Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

19

Ιουνίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Το πρώτο “χαστούκι” μετά την παροχολογία: Θα παγώσουμε τα μέτρα για το χρέος αν δεν κάνετε όσα είπαμε
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Το πρώτο “χαστούκι” μετά την παροχολογία: Θα παγώσουμε τα μέτρα για το χρέος αν δεν κάνετε όσα είπαμε

Μπορούμε να σταματήσουμε τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που αποφασίστηκαν για την Ελλάδα εάν τα μέτρα προσαρμογής δεν συνεχιστούν όπως συμφωνήθηκε, προειδοποιεί ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ. Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Die Presse» και υπό τις ερωτήσεις του δημοσιογράφου για την παροχολογία της κυβέρνησης που έχει ξεκινήσει με το πέρας του προγράμματος […]

Μπορούμε να σταματήσουμε τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που αποφασίστηκαν για την Ελλάδα εάν τα μέτρα προσαρμογής δεν συνεχιστούν όπως συμφωνήθηκε, προειδοποιεί ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Die Presse» και υπό τις ερωτήσεις του δημοσιογράφου για την παροχολογία της κυβέρνησης που έχει ξεκινήσει με το πέρας του προγράμματος προσαρμογής ο κ. Ρέγκλινγκ είναι κάθετος.

«Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Είμαστε πολύ υπομονετικοί πιστωτές. Αλλά μπορούμε να σταματήσουμε τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που έχουν αποφασιστεί για την Ελλάδα στην περίπτωση που τα προγράμματα προσαρμογής δεν συνεχιστούν όπως έχει συμφωνηθεί. Είμαι αισιόδοξος μετά τις πιο πρόσφατες συνομιλίες μου με τον Πρωθυπουργό Τσίπρα. Το επίπεδο του χρέους μπορεί να φαίνεται τρομακτικά υψηλό, ωστόσο η Ελλάδα μπορεί να ζήσει με αυτό, καθώς οι ωριμάνσεις των δανείων είναι πολύ μακροπρόθεσμες και τα επιτόκια των δανείων είναι πολύ χαμηλότερα από ό, τι στις περισσότερες άλλες χώρες.

Μάλιστα ο κ. Ρέγκλινγκ επανέλαβε για ακόμη μία φορά ότι το 2015 η Ελλάδα ήταν λίγα λεπτά μακριά από το Grexit.

die_presse_regling

Σε ερώτηση σχετικά με τη νέα ιταλική κυβέρνηση και αν θα πρέπει να αποτελέσει αιτία για ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία, ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι «και οι δύο αρχηγοί των κομμάτων, Σαλβίνι και ντι Μάιο, δήλωσαν επίσης ότι τα τελευταία χρόνια είναι αρκετά διαφορετικά: Είπαν ότι θέλουν να σέβονται τους δημοσιονομικούς κανόνες και ότι δεν θα παραβιαστεί το όριο του 3% για το έλλειμμα. Επομένως, δεν φαίνεται να εφαρμόζουν τα εκλογικά τους προγράμματα, ασφαλώς όχι αμέσως. πρόσθεσε ο επικεφαλής του ESM.

Αναφορικά με την αντικατάσταση του ΔΝΤ από ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, στο οποίο θα μετεξελιχθεί ο ESM, ο Regling ανέφερε ότι σε τέσσερις χώρες η συνεργασία με το ΔΝΤ λειτουργούσε καλά. Μόνο στην Ελλάδα υπήρχαν περιστασιακά ζητήματα. Αλλά τα χρήματα του ΔΝΤ δεν επαρκούν εξαιτίας της στενής οικονομικής διασύνδεσης στο πλαίσιο της νομισματικής ένωσης. Επίσης, το 70% των μετόχων του ΔΝΤ είναι μη ευρωπαϊκές χώρες.

Οι Κινέζοι, οι Ινδοί ή οι Βραζιλιάνοι δεν ήταν ευχαριστημένοι που το ΔΝΤ ήταν τόσο εμπλεκόμενο. Ρώτησαν: Δεν μπορούσαν οι Ευρωπαίοι να το αντιμετωπίσουν μόνοι τους. Πρέπει να γίνουμε πιο ανεξάρτητοι, πρόσθεσε ο επικεφαλής του ESM.

Δείτε ακόμη:

Ρέγκλινγκ: Χωρίς μεταρρυθμίσεις «ξεχάστε» την ρύθμιση χέους

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις