Καρκίνος: Προσοχή σε αυτό το προειδοποιητικό σύμπτωμα

ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος: Προσοχή σε αυτό το προειδοποιητικό σύμπτωμα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι ένας από τους πλέον θανατηφόρους καρκίνους, καθώς το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης μετά τη διάγνωση υπολογίζεται πως είναι μόλις 8%. Ο λόγος είναι ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων –περίπου στο 80% των ασθενών –ο καρκίνος εντοπίζεται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο. O κίνδυνος για τους διαβητικούς Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στο επίσημο […]

19.06.2018 | 10:35

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι ένας από τους πλέον θανατηφόρους καρκίνους, καθώς το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης μετά τη διάγνωση υπολογίζεται πως είναι μόλις 8%.

Ο λόγος είναι ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων –περίπου στο 80% των ασθενών –ο καρκίνος εντοπίζεται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο.

O κίνδυνος για τους διαβητικούς

Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στο επίσημο περιοδικό του Εθνικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ για τον Καρκίνο (JNCI), η εκδήλωση διαβήτη τύπου 2«προειδοποιεί» για τον αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης παγκρεατικού καρκίνου έως και τρία χρόνια αργότερα.

Η πρόσφατη διάγνωση για διαβήτη τύπου 2, διαπίστωσαν οι ερευνητές, συσχετίζεται με 2,3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στο πάγκρεας.

O κίνδυνος για τους διαβητικούς

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ερευνητές διαπιστώνουν μια άμεση σχέση ανάμεσα στον διαβήτη και στον καρκίνο του παγκρέατος.

«Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν τη θεωρία ότι η πρόσφατη εκδήλωση του διαβήτη αποτελεί συνέπεια του καρκίνου του παγκρέατος» αναφέρει σχετικά η επικεφαλής συντάκτρια της μελέτης, Γουέντι Σετιαβάν, καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Κεκ του Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια.

Δεδομένης της αρκετά κακής πρόγνωσης που έχει η συγκεκριμένη νόσος, η καθηγήτρια επισημαίνει πως «η έγκαιρη αναγνώριση των ανθρώπων που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του παγκρέατος μπορεί να σώσει ζωές».

Exit mobile version