Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

03

Μαρτίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Brexit και επίσημα με τη βούλα των Βρυξελλών – “Αυτή είναι η μόνη δυνατή συμφωνία”
ΚΟΣΜΟΣ

Brexit και επίσημα με τη βούλα των Βρυξελλών – “Αυτή είναι η μόνη δυνατή συμφωνία”

Σαφές μήνυμα στους Βρετανούς βουλευτές που θα κληθούν μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου να εγκρίνουν τη συμφωνία για το Brexit έστειλε η ηγεσία της ΕΕ από τις Βρυξέλλες. «Αυτή είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία για την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι η μόνη δυνατή συμφωνία», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο Ντόναλντ […]

Brexit-4.jpg

Σαφές μήνυμα στους Βρετανούς βουλευτές που θα κληθούν μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου να εγκρίνουν τη συμφωνία για το Brexit έστειλε η ηγεσία της ΕΕ από τις Βρυξέλλες.

«Αυτή είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία για την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι η μόνη δυνατή συμφωνία», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο Ντόναλντ Τουσκ τόνισε ότι εγκρίθηκε η πολιτική διακήρυξη που περιγράφει το πλαίσιο μιας πιο στενής σχέσης στο μέλλον με το Λονδίνο, μετά το Brexit.

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι υπάρχει ικανοποίηση από τη συμφωνία. Τόνισε όμως ότι αυτή είναι μια «θλιβερή» και «τραγική» στιγμή για την ΕΕ και τη Μ. Βρετανία.

«Τώρα το Βρετανικό Κοινοβούλιο είναι αυτό που πρέπει να επικυρώσει τη συμφωνία», είπε και ξεκαθάρισε ότι «όσοι νομίζουν ότι αν απορρίψουν αυτή τη συμφωνία θα επιτύχουν μια καλύτερη, θα απογοητευτούν το επόμενο δευτερόλεπτο».

Ο Γιούνκερ εξήρε το έργο του διαπραγματευτή της ΕΕ για το Βrexit, Μισέλ Μπαρνιέ, καθώς και όλης της ομάδας που τον πλαισίωσε στις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Δεδομένων των συνθηκών αυτή είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία», ανέφερε ο Μισέλ Μπαρνιέ.

«Εργαστήκαμε εποικοδομητικά με το Ηνωμένο Βασίλειο για να την επιτύχουμε. Ποτέ εναντίον του. Η συμφωνία πρέπει να επικυρωθεί», πρόσθεσε. «Παραμένουμε σύμμαχοι, εταίροι και φίλοι με το Ηνωμένο Βασίλειο», είπε.

Πρόσθεσε ότι η συμφωνία, πρώτα από όλα διασφαλίζει τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ που μένουν στη Βρετανία και των Βρετανών πολιτών που μένουν στην ΕΕ.

Η Μέι προειδοποιεί: Αυτή είναι η μόνη συμφωνία για το Brexit

«Αυτή είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία. Αυτή είναι η μόνη συμφωνία» υπογράμμισε η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Τερέζα Μέι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής για το Brexit.

Η πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει plan b.

Η Μέι απευθύνθηκε στους Βρετανούς πολίτες εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους αυτή η συμφωνία είναι καλή.

«Πρώτον ξαναπαίρνουμε τον έλεγχο των συνόρων μας, καταργώντας μια και για πάντα την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών».

Πρόσθεσε ότι η Βρετανία θα σταματήσει να συνεισφέρει οικονομικά κάθε χρόνο στα ευρωπαϊκά ταμεία και θα είναι “ελεύθερη” να έχει τους δικούς της νόμους».

Είπε επίσης ότι η μέρα αυτή σηματοδοτεί την έναρξης μιας «κρίσιμης εθνικής συζήτησης» πριν από μια από τις «πιο σημαντικές ψηφοφορίες στο Κοινοβούλιο για πολλά χρόνια». Ανέφερε ότι η ψηφοφορία θα γίνει πριν από τα Χριστούγεννα.

Τέλος, προειδοποίησε ότι η μη στήριξη της συμφωνίας στο κοινοβούλιο θα σήμαινε “αβεβαιότητα”.

Βρετανός ΥΠΕΞ: «Πρόκληση» τα αριθμητικά δεδομένα στη βρετανική Βουλή

Ο Βρετανός υπουργός των Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ, χαρακτήρισε «πρόκληση» τα αριθμητικά δεδομένα στο κοινοβούλιο της Βρετανίας για την έγκριση της συμφωνίας. Ωστόσο, υποστήριξε ότι η απόρριψη της συμφωνίας θα είχε ως συνέπεια «πολύ μεγάλα ρίσκα» για την χώρα.

«Από την άλλη μεριά, νομίζω πως αυτό που θα κάνουν όλοι οι συνάδελφοί μου, είναι να σκεφτούν αυτό που εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον», τόνισε.

Σάντσεθ: Ισχυρότερη η θέση της Ισπανίας στις διαπραγματεύσεις για το Γιβραλτάρ

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ υποστήριξε ότι η θέση της χώρας του αναφορικά με το Γιβραλτάρ, που τελεί από το 1713 υπό βρετανική διοίκηση και το οποίο διεκδικεί η Μαδρίτη, είναι ισχυρότερη μετά την συμφωνία.

«Η εξέλιξη αυτή ενδυναμώνει την θέση της Ισπανίας στις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο για το Γιβραλτάρ, ενώ μια τέτοια [ισχυρή] θέση δεν είχαμε μέχρι τώρα», δήλωσε ο Σάντσεθ στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε την  ευρωπαϊκή διάσκεψη αποδοχής της συμφωνίας για το Brexit.

Τα επόμενα βήματα

Οι Βρετανοί βουλευτές αναμένεται να ψηφίσουν τη δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου. Η Μέι, καλείται να εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που απαιτείται για να περάσει η συμφωνία.

Εάν ψηφισθεί η συμφωνία, μένει στην κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα νομοσχέδιο αποχώρησης και εφαρμογής του Brexit.

Μετά την επικύρωση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η συμφωνία αποχώρησης πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου απαιτείται ειδική πλειοψηφία. 72% των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, δηλαδή 20, που εκπροσωπούν το 65% του πληθυσμού των κρατών.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις