Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

04

Δεκεμβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Σκληρά τα προαπαιτούμενα… της εποχής μετά το μνημόνιο: Τα 9 SOS
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκληρά τα προαπαιτούμενα… της εποχής μετά το μνημόνιο: Τα 9 SOS

Του Γιώργου Αυτιά Το Συμπληρωματικό Μνημόνιο θέτει ειδικές δεσμεύσεις για τη διασφάλιση της συνέχειας και της ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ESM. Εδώ έχουμε δημοσιονομικά, κοινωνική πρόνοια, χρηματοπιστωτικά αγορά εργασίας δημόσια διοίκηση και ιδιωτικοποιήσεις. Δημοσιονομικά Η Ελλάδα θα πρέπει να σεβαστεί πλήρως τη δέσμευσή της να εξασφαλίσει ότι ο ετήσιος προϋπολογισμός […]

Του Γιώργου Αυτιά

Το Συμπληρωματικό Μνημόνιο θέτει ειδικές δεσμεύσεις για τη διασφάλιση της συνέχειας και της ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ESM.

Εδώ έχουμε δημοσιονομικά, κοινωνική πρόνοια, χρηματοπιστωτικά αγορά εργασίας δημόσια διοίκηση και ιδιωτικοποιήσεις.

Δημοσιονομικά

Η Ελλάδα θα πρέπει να σεβαστεί πλήρως τη δέσμευσή της να εξασφαλίσει ότι ο ετήσιος προϋπολογισμός της θα επιτύχει έως το 2022 ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ στη βάση των μεταρρυθμίσεων που έχουν τεθεί στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM.

Για το σκοπό αυτό η ελληνική κυβέρνηση θα διασφαλίσει την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές και την σύνδεση όλων των φόρων και του ΕΝΦΙΑ με τις αγοραίες τιμές έως τα μέσα του 2020, την στελέχωση της ΑΑΔΕ με 13.322 υπαλλήλους έως τα μέσα του 2021, θα λάβει μέτρα για τη μη συσσώρευση νέων καθυστερούμενων οφειλών και θα ολοκληρώσει το Λογιστικό Σχέδιο για την κεντρική διοίκηση.

Κοινωνική πρόνοια

Η Ελλάδα θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, σε στενή συνεργασία με την τεχνική βοήθεια που παρέχεται από την Κομισιόν. Στη βάση αυτή θα εξασφαλίσει την ανάπτυξη του συστήματος πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, ιδίως με το άνοιγμα τουλάχιστον 240 κέντρων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μέχρι τα τέλη του 2020.

Η Ελλάδα θα αλλάξει τον τρόπο προσδιορισμού της αναπηρίας μέχρι τα μέσα του 2019, θα επανεξετάσει το σύστημα επιδοτήσεων για τις τοπικές δημόσιες συγκοινωνίες και θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα για το Εισόδημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Τράπεζες

Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις που αποβλέπουν στην αποκατάσταση της υγείας του τραπεζικού συστήματος, εξασφαλίζοντας τη συνεχή αποτελεσματικότητα του σχετικού νομικού πλαισίου. Στη βάση αυτή θα εφαρμόσει έναν ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για να προωθηθεί η εφαρμογή του Νόμου Κατσέλη μέχρι τα τέλη του 2021.

Ιδιωτικοποιήσεις

Η κυβέρνηση θα πρέπει να διασφαλίσει πως το ΤΧΣ θα αναπτύξει μέχρι το τέλος του 2018 μια στρατηγική εξόδου για την πώληση των μεριδίων του στις συστημικές τράπεζες, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση θα συνεχίσει την χαλάρωση των capital controls σύμφωνα με τον δημοσιευμένο οδικό χάρτη.

Αγορά εργασίας

Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να διασφαλίσει την ανταγωνιστικότητα μέσω ετήσιας αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4172/2013. Επίσης, η υλοποίηση του σχεδίου δράσης για την αδήλωτη εργασία θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2019.

Κτηματολόγιο

Η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει το έργο του κτηματολογίου επικυρώνοντας το σύνολο των κτηματολογικών χαρτών και δασικών χαρτών μέχρι τα μέσα του 2021.

Ενέργεια

Να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2018 η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, ενώ τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της κοινής αξιολόγησης του συστήματος δημοπρασιών NOME θα εφαρμοστούν μέχρι τα τέλη του 2019.

Αποκρατικοποιήσεις

Πρέπει να προχωρήσει στην αξιοποίηση των ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ, Μαρίνα του Αλίμου, Εγνατία, ΔΕΠΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, των λιμένων Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Ηγουμενίτσας, Κέρκυρας, να μεταφέρει το ΟΑΚΑ στο Υπερταμείο και να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση της ΕΤΑΔ.

Δημόσια διοίκηση

Να προχωρήσει στο διορισμό γενικών γραμματέων και γενικών διευθυντών στα υπουργεία, να προχωρήσει στον τρίτο γύρο αξιολόγησης και κινητικότητας στο Δημόσιο και να εισάγει ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού που θα διασυνδεθεί με την Ενιαία Αρχή Πληρωμών…

Eurogroup: «Πάγος» για τις συντάξεις – Το Βερολίνο ξεκαθαρίζει ποιος κάνει «κουμάντο»
Οι 14 βαριές μας υποχρεώσεις έως το 2022
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις