Αθήνα

°C

Παρασκευή

30

Ιουλίου 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ο Τραμπ κήρυξε τις ΗΠΑ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – Στόχος η ανέγερση του τείχους
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ κήρυξε τις ΗΠΑ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – Στόχος η ανέγερση του τείχους

Προκειμένου να αποφύγει ένα νέο shutdown, ο Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε τις ΗΠΑ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με στόχο την ανεύρεση κονδυλίων για την κατασκευή του περίφημου τείχους στα σύνορα με το Μεξικό. Κατάσταση έκτακτης εθνικής ανάγκης κήρυξε ο Ντόναλντ Τραμπ. Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκει να παρακάμψει το Κογκρέσο και ένα νέο shutdown και να […]

Ο Τραμπ κήρυξε τις ΗΠΑ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης - Στόχος η ανέγερση του τείχους

Προκειμένου να αποφύγει ένα νέο shutdown, ο Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε τις ΗΠΑ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με στόχο την ανεύρεση κονδυλίων για την κατασκευή του περίφημου τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.

Κατάσταση έκτακτης εθνικής ανάγκης κήρυξε ο Ντόναλντ Τραμπ. Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκει να παρακάμψει το Κογκρέσο και ένα νέο shutdown και να βρει τα κονδύλια για την ανέγερση τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.

Η υπόσχεση για το συγκεκριμένο έργο αποτέλεσε βασική του προεκλογική εξαγγελία.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης τον βοηθά να βρει τα 5,7 δισ. δολάρια που χρειάζεται για την κατασκευή του τείχους, ένα αίτημα στο οποίο το Κογκρέσο δεν έδωσε τη συγκατάθεσή του.

Στόχος η καταπολέμηση των ναρκωτικών

Μιλώντας στον Κήπο των Ρόδων, ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι η κατασκευή του τείχους «δεν γίνεται επειδή είναι προεκλογική υπόσχεση, που είναι», αλλά για την καταπολέμηση των ναρκωτικών.

Πάντως τα ξένα ΜΜΕ επισημαίνουν ότι ο ισχυρισμός του Τραμπ ότι τα ναρκωτικά δεν εισέρχονται στις ΗΠΑ από νόμιμα σημεία δεν εδράζεται σε πραγματικά στοιχεία.

«Δεν μπορεί να γίνει trafficking γυναικών και κοριτσιών μέσω νόμιμων σημείων εισόδου» πρόσθεσε ο Τραμπ. Αυτό του το επιχείρημα επίσης δεν επιβεβαιώνεται.

Μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι οι παράνομοι δεν περνούν μέσω των νόμιμων συνόρων, αλλά μέσω διόδων που δεν έχουν τείχος.

Κατηγορείται για αντισυνταγματική συμπεριφορά

Ορισμένοι θεωρούν ότι το μέτρο είναι αντισυνταγματικό και αναμένεται ότι θα συναντήσει πολλές αντιδράσεις ακόμη και από Ρεπουμπλικανούς, που ήδη έχουν αντιταχθεί σε μια τέτοια πρωτοβουλία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης έχουν υπογραφεί «πολλές φορές από προηγούμενους προέδρους».

Ωστόσο, οι επικριτές του θεωρούν ότι σε αυτήν την περίπτωση το επιχείρημα δεν ευσταθεί.

«Δεν είναι μπερδεμένο. Είναι πολύ απλό. Θέλουμε να σταματήσουμε τα ναρκωτικά από το να έρχονται στη χώρα μας.

Θέλουμε να σταματήσουμε τους εγκληματίες και τις συμμορίες από το να μπαίνουν στη χώρα μας», επισήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο ρόλος του Ανώτατου Δικαστηρίου

Η υπογραφή των απαραίτητων εγγράφων για την κήρυξη εκτάκτου ανάγκης ακολουθεί τη συνέντευξη Τύπου.

Ωστόσο, όπως ο ίδιος παραδέχθηκε, υπάρχουν νομικά ζητήματα, που ενδέχεται να τεθούν στην κρίση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ελπίζει ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποφανθεί θετικά στο ζήτημα και θα θεωρήσει συνταγματική την απόφασή του.

Πάντως, ο Τραμπ παραδέχτηκε ότι η διαδικασία εκταμίευσης των χρημάτων θα καθυστερήσει σε ενδεχόμενο προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις