Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Προσφυγικό: Για σκοτεινό σύστημα διαχείρισης των κονδυλίων κάνει λόγο η Πειραιώς
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Προσφυγικό: Για σκοτεινό σύστημα διαχείρισης των κονδυλίων κάνει λόγο η Πειραιώς

Το προσφυγικό βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία δηλώνει αποφασισμένη να εντείνει την πολιτική πίεση προς την κυβέρνηση ζητώντας απαντήσεις και πλήρη στοιχεία για το σύνολο των ποσών που έχουν δαπανηθεί. Ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει την κυβέρνηση προ των ευθυνών της για την εικόνα της χώρας, ενώ τριάντα βουλευτές της […]

Το προσφυγικό βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία δηλώνει αποφασισμένη να εντείνει την πολιτική πίεση προς την κυβέρνηση ζητώντας απαντήσεις και πλήρη στοιχεία για το σύνολο των ποσών που έχουν δαπανηθεί.

Ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει την κυβέρνηση προ των ευθυνών της για την εικόνα της χώρας, ενώ τριάντα βουλευτές της Ν.Δ. κατέθεσαν επίκαιρη επερώτηση προς 7 υπουργούς, καλώντας τους να απαντήσουν σε σειρά ζητημάτων, όπως:

1. Είναι σε γνώση της κυβέρνησης η αποκάλυψη του ειδησεογραφικού πρακτορείου Politico, πως η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης διενεργεί από το 2017 έλεγχο για ενδεχόμενη κακοδιαχείριση των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προορίζονταν για το φαγητό των προσφύγων; Και, εάν ναι, σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο έλεγχος και ποιο είναι το ακριβές πεδίο της έρευνας;

2. Για ποιο λόγο μέχρι σήμερα δεν έχει συσταθεί κανένας ελεγκτικός μηχανισμός που να επιβλέπει την ορθή και διαφανή αξιοποίηση των χρημάτων που λαμβάνουν οι ΜΚΟ από την Ευρωπαϊκή Ένωση;

3. Πόσα χρήματα έχει καταφέρει να αξιοποιήσει η κυβέρνηση από τα κοινοτικά κονδύλια και πόσα από αυτά έχουν εκταμιευθεί;

4. Με ποιον τρόπο έχουν διατεθεί τα συγκεκριμένα κονδύλια;

5. Πόσες και ποιες συμβάσεις και κατόπιν ποιας διαγωνιστικής διαδικασίας έχει συνάψει η κυβέρνηση για τη διαχείριση του μεταναστευτικού;

Οι γαλάζιοι βουλευτές επισήμαναν μεταξύ άλλων ότι «η επιβεβαίωση από την Κομισιόν της αποκάλυψης του ειδησεογραφικού πρακτορείου Politico ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης διενεργεί από το 2017 έλεγχο για ενδεχόμενη κακοδιαχείριση των κονδυλίων της Ε.Ε. που προορίζονται για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα εκθέτει για ακόμη μια φορά τη χώρα μας στη διεθνή κοινότητα».

Κατήγγειλαν παράλληλα ότι «η τραγική κατάσταση που επικρατεί σε όλα τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών του Βορείου Αιγαίου, η πλήρης απουσία στοιχειωδών κανόνων υγιεινής, οι ελλιπείς τους υποδομές, αλλά και ο συνωστισμός χιλιάδων ανθρώπων σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης, προκαλούν ευθέως το αίσθημα ανθρωπισμού και αλληλεγγύης των Ελλήνων πολιτών».

Πλέον, στη ΝΔ, κάνουν ευθέως λόγο για σκοτεινό σύστημα διαχείρισης των κονδυλίων για το μεταναστευτικό, που δεν περιορίζεται μόνο στις αναθέσεις του ΥΠΕΘΑ. Ένα μεγάλο ζήτημα, όπως σημειώνουν, είναι και η απορρόφηση μεγάλων χρηματικών ποσών από ΜΚΟ. Ενδεικτικά αναφέρουν 15 εκατομμύρια ευρώ που έχουν δοθεί σε ΜΚΟ μόνο για να καλύψουν ανάγκες μετάφρασης και διερμηνείας.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται, από στελέχη της ΝΔ και στις καταγγελίες που είχε κάνει ο πρώην πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, τον Φεβρουάριο του 2016, για την τροπολογία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, με την οποία επετράπη στο υπουργείο να αναθέτει απευθείας, χωρίς δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού, τις συμβάσεις που αφορούν την οργάνωση των hotspots για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Ο Δημήτρης Ράικος, είχε εκδώσει ανακοίνωση με την οποία «εκφράζει την έντονη αντίθεσή του απέναντι στην πρακτική της κατάθεσης τροπολογιών που ορίζουν παρεκκλίσεις από τις ανοικτές και διαφανείς διαδικασίες που προβλέπει το ενωσιακό και εθνικό δίκαιο δημοσίων συμβάσεων για λόγους κατεπείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης, επιτρέποντας τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση προκήρυξης».

Δεν είναι τυχαία η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη χθεσινή συνεδρίαση των τομεαρχών του κόμματος ότι: «Η Νέα Δημοκρατία -τώρα ως αξιωματική αντιπολίτευση, αύριο ελπίζουμε με τη στήριξη των πολιτών ως επόμενη κυβέρνηση- θα ψάξει και θα μάθει πού πήγε και το τελευταίο ευρώ για τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες, αλλά και πώς αυτοί που στην αρχή περνούσαν τα ανοιχτά σύνορα, «λιάζονταν», στη συνέχεια «εξαφανιζόντουσαν», κατέληξαν σήμερα ουσιαστικά αιχμάλωτοι σε κέντρα κράτησης ανοιχτού ουρανού στη Λέσβο».

Στην Πειραιώς εκφράζουν πλέον υποψίες για μαύρο πολιτικό χρήμα μετά την άρνηση της κυβέρνησης να δώσει πλήρη στοιχεία για τη διαχείριση των 1,6 δις ευρώ που έχει λάβει η Ελλάδα ως ενίσχυση από την ΕΕ για το προσφυγικό.

Δείτε ακόμη:

ΜΟΡΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
AFP: Ανίκανη η ελληνική κυβέρνηση να εξασφαλίσει ακόμα και τα στοιχειώδη

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις