Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

17

Μαΐου 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Η Τουρκία αγριεύει το “παιχνίδι” – «Πράσινο φως» σε πολεμικά πλοία για απαντήσεις σε Ελλάδα
ΚΟΣΜΟΣ

Η Τουρκία αγριεύει το “παιχνίδι” – «Πράσινο φως» σε πολεμικά πλοία για απαντήσεις σε Ελλάδα

Να τρομοκρατήσει τους «εχθρούς» για ενδεχόμενες εξελίξεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο προσπαθεί η Τουρκία, όπως προκύπτει από τις ναυτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά, που έγιναν κοντά στο ερευνητικό πλοίο Barbaros. Όπως αναφέρει το militaire.gr, με μια ανακοίνωση στην επίσημη ιστοσελίδα του το τουρκικό ΠΝ χθες Κυριακή γνωστοποίησε ότι, στο πλαίσιο ασκήσεως των υποβρυχίων παροπλισμένο πλοίο βλήθηκε με τορπίλη […]

Να τρομοκρατήσει τους «εχθρούς» για ενδεχόμενες εξελίξεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο προσπαθεί η Τουρκία, όπως προκύπτει από τις ναυτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά, που έγιναν κοντά στο ερευνητικό πλοίο Barbaros.

Όπως αναφέρει το militaire.gr, με μια ανακοίνωση στην επίσημη ιστοσελίδα του το τουρκικό ΠΝ χθες Κυριακή γνωστοποίησε ότι, στο πλαίσιο ασκήσεως των υποβρυχίων παροπλισμένο πλοίο βλήθηκε με τορπίλη και βυθίστηκε.

Ειδικότερα το κείμενο της ανακοίνωσης αναφέρει ότι: «Στο πλαίσιο εκπαίδευσης τα ηρωικά πληρώματα των υποβρύχιων μας έβαλαν επιτυχώς με τορπίλη εναντίον παροπλισμένου πλοίου και το βύθισαν».

Η ανακοίνωση δεν αναφέρει καμία λεπτομέρεια, όπως το χρόνο, την περιοχή και κατά τη διάρκεια ποιας άσκησης έλαβε χώρα το υπόψη γεγονός. Η λιτή αυτή ανακοίνωση συνοδεύεται από 3 φωτογραφίες και από βίντεο διάρκειας 47 δευτερολέπτων που αναρτήθηκε στο «κανάλι» των τουρκικών ΕΔ, στο YouTube.

Αναλυτές εκτιμούν ότι  συγκεκριμένη ενέργεια εντάσσεται στο πλαίσιο των ψυχολογικών επιχειρήσεων της Τουρκίας με σκοπό αφενός να προβάλλει την ικανότητα του στόλου της και αφετέρου να εκφοβίσει την χώρα μας, η οποία στο πλαίσιο της υπεράσπισης των κυριαρχικών της δικαιωμάτων απαγορεύει την διενέργεια ερευνών από το BARBAROS σε περιοχές που ανήκουν στην δικαιοδοσία της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Υπενθυμίζεται πως πλησιάζει η ημέρα που οι ξένες εταιρείες, και ειδικά η Exoon Mobil, θα ξεκινήσουν έρευνες στα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ.

Σε δήλωσή του ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, διεμήνυσε ότι δεν θα επιτραπεί οποιαδήποτε ενέργεια σε Κύπρο, Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο που θα φέρει την Τουρκία προ τετελεσμένων, και προειδοποίησε ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι σε θέση να παρέμβουν για να διασφαλίσουν τα δικαιώματα της Τουρκίας και του ψευδοκράτους.

«Καλό είναι να γνωρίζουν όλοι ότι οι πιθανότητες να υλοποιηθεί ένα σχέδιο στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο χωρίς τη συγκατάθεση της Τουρκίας και της βόρειας Κύπρου είναι μηδενικές. Άπαντες οφείλουν να απέχουν από ενέργειες που θα θέσουν σε κίνδυνο την περιοχή» τόνισε ο Ακάρ.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, γνωστές ως «η Βασίλισσα του προφήτη» θα συνεχίσουν να προστατεύουν τα δικαιώματα και τις αξιώσεις της χώρας μας στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και στην Ανατολική Μεσόγειο, και να διασφαλίζουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή, πάντα σε εναρμόνιση με τις διεθνείς εγγυήσεις και τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με τις συμμαχικές δυνάμεις και αφορούν το νησί της Κύπρου» πρόσθεσε για να καταλήξει ο Τούρκος υπουργός Άμυνας: «Κανείς δεν πρέπει να το αμφισβητήσει αυτό, όλοι οφείλουν να πράξουν αναλόγως».

Στο μεταξύ, η Τουρκία ετοιμάζεται να απαντά με τον πιο αποφασιστικό τρόπο στις πιθανές «προκλήσεις» από την Ελλάδα και την Κύπρο, στην ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του SigmaLive στην Κωνσταντινούπολη, τουρκικά ΜΜΕ που ασχολούνται με στρατιωτικά θέματα αναφέρουν ότι η Τουρκία πρόκειται να δώσει το «πράσινο φως» στα πολεμικά πλοία και τα υποβρύχιά της ώστε να απαντούν ακόμη και εις διπλούν και τριπλούν στις πιθανές απειλές που θα δεχθούν από Ελλάδα και Κύπρο.

Οι νέοι κανόνες εμπλοκής- που τους είχε προαναγγείλει ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ- θα είναι βέβαια ανάλογοι ή θα αυξάνεται η αντίδραση ανάλογα με το επίπεδο της απειλής. Και ανάλογα με τον πιθανό βαθμό απειλής, θα υπάρχει η δυνατότητα η διαταγή να μπορεί να μεταβιβαστεί από τον ναύαρχο μέχρι και σε χαμηλότερης βαθμίδας αξιωματικούς ενός πλοίου.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες εμπλοκής επομένως, ο τουρκικός στόλος θα είναι ελεύθερος να απαντά με τον πιο αποφασιστικό τρόπο, ακόμη και στην πιο μικρή παρενόχληση που θα δεχτεί το ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός», αλλά και το γεωτρύπανο «Φατίχ», που σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσει τις δραστηριότητές του στην ανατολική Μεσόγειο, αναφέρει η ιστοσελίδα Defence Turk.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις