Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

24

Ιανουαρίου 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Διστακτική η πρώτη έξοδος του Τουρκικού “Πορθητή”
ΚΟΣΜΟΣ

Διστακτική η πρώτη έξοδος του Τουρκικού “Πορθητή”

Θέμα ημερών είναι να ξεκινήσει τις γεωτρήσεις το τουρκικό γεωτρύπανο «Φατίχ», ελληνιστί “Πορθητής”.  Ωστόσο σε αντίθεση με τις πομπώδεις βλέψεις και τις δηλώσεις των τούρκων αξιωματούχων, τελικά το γεωτρύπανο θα ξεκινήσει τις έρευνες στον στόχο «Αλάνια 1», λίγο έξω από την Αττάλεια, δηλαδή επί της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Σύμφωνα με πληροφορίες από το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, «το […]

Θέμα ημερών είναι να ξεκινήσει τις γεωτρήσεις το τουρκικό γεωτρύπανο «Φατίχ», ελληνιστί “Πορθητής”. 

Ωστόσο σε αντίθεση με τις πομπώδεις βλέψεις και τις δηλώσεις των τούρκων αξιωματούχων, τελικά το γεωτρύπανο θα ξεκινήσει τις έρευνες στον στόχο «Αλάνια 1», λίγο έξω από την Αττάλεια, δηλαδή επί της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Σύμφωνα με πληροφορίες από το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, «το πλοίο γεωτρύπανο Φατίχ θα προχωρήσει εντός αυτής της εβδομάδας στην πρώτη βαθιά γεώτρηση στη Μεσόγειο, παρουσία και του Υπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντονμέζ». 

Σύμφωνα με πληροφορίες η γεώτρηση θα γίνει σε βάθος 2.500 μέτρων και θα κατέβει μέχρι 5.000-6.000 μέτρα κάτω από το βυθό της θάλασσας. 

Πρακτικά αυτό σημαίνει μερική εκτόνωση στην κυπριακή ΑΟΖ αφού η Τουρκία φαίνεται ότι επιλέγει να ξεκινήσει τις γεωτρήσεις σε περιοχή της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Τις προσεχείς εβδομάδες και μήνες μπορεί να υπάρξει αλλαγή προγραμματισμού, πριν εξαντληθεί το διάστημα των ερευνών που προβλέπει η NAVTEX, ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την εμφάνιση και άλλου πλοίου που θα νοικιάσει η Τουρκία. 

Πάντως η επόμενη σημαντική εξέλιξη αφορά το τι θα συμβεί και πώς θα αντιδράσει η Τουρκία, όταν το ερευνητικό σκάφος της EXXON MOBIL φθάσει τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες, στο Οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ και ξεκινήσει τις πρώτες δοκιμαστικές γεωτρήσεις, για λογαριασμό του Αμερικανικού πετρελαϊκού κολοσσό.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις