Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

08

Δεκεμβρίου 2023

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Λαθρομετανάστης και όχι μετανάστης – Σφοδρές αντιδράσεις για τη χρήση του όρου
ΕΛΛΑΔΑ

Λαθρομετανάστης και όχι μετανάστης – Σφοδρές αντιδράσεις για τη χρήση του όρου

Σφοδρές αντιδράσεις για την πρόκριση της χρήσης του όρου «λαθρομετανάστης» από εκπαιδευτικούς, στα σχολεία της Λέσβου Το διοικητικό συμβούλιο έλαβε κατά πλειοψηφία αυτή την απόφαση, έπειτα από σχετική εισήγηση του προέδρου της ΔΑΚΕ εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και Αντιπροέδρου της ΕΛΜΕ Απόστολου Βαρελτζή, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Με την απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ προκρίνεται η […]

Σφοδρές αντιδράσεις για την πρόκριση της χρήσης του όρου «λαθρομετανάστης» από εκπαιδευτικούς, στα σχολεία της Λέσβου

Το διοικητικό συμβούλιο έλαβε κατά πλειοψηφία αυτή την απόφαση, έπειτα από σχετική εισήγηση του προέδρου της ΔΑΚΕ εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και Αντιπροέδρου της ΕΛΜΕ Απόστολου Βαρελτζή, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Με την απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ προκρίνεται η χρήση του όρου «λαθρομετανάστης» ως η απόλυτα σωστή, δεδομένων και των συνθηκών που επικρατούν στη Λέσβο.

Υπενθυμίζεται έγγραφο του Αρείου Πάγου, με το οποίο ζητήθηκε η εξάλειψη της χρήσης του όρου «λαθρομετανάστης», προκειμένου «να αποτραπεί η χρήση μειωτικών για τη προσωπικότητα των ανθρώπων χαρακτηρισμών και να αποφευχθούν φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η απόλυτη πλειοψηφία της ΕΛΜΕ Λέσβου ανήκει στην προσκείμενη στη ΔΑΚΕ, ενώ στην απόφαση μειοψήφησαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που πρόσκεινται στις αριστερές παρατάξεις.

Το υπουργείο Παιδείας χαρακτήρισε απαράδεκτη την απόφαση της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Λέσβου για τη χρήση του όρου «λαθρομετανάστης»

Η απόφαση προκαλεί αλγεινή εντύπωση, τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο, που εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών «δεν θα ακολουθήσει την απαράδεκτη αυτή απόφαση». Παράλληλα, στρέφει τα βέλη του κατά των «εμπνευστών της, μέλη της παράταξης ΔΑΚΕ» και καλεί τη ΝΔ αλλά και την ΟΛΜΕ να τοποθετηθούν δημόσια για το θέμα.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας:

«Η απόφαση της ΕΛΜΕ Λέσβου προκαλεί αλγεινή εντύπωση.

Μέλη της τοπικής ένωσης των εκπαιδευτικών, διαπνεόμενα από αντιλήψεις και ιδέες που δεν συνάδουν ούτε με τον ρόλο τους ούτε με το λειτούργημά τους, πρότειναν και τελικά πρόκριναν με την ψήφο τους τη χρήση του όρου «λαθρομετανάστης» από τους εκπαιδευτικούς των σχολείων του νησιού.

Το Υπουργείο εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών δεν θα ακολουθήσει την απαράδεκτη αυτή απόφαση. Υπενθυμίζει δε στους εμπνευστές της, μέλη της παράταξης ΔΑΚΕ της Νέας Δημοκρατίας, το έγγραφο της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κ. Ξένης Δημητρίου με το οποίο ζητείται η εξάλειψη της χρήσης του όρου «λαθρομετανάστης», προκειμένου να αποτραπεί η χρήση μειωτικών για τη προσωπικότητα των ανθρώπων χαρακτηρισμών και να αποφευχθούν φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού.

Θα ήταν, τέλος, εξαιρετικά χρήσιμη στον δημόσιο λόγο η επίσημη τοποθέτηση της ΟΛΜΕ αλλά και του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας για το περιστατικό αυτό. Τους καλούμε να το πράξουν, όπως είχαμε καλέσει τις ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών να τοποθετηθούν και για τις απόψεις που εξέφρασε ο κ. Μητσοτάκης για τη λειτουργία των σχολείων στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης».

Αντιδράσεις στη Λέσβο

Στο μεταξύ, αντιδράσεις έχει προκαλέσει στο νησί η απόφαση που έλαβε κατά πλειοψηφία το ΔΣ της ΕΛΜΕ Λέσβου να προκρίνει τη χρήση της λέξης «λαθρομετανάστης» από τους εκπαιδευτικούς στα σχολεία, κόντρα σε έγγραφο του Αρείου Πάγου που ζητά την εξάλειψη του όρου για να αποφευχθούν φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού.

Η απόφαση που ελήφθη στη συνεδρίαση της 17ης Σεπτεμβρίου, έπειτα από εισήγηση του προέδρου της ΔΑΚΕ εκπαιδευτικών δεν έχει κοινοποιηθεί στα μέλη του σωματείου. Πλην όμως οι μειοψηφούντες συνδικαλιστές με δηλώσεις τους δημοσιοποίησαν την απόφαση.

Μιλώντας στο Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ ο Γιάννης Συκάς από το ΠΑΜΕ δήλωσε: «Εναντιωθήκαμε από την πρώτη στιγμή στην απόφαση αυτή και καλέσαμε τους συναδέλφους μας να μην ασχολούνται μόνο με τα αποτελέσματα του προσφυγικού αλλά και με τα αίτια που το προκαλούν». Ο κ. Συκάς κάλεσε τους εκπαιδευτικούς «να αντιδράσουν σε αυτή την απόφαση της ΕΛΜΕ αλλά και τους ίδιους τους γονείς να κινητοποιηθούν ενάντια σε τέτοιες ρατσιστικές εκφράσεις».

Ανάλογη και η αντίδραση της Έφης Γκίκα από την παράταξη «Αγωνιστική Παρέμβαση». «Διασύρεται τόσο το σωματείο, όσο και ο ρόλος του εκπαιδευτικού», είπε στον Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ και κάλεσε τους εκπαιδευτικούς στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΛΜΕ την ερχόμενη Δευτέρα, να δηλώσουν την αντίδρασή τους και να ζητήσουν την ακύρωση της απόφασης αυτής. «Η δημοκρατική μας συνείδηση επιτάσσει όχι μόνο να μην εφαρμόσουμε την απόφαση αυτή αλλά να κάνουμε το ακριβώς αντίθετο, να αγωνιστούμε για την μόρφωση όλων των παιδιών και για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια», υπογράμμισε.

Απούσα από τη συγκεκριμένη συνεδρίαση ήταν η Μαρία Περδικούρη της «Αυτόνομης Πρωτοβουλίας», που όμως έσπευσε να δηλώσει: «Λαθραίες είναι μόνο οι ιδέες που προωθούν το μίσος και το διχασμό και διαχωρίζουν τους ανθρώπους με κριτήριο την φυλετική, εθνική ή θρησκευτική τους καταγωγή. Οφείλουμε οι εκπαιδευτικοί να αναλάβουμε τις ευθύνες μας απέναντι σε αυτή την απόφαση».

«Δόκιμος ο όρος»

Από την άλλη μεριά έγινε γνωστή η εισήγηση περί της πρόκρισης της χρήσης του όρου «λαθρομετανάστης» από τον Πρόεδρο της ΔΑΚΕ εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και αντιπρόεδρο της ΕΛΜΕ Λέσβου Βαρελτζή.

Σύμφωνα με αυτήν «Πρόσφυγας είναι αυτός που βρίσκεται στην πρώτη χώρα μετακίνησης. Μετανάστης αυτός που είναι νόμιμος με όλα τα έγγραφα. Παράτυπος μετανάστης είναι αυτός που έχει προχωρήσει τη διαδικασία και έχει εκκρεμότητες. Τέλος παράνομος μετανάστης είναι ο λαθρομετανάστης».

Ο κ. Βαρελτζής υπεραμύνθηκε της άποψής του στον «Real FM». «Είμαστε σε μια περιοχή ευαίσθητη, ξέρετε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Γίνεται από κάποιους μια προσπάθεια να αποδεχτούμε και να ενσωματώσουμε στην καθημερινότητά μας το πρόβλημα. Στην προσπάθεια αυτή γίνεται λόγος για προσφυγικό, προσπαθούν να ταυτίσουν τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και του Πόντου με το σημερινό χάλι. Ακριβώς επειδή είμαστε στην αρχή της σχολικής χρονιάς που σχεδιάζονται τα προς υλοποίηση εκπαιδευτικά προγράμματα, θελήσαμε να ενημερώσουμε τους συναδέλφους για το ποια είναι η πραγματική ορολογία. Τα παιδιά πρέπει να διδάσκονται την ιστορία όπως αυτή είναι, και όχι όπως επιθυμούν μερικοί», δήλωσε.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε πως «ο όρος λαθρομετανάστης δεν είναι υβριστικός, κατάντησε να θεωρείται έτσι από μια λαθρο-κουλτούρα πολιτικής ορθότητας».

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Λέσβου, Μιχάλης Δήσσος, από την πλευρά του δήλωσε ότι «η απόφαση δεν είναι εις βάρος των μεταναστών, απλά δεν μπορεί να κατηγορείται όποιος χρησιμοποιεί τον όρο λαθρομετανάστης». Σε ερώτηση για το αν είναι ηθικό να αποκαλείς έναν πρόσφυγα με τον πολύ αρνητικά φορτισμένα όρο λαθρομετανάστη και πολύ περισσότερο έναν μαθητή πρόσφυγα, απάντησε ότι «ο όρος “λαθρομετανάστης” είναι δόκιμος».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις