Αθήνα

°C

Παρασκευή

23

Απριλίου 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Η ανακάλυψη της δεκαετίας – Βρήκαν νερό στον Άρη!
ΚΟΣΜΟΣ

Η ανακάλυψη της δεκαετίας – Βρήκαν νερό στον Άρη!

Μετά από χρόνια ερευνών και εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ξεκάθαρα ότι βρέθηκε μια τεράστια λίμνη με νερό σε υγρή κατάσταση στον πλανήτη Άρη! Σύμφωνα με τους ερευνητές της Ιταλικής Διαστημικής Υπηρεσίας, η λίμνη βρίσκεται σε βάθος 1.5km κάτω από τον πάγο στον νότιο πόλο του Κόκκινου πλανήτη και έχει έκταση 20km. O 11χρονος […]

Μετά από χρόνια ερευνών και εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ξεκάθαρα ότι βρέθηκε μια τεράστια λίμνη με νερό σε υγρή κατάσταση στον πλανήτη Άρη!

Σύμφωνα με τους ερευνητές της Ιταλικής Διαστημικής Υπηρεσίας, η λίμνη βρίσκεται σε βάθος 1.5km κάτω από τον πάγο στον νότιο πόλο του Κόκκινου πλανήτη και έχει έκταση 20km.

O 11χρονος Βασίλης θέλει να «αποδείξει» ότι υπάρχει Θεός

Παρά το γεγονός ότι η θερμοκρασία είναι στους -68ºC, το νερό της λίμνης παραμένει σε υγρή κατάσταση λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε άλατα μαγνησίου, νατρίου και ασβεστίου, και σε συνδυασμό με την πίεση που ασκείται από τον πάγο μειώνεται το σημείο ψύξης.

Η ανακάλυψη έγινε με τη βοήθεια του MARSIS που βρίσκεται επάνω στο διαστημικό σκάφος Mars Express της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος. Το εργαλείο αποστέλλει παλμούς στην επιφάνεια του πλανήτη και καταγράφει τον τρόπο με τον οποίο ανακλώνται πίσω στο σκάφος, αναγνωρίζοντας έτσι τα στοιχεία που βρίσκονται ακόμη και κάτω από την επιφάνεια.

Πώς ο ήλιος βοηθά τη μνήμη

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα από 29 τέτοια σετ παλμών που έλαβαν χώρα την περίοδο Μάιος 2012 – Δεκέμβριος 2015. Παρατήρησαν ότι μια περιοχή κοντά στο νότιο πόλο του πλανήτη Άρη έδινε πίσω παρόμοια σήματα με αυτά που λαμβάνουν από υπόγειες λίμνες κάτω από παγόβουνα στην Ανταρκτική και τη Γροιλανδία.

Η ανακάλυψη μιας τόσο μεγάλης ποσότητας νερού στον Άρη ανοίγει νέους ορίζοντες για τις μελλοντικές αποστολές της Ανθρωπότητας, ενώ η περιοχή γίνεται αυτόματα υποψήφια για την αναζήτηση στοιχείων μικροβιακής ζωής.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις