Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Σπάει το ακατάσχετο όριο – Ανοίγουν οι λογαριασμοί όσων έχουν χρέη
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σπάει το ακατάσχετο όριο – Ανοίγουν οι λογαριασμοί όσων έχουν χρέη

Το ακατάσχετο όριο στους λογαριασμούς όσων έχουν χρέη σπάει Το σχέδιο της ΑΑΔΕ είναι το όριο αυτό να αυξάνεται στις περιπτώσεις που ο οφειλέτης δείχνει καλή… συμπεριφορά, είναι τυπικός δηλαδή έναντι των υποχρεώσεών του. Σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν μετά τις δηλώσεις του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, θα υπάρχει κλιμακωτή αύξηση του ακατάσχετου ορίου […]

ακατάσχετο όριο

Το ακατάσχετο όριο στους λογαριασμούς όσων έχουν χρέη σπάει

Το σχέδιο της ΑΑΔΕ είναι το όριο αυτό να αυξάνεται στις περιπτώσεις που ο οφειλέτης δείχνει καλή… συμπεριφορά, είναι τυπικός δηλαδή έναντι των υποχρεώσεών του.

Σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν μετά τις δηλώσεις του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, θα υπάρχει κλιμακωτή αύξηση του ακατάσχετου ορίου του τραπεζικού λογαριασμού που έχει δηλώσει κάθε φορολογούμενος στο Taxisnet με βάση την πορεία της αποπληρωμής των οφειλών του.

Το σημερινό όριο είναι στα 1.250 ευρώ.

Από εκεί και πάνω ο οφειλέτης δεν έχει καμία προστασία και ουσιαστικά ο λογαριασμός παγώνει. Όμως με βάση το σχέδιο της ΑΑΔΕ εφόσον ο φορολογούμενος έχει αποπληρώσει μέρος της οφειλής του το ακατάσχετο όριο θα αυξάνεται.

Το σχέδιο που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή πιθανότατα από τα τέλη του επόμενου μήνα προβλέπει αποδέσμευση ποσών από τους δεσμευμένους από την εφορία λογαριασμούς.

Η αποδέσμευση συνδέεται και αυτή με την έμπρακτη απόδειξη από τη μεριά του οφειλέτη εξόφλησης των χρεών του και θα έχει άμεση σχέση με τα ποσά που εξοφλεί.

Το σχέδιο προβλέπει αποδέσμευση από τον λογαριασμό του οφειλέτη πολλαπλάσιου ποσού εκείνου που εξοφλεί ο φορολογούμενος. Εάν δηλαδή κάποιος ενταχθεί σε ρύθμιση και αποπληρώσει 300 ευρώ θα αποδεσμεύεται από τον λογαριασμό του ποσό 900 ή και 1.200 ευρώ.

Εάν ένας φορολογούμενος έχει οφειλή 10.000 ευρώ και μπει σε ρύθμιση, πληρώσει δηλαδή όπως προβλέπεται ποσό 850 ευρώ αυτομάτως θα έχει τη δυνατότητα να κινήσει στον λογαριασμό του ποσό 2.550 ή και 3.400 ευρώ.

Υπέρβαση στόχου στα έσοδα

Ο κ. Πιτσιλής επισήµανε ότι το 2018 η ΑΑ∆Ε πέτυχε υπέρβαση του στόχου για τα δηµόσια έσοδα, ενώ παράλληλα έκρουσε καµπανάκι για την εντατικοποίηση των προσπαθειών επίτευξης του φετινού στόχου.

Ειδικότερα σηµειώθηκε υπέρβαση του στόχου των εσόδων κατά 814 εκατ. ευρώ αλλά και είσπραξη ληξιπρόθεσµων οφειλών ύψους 5,5 δισ. ευρώ, µε ταυτόχρονη µείωση των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων κατά 50%.

Παράλληλα,οι εκκρεµείς επιστροφές φόρων περιορίστηκαν σε επίπεδα πάνω από 200 εκ ευρώ.

Ο κ. Πιτσιλής προέτρεψε δε τους προϊσταµένους των υπηρεσιών να µην εφησυχάζουν και τους κάλεσε να εντείνουν τους ελέγχους για τον εντοπισµό της φοροδιαφυγής και του λαθρεµπορίου.

Δύο αλλαγές στη “μάχη” κατά της φοροδιαφυγής

Ειδικότερα τους ζήτησε να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους σε υποθέσεις που πληρούν κριτήρια υψηλής παραβατικότητας και ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης της ΑΑ∆Ε για το 2019 θα γίνουν δύο µεγάλες αλλαγές για την καταπολέµηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεµπορίου.

Η πρώτη αφορά την οργανωτική αλλαγή της διεύθυνσης ελέγχων για την καλύτερη στόχευση και τον εντοπισµό των υποθέσεων υψηλής παραβατικότητας. Η δεύτερη αφορά τελωνειακούς ελέγχους από κινητές οµάδες.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις