Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μήνυμα Τσίπρα προς Αλβανία: Ο σεβασμός των μειονοτικών δικαιωμάτων, απαραίτητος για ένταξη στην ΕΕ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μήνυμα Τσίπρα προς Αλβανία: Ο σεβασμός των μειονοτικών δικαιωμάτων, απαραίτητος για ένταξη στην ΕΕ

Με μια σαφή αιχμή προς την Αλβανία, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε περί της υποχρέωσης σεβασμού στα δικαιώματα των μειονοτήτων και στο διεθνές δίκαιο από όλες τις χώρες των Βαλκανίων. Αυτό, κατά τη διάρκεια των δηλώσεων που έκανε, μετά την ολοκλήρωση της Τετραμερούς Συνάντησης, Βουλγαρίας, Ελλάδας, Ρουμανίας και Σερβίας. «Εμείς θέλουμε να δώσουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας, […]

Με μια σαφή αιχμή προς την Αλβανία, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε περί της υποχρέωσης σεβασμού στα δικαιώματα των μειονοτήτων και στο διεθνές δίκαιο από όλες τις χώρες των Βαλκανίων.

Αυτό, κατά τη διάρκεια των δηλώσεων που έκανε, μετά την ολοκλήρωση της Τετραμερούς Συνάντησης, Βουλγαρίας, Ελλάδας, Ρουμανίας και Σερβίας.

«Εμείς θέλουμε να δώσουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας, ταυτόχρονα όμως κι ένα άλλο μήνυμα.

Όλες οι χώρες της Βαλκανικής πρέπει να βασίσουν το όραμά τους για την ευρωπαϊκή τους πορεία στην ΕΕ στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους και στην ανάγκη συμμόρφωσης με αυτό που ονομάζουμε ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Άρα ο σεβασμός τους διεθνούς δικαίου και των μειονοτικών δικαιωμάτων, καθώς και η διασφάλιση του κράτους δικαίου, είναι απαράβατα κριτήρια για την ένταξη στην ΕΕ».

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε στη συνέχεια την πεποίθηση ότι η Σερβία πληροί τα παραπάνω κριτήρια. Υπογράμμισε την ανάγκη «να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες χώρες στον ίδιο δρόμο».

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθηση ότι «τα Βαλκάνια θα πρέπει να ξαναγίνουν το επίκεντρο της ειρήνης, της συνεργασίας, της συνανάπτυξης, της οικονομικής συνεργασίας».

Μιλώντας με όρους… ποδοσφαιρικούς, ο πρωθυπουργός σημείωσε:

«Έχουμε φτιάξει μια πολύ καλή ομάδα, μια ομάδα που έμαθε να συνδυάζεται, να δίνει πάσες, να παίζει καλή άμυνα.

Προστατεύοντας τα συμφέροντα της κάθε χώρας ξεχωριστά αλλά και της περιοχής γιατί είναι κοινά συμφέροντα».

Η ομάδα αυτή, συνέχισε ο κ. Τσίπρας, «έχει μάθει να παίζει και δημιουργική μπάλα, να ανοίγει το παιχνίδι, να σκέφτεται ιδέες πολύ σημαντικές για την περιοχή.

Πιστεύω ότι μέσα από την πολύ καλή συνεργασία που έχουμε, πολύ σύντομα αυτό το δημιουργικό παιχνίδι που παίζουμε μπορεί να έχει και αποτέλεσμα, δηλαδή να σκοράρουμε».

Η τετραμερής συνεργασία, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «έχει αναδείξει την περιοχή των Βαλκανίων ως μια περιοχή, η οποία μπορεί να δώσει στην Ευρώπη και όχι ως μια περιοχή δεύτερης διαλογής, όπου η Ευρώπη θα την αντιμετωπίζει με συμπάθεια προσπαθώντας να επιβάλει τους δικούς της όρους».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις