Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / Ελληνική εκκλησία με βραβείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς (vid)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ελληνική εκκλησία με βραβείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς (vid)

Το 1ο Βραβείο Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς/Europa Nostra κέρδισε πρόσφατα η βυζαντινή εκκλησία της Νάξου Αγία Κυριακή για τις μοναδικές τοιχογραφίες του 8ου και 9ου αιώνα  και πλέον έφτασε η ώρα της απονομής του βραβείου. Η Αγία Κυριακή είναι μια βυζαντινή εκκλησία, στην οποία διασώζεται ένα σπάνιο σύνολο ανεικονικού διακόσμου, που φιλοτεχνήθηκε στην πρώτη ή δεύτερη […]

Το 1ο Βραβείο Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς/Europa Nostra κέρδισε πρόσφατα η βυζαντινή εκκλησία της Νάξου Αγία Κυριακή για τις μοναδικές τοιχογραφίες του 8ου και 9ου αιώνα  και πλέον έφτασε η ώρα της απονομής του βραβείου.

Η Αγία Κυριακή είναι μια βυζαντινή εκκλησία, στην οποία διασώζεται ένα σπάνιο σύνολο ανεικονικού διακόσμου, που φιλοτεχνήθηκε στην πρώτη ή δεύτερη Εικονοκλαστική περίοδο (726 – 787 μ.Χ., 813 – 843 μ.Χ.).

Σπουδαίοι καλλιτέχνες γίνονται μια «γροθιά» για τον συνάνθρωπο

Η εκκλησία βρίσκεται σε μια απομακρυσμένη αγροτική περιοχή, η οποία ήταν για πολλά χρόνια παραμελημένη. Το έργο αποκατάστασής της αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα ευρωπαϊκής συνεργασίας με πρωτεργάτη την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Οι νικητές των Ευρωπαϊκών Βραβείων 2018, τα οποία αποτελούν ύψιστη τιμή, ανακοινώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Europa Nostra, η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό δίκτυο πολιτιστικών οργανισμών και φορέων.

Η «Ηλέκτρα» ανοίγει την «Μικρή Επίδαυρο» (vid)

Ανεξάρτητοι επιστημονικοί φορείς εξέτασαν 160 αιτήσεις από 31 χώρες της Ευρώπης. Εγκρίθηκαν και τιμήθηκαν 29 νικητές από 17 χώρες. Από την Ελλάδα βραβεύθηκαν δύο έργα στην κατηγορία της αποκατάστασης, η Αγία Κυριακή Απειράνθου και η Ελληνορθόδοξη εκκλησία Αγία Αικατερίνη του Σινά.

Η τελετή βράβευσης πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο παρουσία του Προέδρου της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, ο οποίος είναι επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη Γερμανία.

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εκπροσωπούμενος από τον Δήμαρχο Μανόλη Μαργαρίτη και η Λυδία Κονιόρδου παραβρέθηκαν στο Βερολίνο, στην τελετή απονομής των Ευρωπαϊκών Βραβείων της Europa Nastra, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εκπροσωπούμενος από τον Δήμαρχο Μανόλη Μαργαρίτη και η Λυδία Κονιόρδου παραβρέθηκαν στο Βερολίνο, στην τελετή απονομής των Ευρωπαϊκών Βραβείων της Europa Nastra.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις