Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

13

Ιουνίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / ΕΝΦΙΑ: Σχέδιο για αυξήσεις στα «φθηνά» ακίνητα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Σχέδιο για αυξήσεις στα «φθηνά» ακίνητα

Ανησυχία προκαλεί στην κυβέρνηση ο ΕΝΦΙΑ, καθώς από την… κατάργησή του, φτάσαμε στις αυξήσεις. Ένα σενάριο που δείχνει να βρίσκεται στο τραπέζι είναι η αύξηση του αφορολόγητου ορίου στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ. Όπως αναφέρουν πηγές, αυτό θα συμβεί εφόσον η δοκιμαστική εκκαθάριση δείξει ότι το ποσό που θα βεβαιωθεί αγγίξει τα 3,5 δισ και όχι τα […]

Ανησυχία προκαλεί στην κυβέρνηση ο ΕΝΦΙΑ, καθώς από την… κατάργησή του, φτάσαμε στις αυξήσεις.

Ένα σενάριο που δείχνει να βρίσκεται στο τραπέζι είναι η αύξηση του αφορολόγητου ορίου στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.

Όπως αναφέρουν πηγές, αυτό θα συμβεί εφόσον η δοκιμαστική εκκαθάριση δείξει ότι το ποσό που θα βεβαιωθεί αγγίξει τα 3,5 δισ και όχι τα 3,2 δισ που είναι η συμβατική υποχρέωση.

Το αφορολόγητο όριο του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ είναι σήμερα 200.000 ευρώ και το σενάριο προβλέπει την αύξησή του στις 250.000 ευρώ.

Βέβαια για να συμβεί αυτό θα πρέπει η κυβέρνηση να αποδεχθεί την αύξηση του ΕΝΦΙΑ στις αποκαλούμενες λαϊκές περιοχές.

Νέα ταλαιπωρία με τις φορολογικές δηλώσεις

Σε κάθε περίπτωση η συγκεκριμένη κουβέντα βρίσκεται σε πολύ πρόωρο στάδιο και όλα θα εξαρτηθούν από την οριστικοποίηση των νέων τιμών ζώνης και την δοκιμαστική εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ που θα «τρέξει» στη συνέχεια.

Τα σχέδια όμως της κυβέρνησης μεταβάλλονται πολύ συχνά στο θέμα του ΕΝΦΙΑ, όπως γράφει το newsit.

Το πρώτο σχέδιο, προέβλεπε όλα τα πρόσθετα βάρη από την αλλαγή των αντικειμενικών αξιών να τα φορτώσουν στους 500.000 ιδιοκτήτες που πληρώνουν συμπληρωματικό φόρο.

Απορρίφθηκε όμως από τους δανειστές με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να προωθήσει μέτρα που να συρρικνώνουν τη φορολογική βάση αντί να τη διευρύνουν.

Στη συνέχεια, όταν το υπουργείο Οικονομικών αντιλήφθηκε ότι οι μεγαλύτερες επιβαρύνσεις αφορούν στους ιδιοκτήτες ακινήτων των λεγόμενων «λαϊκών» συνοικιών, προσπάθησε αρχικά να αναβάλλει την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και στη συνέχεια να περάσει τις μεταβολές των αντικειμενικών αξιών σε δόσεις.

ΕΝΦΙΑ: Χαμένοι όσοι έχουν ακίνητα σε «λαϊκές» περιοχές

Οι αντικειμενικές αξίες θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.

Στις λεγόμενες λαϊκές συνοικίες θα δούμε αυξήσεις στις τιμές ζώνης οι οποίες όμως δεν θα επηρεάσουν και το ποσό του ΕΝΦΙΑ ανά τετραγωνικό μέτρο ενώ στις ακριβές περιοχές, οι μειώσεις δεν θα είναι τόσο μεγάλες ώστε οι αντικειμενικές αξίες να αποτυπώνουν την «καταστροφή» που έχει γίνει στην κτηματαγορά μέσα στην τελευταία 10ετία.

Οι αλλαγές που θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα δεν επιτυγχάνουν το ζητούμενο που είναι η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να αφήσει μια σειρά εκκρεμότητες.

Δεν υπάρχει καμία παρέμβαση στους συντελεστές εμπορικότητας οι οποίοι παραμένουν σε εξωφρενικά διαφορετικά επίπεδα σε σχέση με τις πραγματικές συνθήκες στην αγορά.

«Θάνατος» σε επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες

Δεν ενεργοποιήθηκε ο «αυτόματος μηχανισμός» αναπροσαρμογής των τιμών ζώνης κάτι που παραμένει ως εκκρεμότητα να γίνει από το νέο έτος. Πρακτικά, θα δούμε να περνάει διάταξη που θα προβλέπει τη σύσταση μόνιμης μονάδας στο υπουργείο Οικονομικών με έργο τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων η οποία θα αναλάβει να συντονίσει τις προσπάθειες ώστε από το νέο έτος να έχουμε διορθωμένες αξίες.

Δεν βρέθηκε τρόπος να προσδιοριστεί επακριβώς η αξία των αγροτεμαχίων και των οικοπέδων εκτός σχεδίου, εκκρεμότητα η οποία θα επιλυθεί του χρόνου. 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις