Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

21

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Επηρεάζει η ιταλική κρίση την Ελλάδα;
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Επηρεάζει η ιταλική κρίση την Ελλάδα;

Η ιταλική κρίση βάζει φρένο στην έκδοση νέου δεκαετούς ομολόγου το καλοκαίρι από την ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται κορυφαίο αξιωματούχο της κυβέρνησης οι πρόσφατες αναταράξεις δεν πρόκειται να επιτρέψουν την επιτυχία του εγχειρήματος. «Η Ελλάδα αποφάσισε να καθυστερήσει για λίγους μήνες το σχέδιο για την έκδοση νέου ομολόγου, εξαιτίας του αυξημένου […]

Η ιταλική κρίση βάζει φρένο στην έκδοση νέου δεκαετούς ομολόγου το καλοκαίρι από την ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται κορυφαίο αξιωματούχο της κυβέρνησης οι πρόσφατες αναταράξεις δεν πρόκειται να επιτρέψουν την επιτυχία του εγχειρήματος.

«Η Ελλάδα αποφάσισε να καθυστερήσει για λίγους μήνες το σχέδιο για την έκδοση νέου ομολόγου, εξαιτίας του αυξημένου πολιτικού κινδύνου στην Ιταλία, που έχει προκαλέσει αναταράξεις στις αγορές», σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Η Αθήνα ήθελε να εκδώσει νέο ομόλογο, πιθανότατα το πρώτο δεκαετές έπειτα από μια δεκαετία, αυτό το καλοκαίρι και κατά προτίμηση πριν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα τον Αύγουστο, αναφέρει το αποκλειστικό δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου.

Όμως, αξιωματούχοι είπαν στο Reuters ότι το πλάνο μπορεί να χρειαστεί να μπει σε αναμονή έως το φθινόπωρο, όταν η Ελλάδα ελπίζει να έχει εξασφαλίσει περαιτέρω ελάφρυνση χρέους από τους δανειστές.

«Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση, αλλά πόσο βιώσιμη είναι η ανάπτυξη;»

Η Αθήνα θέλει να είναι σε θέση να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της από τις αγορές, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, σημειώνει το δημοσίευμα, που θυμίζει τις αναταραχές που προκάλεσαν στις αγορές η καθυστέρηση στον σχηματισμό της κυβέρνησης στην Ιταλία.

Παρότι αυτό επετεύχθη τελικά, οι αγορές παραμένουν νευρικές, παρατηρεί το Reuters, εξαιτίας των γενναιόδωρων πλάνων για δαπάνες από τη Ρώμη, αλλά και την πιθανή σύγκρουση των Βρυξελλών με την Ιταλία.

«Η Ελλάδα έχει μπροστά της την αποπληρωμή δόσεων περίπου 15 δισ. ευρώ πριν από το τέλος του 2019 και αξιωματούχοι λένε ότι μπορεί εύκολα να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της έως το 2020, χωρίς την έκδοση ομολόγου, χάρη εν μέρει στο “μαξιλάρι” ρευστότητας που δημιουργεί».

Φόβοι για μετάδοση της ιταλικής κρίσης στην Ελλάδα

«Εξετάσαμε την πιθανότητα έκδοσης ομολόγου πριν από το τέλος του προγράμματος, αλλά έπειτα από την πρόσφατη αναταραχή, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί», είπε ένας από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους που μίλησαν στο Reuters, αρνούμενος να κατονομαστεί.

«Εχοντας ένα ισχυρό “μαξιλάρι” ρευστότητας, μπορούμε να περιμένουμε τη μεταμνημονιακή περίοδο για την επόμενη κίνησή μας», ανέφερε ένας αξιωματούχος. «Επιπλέον, θα υπάρχει μια απόφαση για την ελάφρυνση χρέους», συμπλήρωσε.

Τι λέει το ΥΠΟΙΚ

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διέψευσαν το δημοσίευμα του Reuters, που έκανε λόγο για αναβολή της έκδοσης νέους δεκαετούς ομολόγου, εξαιτίας των αναταράξεων που προκάλεσε στις αγορές η Ιταλία.

«Για να υπάρξει απόφαση αναβολής θα πρέπει να υπάρξει απόφαση έκδοσης», αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

Ζήτησε «χάρη» από τον Σάντσεθ ο Τσίπρας

Ειδικότερα, οι ίδιοι κύκλοι εξηγούν ότι:

– Για να υπάρξει απόφαση αναβολής πρέπει να έχει υπάρξει απόφαση έκδοσης.
-Τέτοια απόφαση δεν υπήρξε ποτέ.
– Ο ΟΔΔΗΧ έχει τη γενική εντολή από την κυβέρνηση ήδη από πέρυσι το καλοκαίρι να κάνει -όπως έχει ήδη κάνει- δοκιμαστικές εξόδους στις αγορές.
– Οι εκδόσεις ομολόγων αποφασίζονται με τεχνοκρατικά κριτήρια από τον ΟΔΔΗΧ, ο οποίος διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία και τεχνογνωσία για την επιλογή του κατάλληλου χρόνου.

«Η κυβέρνηση δεν κάνει πολιτική εντυπωσιασμού με εκδόσεις ομολόγων, όπως συνήθιζαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις», καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις