Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / “Πόρτα” των ΗΠΑ στο Χαβιέ Σολάνα
ΚΟΣΜΟΣ

“Πόρτα” των ΗΠΑ στο Χαβιέ Σολάνα

Αδιανόητο. Ο Χαβιέ Σολάνα βρήκε εμπόδια για το ταξίδι του στις ΗΠΑ. Ο πρώην γ.γ. του ΝΑΤΟ, που έχει διατελέσει και Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, επρόκειτο να πάει στην Ουάσινγκτον για ομιλία στο Ινστιτούτο Brookings. Όταν όμως προσπάθησε να κάνει ηλεκτρονικά τη διαδικασία για την απαλλαγή από τη βίζα, το σύστημα […]

Αδιανόητο. Ο Χαβιέ Σολάνα βρήκε εμπόδια για το ταξίδι του στις ΗΠΑ.

Ο πρώην γ.γ. του ΝΑΤΟ, που έχει διατελέσει και Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, επρόκειτο να πάει στην Ουάσινγκτον για ομιλία στο Ινστιτούτο Brookings.

Όταν όμως προσπάθησε να κάνει ηλεκτρονικά τη διαδικασία για την απαλλαγή από τη βίζα, το σύστημα τον απέρριψε.

Αιτία τα ταξίδια που είχε κάνει στο Ιράν, μία από τις επτά χώρες που είναι στη «μαύρη λίστα» του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, μαζί με Ιράκ, Συρία, Σουδάν, Λιβύη, Σομαλία και Υεμένη.

Όποιος έχει ταξιδέψει σε αυτές τις χώρες, από την 1η Μαρτίου 2011 και μετά, δεν μπορεί να εξασφαλίσει απαλλαγή από τη βίζα και πρέπει να κάνει αίτηση για έκδοσή της.

«Είναι κακή απόφαση. Κάποιοι άνθρωποι έπρεπε να επισκεφθούν αυτές τις περίπλοκες χώρες για να διατηρήσουν ζωντανές τις διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Σολάνα στο ισπανικό κανάλι Antena 3.

Πρόσθεσε ότι είχε προσκληθεί στο Ιράν για την ορκωμοσία του Χασάν Ρουχανί, το 2013.

«Πήγα εκεί για να εκπροσωπήσω όλους όσοι είχαν εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις. Θα δω τι μπορώ να κάνω για να το διορθώσω. Είναι ένας υπολογιστής, ένας αλγόριθμος, και αν έχεις πάει στο Ιράν τελευταία, σε βγάζει από το σύστημα. Είναι σαν να μην υπάρχει σε ό,τι αφορά τη βίζα, γιατί δεν μπορείς να επισκεφθείς τη χώρα», συμπλήρωσε ο Ισπανός.

Ο Σολάνα είχε βοηθήσει στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία σχετικά με τα πυρηνικά του Ιράν.

Σφοδρή σύγκρουση στην άσφαλτο – Νεκρό ένα 5χρονο κοριτσάκι (pics)

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις