Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

27

Ιανουαρίου 2021

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Απαλλαγείτε από τις τοξίνες με φυσικό τρόπο
ΥΓΕΙΑ

Απαλλαγείτε από τις τοξίνες με φυσικό τρόπο

Οι τοξίνες βρίσκονται παντού γύρω μας, από τον αέρα που αναπνέουμε, στις τροφές που βρίσκονται στο πιάτο μας ή ακόμα και στο νερό που πίνουμε. Ως τοξίνη μπορεί να χαρακτηριστεί οποιοσδήποτε παράγοντας δεν έχει διατροφική ή άλλη αξία για τον ανθρώπινο οργανισμό ή μπορεί να τον βλάψει όταν η έκθεση σε αυτόν είναι μακρόχρονη. Στα υγιή άτομα, […]

Οι τοξίνες βρίσκονται παντού γύρω μας, από τον αέρα που αναπνέουμε, στις τροφές που βρίσκονται στο πιάτο μας ή ακόμα και στο νερό που πίνουμε.

Ως τοξίνη μπορεί να χαρακτηριστεί οποιοσδήποτε παράγοντας δεν έχει διατροφική ή άλλη αξία για τον ανθρώπινο οργανισμό ή μπορεί να τον βλάψει όταν η έκθεση σε αυτόν είναι μακρόχρονη.

Στα υγιή άτομα, το «δίκτυο αποτοξίνωσης» του ίδιου του οργανισμού μπορεί να προστατεύσει σε μεγάλο βαθμό από τις βλαβερές επιδράσεις των τοξινών, εξωγενών και ενδογενών.

Διαβάστε ακόμα:

Κατάθλιψη: Η πάθηση της σύγχρονης εποχής

Η «πρώτη γραμμή άμυνας» που διαθέτουμε ενάντια στις εξωγενείς τοξίνες είναι το ίδιο το δέρμα μας. Οι μικροοργανισμοί και οι ρύποι δεν μπορούν να διαπεράσουν τον δερματικό φραγμό, όταν αυτός δεν παρουσιάζει τραύματα, ενώ τα άλατα που υπάρχουν φυσικά στον ιδρώτα δημιουργούν ένα «αφιλόξενο» περιβάλλον για τους περισσότερους παθογόνους μικροοργανισμούς.

Κοιλότητες του σώματος που εκτίθενται σε τοξίνες, όπως το στόμα, τα μάτια και οι πνεύμονες, προστατεύονται χάρη στο σάλιο, στα δάκρυα ή στη βλέννα. Τα οξέα του στομάχου και τα «καλά» βακτήρια που φιλοξενούνται στον οργανισμό παρέχουν επιπλέον προστασία ενάντια στις τοξίνες.

Όλες οι παραπάνω «παθητικές» άμυνες του οργανισμού έχουν προληπτική δράση. Στον οργανισμό όμως υπάρχουν και «ενεργοί» μηχανισμοί απομάκρυνσης των τοξινών. Ο βήχας, το φτάρνισμα, η καταρροή, ο εμετός και η διάρροια είναι τυπικά παραδείγματα τέτοιων μηχανισμών.

Τα κύρια συστήματα αποτοξίνωσης του ανθρώπινου οργανισμού είναι τέσσερα:

  • Σύστημα απόρριψης κυτταρικών αποβλήτων, όπως το γαλακτικό οξύ
  • Απομάκρυνση αποβλήτων μέσω του λεμφικού συστήματος
  • Επεξεργασία τοξινών στο συκώτι, οι οποίες στη συνέχεια περνούν στη χολή και τελικά στο γαστρεντερικό προς απόρριψη, ενώ άλλες κατευθύνονται προς τα νεφρά για να απορριφθούν μέσω των ούρων
  • Τελική απόρριψη απόβλητων ουσιών από το γαστρεντερικό μέσω των κοπράνων.

Καθίσταται λοιπόν σαφές ότι η υγεία του λεμφικού συστήματος, του γαστρεντερικού, του συκωτιού, της χοληδόχου κύστης και των νεφρών παίζει ρόλο-κλειδί στην αποτελεσματική αποτοξίνωση του οργανισμού.

Η σωστή διατροφή, η τακτική σωματική άσκηση, ο καλός ύπνος και η αποτελεσματική διαχείριση του στρες εξασφαλίζουν ότι καθένα από τα όργανα και συστήματα αποτοξίνωσης του οργανισμού λειτουργεί ομαλά ώστε να αποτρέψει τη συσσώρευση τοξινών στον οργανισμό.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις