Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ / Κύκλωμα διακινητών με σκάφη και θερμικές κάμερες, του Πέτρου Καρσιώτη
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κύκλωμα διακινητών με σκάφη και θερμικές κάμερες, του Πέτρου Καρσιώτη

Του Πέτρου Καρσιώτη Κύκλωμα διακινητών παράτυπων μεταναστών από την Τουρκία, μέσω Έβρου, στην Ελλάδα και από εδώ στην Ιταλία με σκάφος, εξαρθρώνεται από Αστυνομία και Λιμενικό. Ο κατ’ όνομα όνομα καπετάνιος του σκάφους, ένας εμπειρικός χειριστής, είχε στη διάθεσή του κινητό με ενσωματωμένη θερμική κάμερα, όταν περίμενε στις ερημικές ακτές της Νότιας Πελοποννήσου τις… καραβιές […]

Του Πέτρου Καρσιώτη

Κύκλωμα διακινητών παράτυπων μεταναστών από την Τουρκία, μέσω Έβρου, στην Ελλάδα και από εδώ στην Ιταλία με σκάφος, εξαρθρώνεται από Αστυνομία και Λιμενικό.

Ο κατ’ όνομα όνομα καπετάνιος του σκάφους, ένας εμπειρικός χειριστής, είχε στη διάθεσή του κινητό με ενσωματωμένη θερμική κάμερα, όταν περίμενε στις ερημικές ακτές της Νότιας Πελοποννήσου τις… καραβιές των μεταναστών.

Σκοπός ήταν να αντιλαμβάνεται την όποια παρουσία και από το σημείο να καταλαβαίνει αν πρόκειται για τους συνεργούς του διακινητές-ήξερε το δρομολόγιο- η για αστυνομικούς!

Εγκέφαλος της 12μελούς συμμορίας είναι κατά τις αρχές ένας Σύρος, ο οποίος μάλιστα έχει λάβει και πολιτικό άσυλο στη χώρα μας ως διωκόμενος πρόσφυγας. Τώρα καταζητείται.

Η πληροφορία για το ξήλωμα του κυκλώματος έφθασε στη Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής και η επιχείρηση σε ερημικό όρμο της Λακωνίας κατέληξε στη σύλληψη του “καπετάνιου” και δύο ακόμη αλλοδαπών συνεργών του.

Ο Ρουμάνος, ο Γεωργιανός και ο Σύρος-συνεργός του εγκεφάλου, παραλάμβαναν 46 παράτυπους μετανάστες που είχαν πληρώσει ο καθένας από 4 έως 5.000 ευρώ για να βρεθούν από την Τουρκία, στην Ιταλία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Πέραν των τριών,  στην εγκληματική οργάνωση εμπλέκονται ακόμη  εννέα άτομα, για τον εντοπισμό των οποίων οι έρευνες συνεχίζονται.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ Αστυνόμος Β Ιωάννα Ροτζιώκου, μεταξύ άλλων, δήλωσε για το κύκλωμα:

“Για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε πολύμηνη  έρευνα και καταδείχθηκε ότι τα μέλη της συγκρότησαν και εντάχθηκαν σε αυτή τουλάχιστον από τον Αύγουστο του 2018.

Υποδέχονταν σε σημεία εισόδου πλησίον του ποταμού Έβρου αλλοδαπούς, τους οποίους μετέφεραν στο εσωτερικό της χώρας με τη χρήση επιβατικών οχημάτων και τους απέκρυπταν σε χώρο προσωρινής φιλοξενίας (αποθήκη) σε περιοχή της Αττικής (σ.σ. Αυλώνα).

Ακολούθως, με φορτηγά οχήματα, τους μετέφεραν  σε παραθαλάσσιες περιοχές της Πελοποννήσου (Αχαΐα, Μεσσηνία, Λακωνία), όπου διευκόλυναν την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα, με προορισμό την Ιταλία, χρησιμοποιώντας σκάφη”.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, αποθήκες και οχήματα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

πλωτό σκάφος, βοηθητική λέμβος, φορτηγό, δύο επιβατηγά αυτοκίνητα, πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών sim , κινητό τηλέφωνο με θερμική κάμερα, χάρτες, πλοηγοί ( GPS ) τελευταίας τεχνολογίας και το χρηματικό ποσό των (3.000) ευρώ.

“Σημειώνεται”, συνέχισε η κα Ριτζιώκου “ότι στο πλωτό σκάφος διαπιστώθηκε πλήθος παραλήψεων ασφαλείας οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν κίνδυνο ζωής για τους επιβαίνοντες, όπως η έλλειψη επαρκών σωσιβίων, καθώς και η έλλειψη φωτοβολίδων και καπνογόνων, με τα οποία θα εξέπεμπαν σήματα βοήθειας σε περίπτωση ανάγκης”.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις