alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Κι άλλη “νίκη” της Μέρκελ – Η συμφωνία με Ζεεχόφερ για το μεταναστευτικό
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Κι άλλη “νίκη” της Μέρκελ – Η συμφωνία με Ζεεχόφερ για το μεταναστευτικό

Λίγο έλειψε να καταρρεύσει η γερμανική κυβέρνηση για το μεταναστευτικό, όμως φαίνεται πως οι πανίσχυροι Μέρκελ και Ζεεχόφερ τα βρήκαν.

Άνγκελα Μέρκελ και Χορστ Ζεεχόφερ κατέληξαν σε συμβιβαστική λύση, για την εκτόνωση της ενδοκυβερνητικής κρίσης μετά τη δήλωση του τελευταίου πως θα παραιτηθεί.

Ο Χόρστ Ζεεχόφερ ήθελε να απαγορεύσει στα γερμανικά σύνορα την είσοδο προσφύγων που έχουν ήδη καταγραφεί σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, ενώ αντίθετα η Άγκελα Μέρκελ πρότεινε η επαναπροώθηση αυτών των ατόμων στα κράτη μέλη της ΕΕ στα οποία έχουν καταγραφεί, να γίνεται σε συνεννόηση με αυτές τις χώρες.

«Συμφωνήσαμε», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής του CSU, ο οποίος επιβεβαίωσε στη Welt ότι θα να παραμείνει στη θέση του.

«Πιστεύω ότι έπειτα από σκληρή πάλη και δύσκολες μέρες βρήκαμε έναν καλό συμβιβασμό», δήλωσε πριν από λίγο η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ, ανακοινώνοντας την συμφωνία με τον κυβερνητικό της εταίρο, την Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU). «Θα εγκαταστήσουμε στην Γερμανία κέντρα τράνζιτ. Έτσι διατηρείται ακριβώς το πνεύμα της εταιρικότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ταυτόχρονα γίνεται ένα αποφασιστικό βήμα για την αποκατάσταση της τάξης στην δευτερογενή μετανάστευση», πρόσθεσε.

Οι ηγετικές ομάδες των δύο συντηρητικών κομμάτων της γερμανικής κυβέρνησης, CDU και CSU, συνεδρίαζαν από νωρίς το απόγευμα. Σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στα εξής:

Θα δημιουργηθεί ένα νέο καθεστώς στα σύνορα Γερμανίας-Αυστρίας, το οποίο θα διασφαλίζει ότι δεν θα επιτρέπεται να μπουν στη χώρα οι αιτούντες άσυλο των οποίων οι διαδικασίες για το άσυλο είναι ευθύνη άλλων χωρών της ΕΕ.

Συμφωνία για το προσφυγικό, μια νίκη της Γερμανίας: Πίσω, σε μόλις 7 ημέρες

Θα δημιουργηθούν κέντρα transit. Από εκεί, οι αιτούντες άσυλο θα επαναπροωθούνται απευθείας στις χώρες που φέρουν την ευθύνη. Αυτό όμως δεν θα γίνεται χωρίς συγκατάθεση, αλλά στη βάση συμφωνιών.

Στις περιπτώσεις που δεν μπορούν να επιτευχθούν τέτοιες συμφωνίες, θα απορρίπτονται στη βάση μιας συμφωνίας με την Αυστρία.

Ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο αν το SPD θα αποδεχθεί αυτή τη λύση. Τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού θα συναντηθούν αργότερα απόψε.

Συνάντηση με Σόιμπλε

Νωρίτερα, στις 5 μ.μ., ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε προσπαθήσει να λειτουργήσει ως μεσολαβητής, υποδεχόμενος στο γραφείο του την Ανγκελα Μέρκελ και τον Χορστ Ζεεχόφερ.

Το μεσημέρι της Δευτέρας συνεδρίασαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες του CDU και του CSU, παρουσία της Μέρκελ, αλλά δίχως τον Ζεεχόφερ.

Η καγκελάριος είχε εκφράσει την ελπίδα ότι η διαμάχη μεταξύ Χριστιανοκοινωνιστών και Χριστιανοδημοκρατών θα τερματιστεί απόψε. «Υπάρχει ισχυρή επιθυμία για επίλυση», είπε στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Ζεεχόφερ: Δεν θα αφήσω να με απολύσει κάποια που έκανα καγκελάριο

Πάντως, πριν από τη συνάντησή του με την Μέρκελ, ο Ζεεχόφερ ανέβασε τους τόνους στο «κόκκινο».

«Δεν θα αφήσω να με απολύσει μια καγκελάριος η οποία είναι Καγκελάριος μόνο χάρη σε μένα», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, στη Sueddeutsche Zeitung.

«Βρίσκομαι σε μια κατάσταση η οποία είναι για μένα αδιανόητη. Το άτομο το οποίο βοήθησα να πάρει τα ηνία, με πετάει τώρα έξω. Μπορώ να μείνω σε μια θέση, αν η βασική γραμμή δεν είναι σωστή;», δήλωσε ακόμη.

Deal «πληγή» για την Ελλάδα: Παίρνει πίσω όλους τους πρόσφυγες

Σόιμπλε: Στο χείλος της αβύσσου

Κατά την κοινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών ομάδων του CDU και του CSU, ομόφωνα οι βουλευτές κάλεσαν τους ηγέτες των δύο κομμάτων να συμφιλιωθούν.

Ο βετεράνος πολιτικός του CDU Φόλκερ Κάουντερ είπε ότι αναμένει να βρεθεί μια λύση σήμερα το βράδυ. «Θα μείνουμε μαζί» είπε, καταχειροκροτούμενος.

Ο Αλεξάντερ Ντόμπριντ του CSU, που θεωρείται σκληροπυρηνικός, είπε ότι τα προβλήματα είναι «επιλύσιμα» και υπενθύμισε στους βουλευτές την αξία της συμμαχίας των δύο κομμάτων.

Λίγο νωρίτερα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προειδοποίησε ότι το συντηρητικό μπλοκ βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου και απεύθυνε έκκληση στα δύο κόμματα να βρουν μια συμφωνία.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσκόπηση για λογαριασμό του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού RTL, το 67% των Γερμανών θεωρεί «ανεύθυνο» τον τρόπο διαχείρισης της κατάστασης από τον κ. Ζεεχόφερ και το κόμμα του, ενώ σε ό,τι αφορά τους ψηφοφόρους της CSU, το 49% τάσσεται υπέρ της καγκελαρίου Μέρκελ και το 48% υπέρ του υπουργού Εσωτερικών.

Επιπλέον, το 69% του συνόλου των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ μιας ευρωπαϊκής λύσης, όπως η κυρία Μέρκελ. Υπέρ των θέσεων του Χορστ Ζεεχόφερ τάσσονται ωστόσο οι οπαδοί της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) σε ποσοστό 88%.