Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Καρκίνος: Προσοχή σε αυτό το προειδοποιητικό σύμπτωμα
ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος: Προσοχή σε αυτό το προειδοποιητικό σύμπτωμα

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι ένας από τους πλέον θανατηφόρους καρκίνους, καθώς το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης μετά τη διάγνωση υπολογίζεται πως είναι μόλις 8%. Ο λόγος είναι ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων –περίπου στο 80% των ασθενών –ο καρκίνος εντοπίζεται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο. O κίνδυνος για τους διαβητικούς Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στο επίσημο […]

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι ένας από τους πλέον θανατηφόρους καρκίνους, καθώς το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης μετά τη διάγνωση υπολογίζεται πως είναι μόλις 8%.

Ο λόγος είναι ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων –περίπου στο 80% των ασθενών –ο καρκίνος εντοπίζεται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο.

O κίνδυνος για τους διαβητικούς

Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στο επίσημο περιοδικό του Εθνικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ για τον Καρκίνο (JNCI), η εκδήλωση διαβήτη τύπου 2«προειδοποιεί» για τον αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης παγκρεατικού καρκίνου έως και τρία χρόνια αργότερα.

Η πρόσφατη διάγνωση για διαβήτη τύπου 2, διαπίστωσαν οι ερευνητές, συσχετίζεται με 2,3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στο πάγκρεας.

O κίνδυνος για τους διαβητικούς

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ερευνητές διαπιστώνουν μια άμεση σχέση ανάμεσα στον διαβήτη και στον καρκίνο του παγκρέατος.

«Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν τη θεωρία ότι η πρόσφατη εκδήλωση του διαβήτη αποτελεί συνέπεια του καρκίνου του παγκρέατος» αναφέρει σχετικά η επικεφαλής συντάκτρια της μελέτης, Γουέντι Σετιαβάν, καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Κεκ του Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια.

Δεδομένης της αρκετά κακής πρόγνωσης που έχει η συγκεκριμένη νόσος, η καθηγήτρια επισημαίνει πως «η έγκαιρη αναγνώριση των ανθρώπων που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του παγκρέατος μπορεί να σώσει ζωές».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις