Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

20

Ιουνίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / “Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση, αλλά πόσο βιώσιμη είναι η ανάπτυξη;”
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

“Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση, αλλά πόσο βιώσιμη είναι η ανάπτυξη;”

Είναι βιώσιμη η ανάπτυξη, αναρωτιέται ο ξένος Τύπος… Σε επίπεδο αριθμών, η Ελλάδα δείχνει να μπαίνει σε μια τροχιά ανάπτυξης, όμως οι πολίτες δεν βλέπουν την καθημερινότητα να αλλάζει ούτε έχουν ελπίδες για την επόμενη μέρα. Η Handelsblatt αναφέρεται στα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και αναλύει το κατά πόσο η ανάπτυξη που φαίνεται, μπορεί να […]

Είναι βιώσιμη η ανάπτυξη, αναρωτιέται ο ξένος Τύπος…

Σε επίπεδο αριθμών, η Ελλάδα δείχνει να μπαίνει σε μια τροχιά ανάπτυξης, όμως οι πολίτες δεν βλέπουν την καθημερινότητα να αλλάζει ούτε έχουν ελπίδες για την επόμενη μέρα.

Η Handelsblatt αναφέρεται στα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και αναλύει το κατά πόσο η ανάπτυξη που φαίνεται, μπορεί να είναι βιώσιμη.

«Τα θετικά οικονομικά στοιχεία της Ελλάδας κρύβουν παγίδες», είναι ο τίτλος του άρθρου στο οποίο επισημαίνεται ότι «μπορεί το ΑΕΠ να αυξήθηκε ανέλπιστα κατά το πρώτο τρίμηνο, ωστόσο υπάρχουν και απογοητευτικά στοιχεία».

Όπως αναφέρεται, «η οικονομία της Ελλάδας ανακάμπτει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε τη Δευτέρα η Ελληνική Στατιστική Αρχή, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018 το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,8% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2017. Πρόκειται για καλά νέα για τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Τα τελευταία στοιχεία για την ανάπτυξη ταιριάζουν στο αφήγημά του περί ‘καθαρής εξόδου’ από το πρόγραμμα προσαρμογής. Ωστόσο η επιστροφή στις αγορές επισκιάζεται από τις ανησυχίες για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ιταλία.

Η άλυτη διαμάχη των Ευρωπαίων δανειστών με το ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα επιβαρύνει επίσης την κατάσταση, όπως δείχνει η πρόσφατη αύξηση της απόδοσης των ελληνικών κρατικών ομολόγων».

Η κρίσιμη απόφαση για το ελληνικό χρέος

Ωστόσο και τα ίδια τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα δεν είναι μόνο ενθαρρυντικά, συμπεραίνει ο αρθρογράφος: «Η απρόσμενα μεγάλη αύξηση του ΑΕΠ οφείλεται κυρίως στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Κατά το πρώτο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 7,6% σε σύγκριση με πέρσι. Άλλοι αριθμοί όμως είναι απογοητευτικοί. Η κατανάλωση μειώθηκε κατά 0,3% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Παρατηρητές εκτιμούν ότι η μείωση οφείλεται στην αυξημένη φορολογική επιβάρυνση των νοικοκυριών.

Ακόμη χειρότερα από την κατανάλωση εξελίχθηκαν οι επενδύσεις. Το πρώτο τρίμηνο μειώθηκαν κατά 10,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο ενώ σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά υποχώρησαν κατά 28,1%. Αυτή η απογοητευτική εξέλιξη δείχνει ότι η ανάπτυξη της Ελλάδας δεν έχει ακόμη βάθος και δεν είναι βιώσιμη. Τα μεγαλύτερα εμπόδια για πιθανούς επενδυτές στην Ελλάδα θεωρούνται η υψηλή φορολογία, οι ελλείψεις στο πεδίο της ασφάλειας δικαίου και η διαφθορά.

Σύμφωνα με αναλυτές οι λίγες επενδύσεις αντικατοπτρίζουν τη γενικότερη αβεβαιότητα που υπάρχει στην οικονομία λίγο πριν το τέλος του τρίτου προγράμματος. Πολλοί επενδυτές περιμένουν προφανώς να δουν εάν η έξοδος θα κυλήσει πράγματι τόσο ομαλά όσο υπόσχεται ο πρωθυπουργός Τσίπρας στους Έλληνες».

ΕΛΣΤΑΤ: Οι εξαγωγές στηρίζουν την ανάπτυξη

Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung παρουσιάζει μια πολύ αισιόδοξη εικόνα

Υπό τον τίτλο «Η ελληνική οικονομία παίρνει μπρος», το άρθρο επισημαίνει: «Η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να αιτηθεί νέα δάνεια. Η εγχώρια οικονομία φαίνεται να εξυπηρετεί τώρα τους στόχους της αφού η ανάπτυξη ανεβάζει ρυθμούς».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, «χάρη στις αυξημένες εξαγωγές η ελληνική οικονομία πήρε μπρος το πρώτο τρίμηνο. Από τον Ιανουάριο μέχρι το Μάρτιο και σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2017 το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,8%, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η ΕΛΣΤΑΤ στην Αθήνα.

Έτσι η ανάπτυξη ‘έτρεξε’ με τετραπλάσιους ρυθμούς απ΄ ότι μέχρι πρότινος και διπλάσιους από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Εδώ και πέντε τρίμηνα η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται ασταμάτητα».

Μικρότερες οι νέες συντάξεις που εκδίδονται με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου

Spiegel: Με αργά βήματα η Ελλάδα εξέρχεται από την κρίση

Στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αναφέρεται και το περιοδικό Spiegel στην ιστοσελίδα του, κάνοντας λόγο για «καλά νέα». Το ίδιο άρθρο παραπέμπει και στη χαλάρωση των capital control.

Υπό τον τίτλο «Οι Έλληνες μπορούν να κάνουν ανάληψη μέχρι και 5.000 €» ο δημοσιογράφος αναφέρει: «Με αργά βήματα η Ελλάδα εξέρχεται από την κρίση. Για τους πολίτες αυτό γίνεται αντιληπτό στα μηχανήματα ανάληψης.

Η ελληνική κυβέρνηση χαλάρωσε κι άλλο το όριο ανάληψης μετρητών. Από τη Δευτέρα οι πολίτες μπορούν να κάνουν ανάληψη μέχρι και 5.000 € το μήνα από κάθε λογαριασμό τους. Μέχρι τώρα το όριο βρισκόταν στα 2.300 € το μήνα».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις