Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Άγριος πόλεμος με απειλές για τη “μακεδονική γλώσσα”
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Άγριος πόλεμος με απειλές για τη “μακεδονική γλώσσα”

Άσχετο χαρακτήρισε τον Γιώργο Μπαμπινιώτη ο Νίκος Κοτζιάς, στον πόλεμο που έχει ξεσπάσει για την «μακεδονική γλώσσα». Ο υπουργός Εξωτερικών κατηγορεί την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή ότι ήδη από το 1977 είχε δεχθεί τη γλώσσα των Σκοπιανών, με τον γνωστό λεκτικογράφο να τον αμφισβητεί. Ο καθηγητής Μπαμπινιώτης υποστηρίζει ότι το μόνο θέμα που ετέθη στην διάσκεψη του ΟΗΕ […]

Άσχετο χαρακτήρισε τον Γιώργο Μπαμπινιώτη ο Νίκος Κοτζιάς, στον πόλεμο που έχει ξεσπάσει για την «μακεδονική γλώσσα».

Ο υπουργός Εξωτερικών κατηγορεί την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή ότι ήδη από το 1977 είχε δεχθεί τη γλώσσα των Σκοπιανών, με τον γνωστό λεκτικογράφο να τον αμφισβητεί.

Ο καθηγητής Μπαμπινιώτης υποστηρίζει ότι το μόνο θέμα που ετέθη στην διάσκεψη του ΟΗΕ το 1977 ήταν το πώς θα γίνει για όσες χώρες δεν χρησιμοποιούν το λατινικό αλφάβητο, ο μεταγραμματισμός των γεωγραφικών ονομάτων με λατινικά γράμματα.

Έχουμε εξασφαλίσει την αναγνώριση της γλώσσας μας, λέει ο Ζόραν Ζάεφ.

Η κόντρα άρχισε όταν ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε πως οι Σκοπιανοί έχουν ήδη εξασφαλίσει από την Αθήνα την αναγνώριση της «μακεδονικής γλώσσας».

«Η γλώσσα και η ταυτότητα των πολιτών έχουν διασφαλιστεί από τη σχεδιαζόμενη συμφωνία με την Ελλάδα και ότι οι δύο χώρες δεν υπήρξαν ποτέ πιο κοντά σε λύση», είπε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.

Αισιοδοξία για το Σκοπιανό – Τα 3 επικρατέστερα ονόματα

Από την άλλη, ο υπουργός δηλώνει πως θα αποκαλύψει στοιχεία αν προκληθεί ξανά.

«Για το όνομα δεν θα μιλήσω, είναι στο πακέτο που λύνουμε. Δεν κάνω εγώ δημοσιογραφία», είπε ο Νίκος Κοτζιάς στην ΕΡΤ.

«Αδόξως με κατηγορούν όσοι έδιναν ολόκληρο το όνομα Μακεδονία, ούτε καν σύνθετο. Θα έπρεπε να είναι πιο σεμνοί. Αν με προκαλέσει κανείς ξανά, θα καταθέσω το αρχείο που έχω. Τους προστατεύω, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δικαιούνται ανεύθυνων κατηγοριών.

Το “Μακεδονία-Σκόπια” το είχαν δεχθεί οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Υπήρξαν κυβερνήσεις που υιοθέτησαν το “Μακεδονία-Σκόπια” ως ονομασία για το εξωτερικό και “Μακεδονία” για το εσωτερικό”.

«Ένα κομμάτι της ΝΔ καλεί σε συλλαλητήρια τους πολίτες για το Μακεδονικό”, είπε ο υπ. Εξ. για τα νέα συλλαλητήρια, ενώ σχολιάζοντας τις δηλώσεις Μπαμπινιώτη για το ονοματολογικό, δήλωσε: «Ο κ. Μπαμπινιώτης θα έπρεπε να είναι πιο μετρημένος στις δηλώσεις του».

Τζανακόπουλος για Σκοπιανό: «Περιμένουμε από τον κ. Ζάεφ»

«Για πρώτη φορά το 2010 η Ελλάδα έθεσε θέμα για τη Μακεδονική γλώσσα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Ενώ σχολιάζοντας τις διαψεύσεις του καθηγητή Μπαμπινιώτη για την αποδοχή της «μακεδονικής γλώσσας» πρόσθεσε:

Ο κ. Μπαμπινιώτης «είναι εξαιρετικός λεκτικογράφος, αλλά άσχετος στην εξωτερική πολιτική και τη λειτουργία του ΟΗΕ. Επειδή είναι εξαιρετικός επιστήμονας, θα πρέπει να είναι πολύ σεμνός και θα πρέπει να προσέχει, γιατί η απάντησή του είναι άσχετη από την εξωτερική πολιτική.

Από το 1977 είχε γίνει μια συζήτηση, όπου εμείς αποδεχτήκαμε την πρόταση της Γιουγκοσλαβίας, να ορισθεί επίσημη γλώσσα η Μακεδονική. Από εκείνη την ημέρα, η Μακεδονική γλώσσα εμφανίστηκε στο πινάκιο του ΟΗΕ, ως μια από τις επίσημες γλώσσες της Γιουγκοσλαβίας. Και από τότε μέχρι σήμερα, εάν ανατρέξει στις αποφάσεις του ΟΗΕ, η γλώσσα αναφέρεται ως Μακεδονική» επέμεινε ο υπουργός.

Ταξιδιωτική οδηγία για την Ελλάδα από την πΓΔΜ

Στο πρωτοσέλιδο της η εφημερίδα Εφσυν, παρουσιάζει ντοκουμέντα από την διάσκεψη του ΟΗΕ.

Η «Στα συμπεράσματα της «Τρίτης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Τυποποίηση Γεωγραφικών Ονομάτων», η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το διάστημα 17 Αυγούστου-7 Σεπτεμβρίου 1977, επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή με υπουργό Εξωτερικών τον Δημήτριο Μπίτσιο, καταγράφεται ρητά η ύπαρξη «μακεδονικής» γλώσσας:

«Αναγνωρίζοντας περαιτέρω ότι στη Γιουγκοσλαβία η λατινοποίηση του σερβο-κροατικού και μακεδονικού κυριλλικού αλφάβητου έχει από καιρό χρησιμοποιηθεί σε επίσημα γεωγραφικά λεξικά και χάρτες», η Διάσκεψη συνιστά πως «τα συστήματα που αναφέρονται στο παράρτημα του παρόντος ψηφίσματος πρέπει να υιοθετηθούν ως διεθνή συστήματα για τη λατινοποίηση των σερβο-κροατικών και μακεδονικών γεωγραφικών ονομασιών στη Γιουγκοσλαβία».

Στην ελληνική αντιπροσωπεία μετείχε ο Γ. Μπαμπινιώτης, αλλά και ο Ευάγγ. Κωφός, ειδικός για το Μακεδονικό.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Γιώργος Μπαμπινιώτης επιμένει ότι όχι μόνο δεν είχε γίνει δεκτή η «μακεδονική γλώσσα» αλλά και ότι η γλώσσα που μιλάνε οι κάτοικοι των Σκοπίων είναι ένα βουλγαρικό ιδίωμα.

ΝΔ: «Βαριές οι εθνικές υποχωρήσεις της κυβέρνησης»

Μπαμπινιώτης: Βουλγαρικό ιδίωμα η γλώσσα των Σκοπιανών

Ο κ. Μπαμπινιώτης, μιλώντας στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα, διέψευσε ξανά τις δηλώσεις Κοτζιά τονίζοντας ότι ήταν παρών στη διάσκεψη που είχε γίνει για γλωσσολογικά θέματα των Σκοπίων.

«Η γλώσσα των Σκοπιανών είναι βουλγαρικό ιδίωμα και θα μπορούσαμε να την αποκαλέσουμε βουλγαροσλαβική ή βουλγαρο-σερβική» είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, τονίζοντας ότι δεν μπορούμε εμείς να την ονομάσουμε «μακεδονική».

«Δεν υπάρχει αναγνώριση της «μακεδονικής γλώσσας». Ή έχουμε δεχθεί τη “μακεδονική γλώσσα” για τους Σκοπιανούς ή έχει γίνει ένα τραγικό λάθος» κατέληξε ο Γιώργος Μπαμπινιώτης.

Κουμουτσάκος: Ψεύδεστε κ. Κοτζιά

Με σκληρά λόγια απάντησε ο τομεάρχης της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκςο στις καταγγελίες του υπουργού Νίκου Κοτζιά ότι η ΝΔ επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή είχε αποδεχθεί το όνομα «Μακεδονία-Σκόπια».

«Ψεύδεστε Νίκο Κοτζιά, καμία ελληνική κυβέρνηση δεν δέχτηκε τίποτα. Για αυτό άλλωστε και δεν υπήρξε ποτέ οιαδήποτε συμφωνία ή συμβιβασμός και το θέμα έμεινε ανοικτό. Τον κακό συμβιβασμό είστε έτοιμος να τον υπογράψετε εσείς», έγραψε στο Twitter ο κ. Κουμουτσάκος.

«Όλοι διαπραγματευόντουσαν πριν αλλά κανείς δεν αποδέχθηκε κακό συμβιβασμό. Μόνον ο Νίκος Κοτζιάς είναι έτοιμος να το κάνει», προσέθεσε.

Ο τομεάρχης έκανε λόγο για «κατήφορο» του υπουργού Εξωτερικών, ενώ κατήγγειλε αιχμηρά ότι ο άνθρωπος που «αποδέχθηκε για διαπραγμάτευση το κατάπτυστο ‘Μακεδονία του Ίλιντεν’ και έχει ήδη συμβιβαστεί, κατηγορεί εκείνους που δεν συμβιβάστηκαν και δεν δέχθηκαν τίποτα».

«Προσέξτε, ο ΥΠΕΞ μας επιμένει ότι έχουμε αναγνωρίσει την «Μακεδονική» γλώσσα υιοθετώντας το επιχείρημα των Σκοπιανών!», έγραψε στο Twitter ο Άδωνις Γεωργιάδης, αναφερόμενος στην δήλωση Κοτζιά πως η Αθήνα αποδέχτηκε «μακεδονική» γλώσσα στους κόλπους των Ηνωμένων Εθνών το 1977.

«Είναι απίστευτο. Αυτός ο άνθρωπος μας εκπροσωπεί υποτίθεται», προσέθεσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις