alphafreepress.gr / PLUS / Γιατί τα καλά εστιατόρια δεν είναι για όλους – Οι 4 κανόνες
PLUS

Γιατί τα καλά εστιατόρια δεν είναι για όλους – Οι 4 κανόνες

εστιατόρια

Ένα καλό εστιατόριο είναι το μέρος που θα επισκεφθείς σε μια ιδιαίτερη βραδιά.

Εκτός από το φαγητό, θα πας για να απολαύσεις το χώρο και την ατμόσφαιρα, με ότι αυτά συνεπάγονται.

Επομένως, θα πρέπει να φροντίσεις και εσύ να είσαι «εντός κλίματος».

Υπάρχουν κανόνες που πρέπει να ακολουθήσεις, για να μην σε… στραβοκοιτάνε όλοι.

Ο κανόνας της πετσέτας

Η πετσέτα είναι τα νούμερο 1 πράγμα που προκαλεί «σύγχυση» σε ένα καλό εστιατόριο.

Αρχικά, μόλις καθίσεις στο τραπέζι, ξεδιπλώνεις την πετσέτα και την απλώνεις στα πόδια σου, με την τσάκισή της προς το μέρος σου.

Την χρησιμοποιείς πάντοτε φέρνοντάς την προς τα χείλη σου και όχι σκύβοντας προς αυτήν.

Αν χρειαστεί να σηκωθείς για λίγο από το τραπέζι αφήνεις την πετσέτα στην καρέκλα, κάτι που σημαίνει πως θα επιστρέψεις άμεσα.

Όταν, τέλος, ολοκληρώσεις το γεύμα σου, την αφήνεις στην αριστερή πλευρά του τραπεζιού, δίπλα στο πιάτο.

Σε καμιά περίπτωση μην την χρησιμοποιήσεις για να φτύσεις φαγητό ή να φυσήξεις τη μύτη σου.

Το dress code

Δεν χρειάζεται να βάλεις ό,τι καλύτερο έχεις, ωστόσο κάποιες βασικές οδηγίες θα πρέπει να ακολουθούνται.

Οι πιο συνηθισμένοι κανόνες σε αυτό το κομμάτι δεν περιλαμβάνουν καπέλα jockey, αθλητικά παπούτσια και t shirt.

Επιβάλλεται το σακάκι ή τουλάχιστον το πουκάμισο.

Μην κάνεις κράτηση αν δεν είσαι σίγουρος

Στα περισσότερα εστιατόρια είναι απαραίτητο να κάνεις κράτηση, προκειμένου να τα επισκεφθείς.

Αν ωστόσο το μετανιώσει, είναι αγένεια να μην εμφανιστείς χωρίς να ειδοποιήσεις.

Μια παρόμοια συμπεριφορά είναι και το να αργήσεις.

Όχι μόνο κινδυνεύεις να χάσεις το τραπέζι σου αλλά κατά κάποιο τρόπο επηρεάζεις και όλη τη λειτουργία του εστιατορίου.

Μην προσποιείσαι πως γνωρίζεις τα πάντα για το κρασί

Ο sommelier είναι ο μόνος που γνωρίζει πραγματικά τα πάντα για το κρασί.

Οπότε μην προσπαθήσεις να κάνεις τον έξυπνο, πιστεύοντας πως γνωρίζεις περισσότερα από αυτά που ήδη ξέρεις.

Άνοιξε τη λίστα, βρες αυτό που σου ταιριάζει και απλά ζήτα και τη γνώμη του sommelier.

Να είσαι ευγενικός

Η συμπεριφορά σου προς το προσωπικό του εστιατορίου είναι εξίσου σημαντική.

Άλλωστε σε ένα καλό εστιατόριο συναντάς συνήθως την αφρόκρεμα του προσωπικού.

Μπορείς να τους απευθύνεις όποια ερώτηση θέλεις αλλά οφείλεις να τους ακούς κιόλας όταν σου απαντούν.

Τέλος, δεν χρειάζεται να τους φωνάζεις, αρκεί ένα νόημα του χεριού σου για να σε καταλάβουν.