθηκε ο Φαίδων Γεωργίτσης.

Οι δηλώσεις του όταν “έφυγε” η Ζωή Λάσκαρη: 

Πριν παντρευτεί τη  δεύτερη σύζυγό του Μπέτσυ, ο Φαίδων έζησε ένα μεγάλο έρωτα με την ηθοποιό Μπέτυ Αρβανίτη.

Την γνώρισε στο θέατρο του Κάρολου Κουν, ερωτεύτηκαν και σε λίγο καιρό παντρεύτηκαν.

«Με την Μπέτυ γίναμε ζευγάρι στη σχολή κι αργότερα παντρευτήκαμε. Δεν ταιριάζαμε όμως ως χαρακτήρες. Οι καβγάδες μας θα μπορούσαν να γίνουν θέμα σε έργο του Στρίνμπεργκ. Το βαθύτερο ρήγμα στη σχέση μας όμως ήταν όταν αποφάσισε, χωρίς να με ρωτήσει, να ρίξει το παιδί μας. Εκείνη είχε ήδη ένα γιο και δεν ήθελε άλλο παιδί. Εγώ όμως ήθελα οικογένεια, παιδιά. Μετά από αυτό η σχέση είχε ξεφτίσει. Χωρίσαμε τρία χρόνια αργότερα».

 

Η μεγάλη καριέρα, η τηλεόραση και τα πορνό

Η πρώτη του θεατρική εμφάνιση έγινε το 1963 στο έργο «Νεκροί χωρίς Τάφο» με τον θίασο του Λεωνίδα Τριβιζά, ενώ κατόπιν συνεργάστηκε με το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, τον Μίνωα Βολανάκη και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Κάποια στιγμή σύστησε το δικό του θίασο με την Μπέτυ Αρβανίτη, ο οποίος, όμως, δεν μακροημέρευσε.

Συμπρωταγωνιστούσε με τις όμορφες ηθοποιούς και φάνηκε αμέσως ότι ήρθε για να μείνει.

«Με την Αλίκη είχαμε ένα σύντομο φλερτ το καλοκαίρι του ’63, όταν είχα χωρίσει για λίγο από την Μπέτυ. Τη Μάρθα Καραγιάννη την έβλεπα πάντα ως φίλη. Η Ζωή Λάσκαρη μου άρεσε, αλλά δεν μπορούσαμε να κάνουμε ούτε μια απλή συζήτηση οι δυο μας». Οι γυναίκες τον φλέρταραν ανοιχτά, αλλά αυτός έψαχνε την ουσιαστική αγάπη.

«Κινδύνευα να γίνω ο κύριος Βουγιουκλάκης και δεν ήθελα», σχολίασε.

Την πραγματική αγάπη θα τη γνωρίσει στις αρχές του ’70 στη Ρώμη, κατά τα γυρίσματα άλλης μιας ταινίας. Ήταν η γαλλικής καταγωγής καλλονή Μπέτσι, ένα φωτομοντέλο. Οι δυο τους θα παντρευτούν την επόμενη χρονιά και θα αποκτήσουν δύο παιδιά, τον Ραφαέλο και τη Μαρίζα.

Ο Γεωργίτσης ήταν συνεχώς απασχολημένος στις κινηματογραφικές και θεατρικές του υποχρεώσεις, καθώς οι προτάσεις δεν σταματούν. Δύο χρόνια μετά την παρθενική του κινηματογραφική εμφάνιση στο «Ποτέ την Κυριακή» και αφού περάσει και από τη «Φαίδρα» (1962), ερμηνεύει τον πρώτο του πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία του Τάκη Κανελλόπουλου «Ουρανός» (1962).

Το 1963 πρωταγωνιστεί πλάι στη Ζωή Λάσκαρη στην ταινία «Ίλιγγος» και την επόμενη χρονιά ο ρόλος του στην περίφημη ταινία του Βασίλη Γεωργιάδη «Τα Κόκκινα Φανάρια», τον καθιερώνει.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η κηδεία του θα γίνει το μεσημέρι του Σαββάτου, στις 12.30 το μεσημέρι, στο Νεκροταφείο Νέας Σμύρνης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις