Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

27

Μαΐου 2021

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / Bob Theatre Festival 2018
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Bob Theatre Festival 2018

Bob Theatre Festival 2018 – Μια Νέα Αποστολή Το φεστιβάλ μας διεξάγεται φέτος για 11η, συνεχόμενη χρονιά και καθώς μπαίνει στη δεύτερη δεκαετία της ζωής του, θέτει ένα νέο στόχο: To Bob Theatre Festival αναζητά το θέατρο που είναι χρήσιμο, το θέατρο που απευθύνεται στον άνθρωπο, το θέατρο που αλλάζει ζωές! Ένα Χρήσιμο Θέατρο Γιατί πάμε θέατρο; […]

Bob Theatre Festival 2018 – Μια Νέα Αποστολή

Το φεστιβάλ μας διεξάγεται φέτος για 11η, συνεχόμενη χρονιά και καθώς μπαίνει στη δεύτερη δεκαετία της ζωής του, θέτει ένα νέο στόχο: To Bob Theatre Festival αναζητά το θέατρο που είναι χρήσιμο, το θέατρο που απευθύνεται στον άνθρωπο, το θέατρο που αλλάζει ζωές!

Ένα Χρήσιμο Θέατρο

Γιατί πάμε θέατρο; Πάμε για να χαλαρώσουμε; Πάμε για να «ξεφύγουμε»; Πάμε για να αξιολογήσουμε ερμηνείες και σκηνοθεσίες; Αυτό είναι όλο;

Το θέατρο είναι μια τέχνη που επιβιώνει εδώ και 2.500 χρόνια. Τα μεγάλα έργα δεν έμειναν στην ιστορία επειδή είχαν «κοφτερές» ατάκες ή ευρηματικές σκηνοθεσίες, ούτε επειδή έκαναν τους ανθρώπους να ξεσκάσουν. Έμειναν στην ιστορία επειδή είχαν ουσία. Και αυτήν την ουσία κατάφεραν να τη μεταδώσουν στους ανθρώπους της εποχής τους, αλλάζοντάς τους τη ζωή!

Εμείς, ως θεατές, επιτρέπουμε στο θέατρο να μας αλλάξει τη ζωή; Όταν πάμε να δούμε μια παράσταση είμαστε ανοιχτοί ώστε να μας συμβεί κάτι; Ή πάμε οχυρωμένοι, μόνο για να κρίνουμε τα επιμέρους συστατικά της;

Ως δημιουργοί τώρα, ενδιαφερόμαστε για τον θεατή μας; Αντιλαμβανόμαστε τα προβλήματά του; Θέλουμε να τον βοηθήσουμε; Ή χανόμαστε στα βάθη της τεχνικής μας, απευθυνόμενοι τελικά μόνο στον εαυτό μας;

Το θέατρο είναι ένα εργαλείο ζωής το οποίο πάψαμε να βλέπουμε ως τέτοιο. Σε μια κρίσιμη εποχή όμως, όπως η δική μας, δεν μας παίρνει να πετάμε τα εργαλεία μας.

Στο Bob Theatre Festival λοιπόν θέλουμε να ξαναενεργοποιήσουμε αυτήν την χρησιμότητα του θεάτρου. Θέλουμε να εξερευνήσουμε τις δυνατότητες που έχουν οι δημιουργοί σήμερα για να δημιουργήσουν χρήσιμες παραστάσεις. Και παράλληλα θέλουμε να εκπαιδεύσουμε και το θεατρικό κοινό ώστε να μάθει να τις απαιτεί.

Το Bob Theatre Festival λοιπόν επιστρέφει στο BIOS από 28 Μαΐου έως 3 Ιουνίου 2018 και με “ομπρέλα” την ιδέα της αναζήτηση του χρήσιμου θεάτρου που μπορεί να αλλάξει ζωές, διαμορφώνει το πρόγραμμά του.

Οι βασικές του δράσεις παραμένουν ως έχουν:

Ο διαγωνισμός Scratch Night εξακολουθεί να αναζητά τις καλύτερες νεοσύστατες ομάδες.
Συνεχίζουμε να παρουσιάζουμε τις καλύτερες νεανικές παραστάσεις της χρονιάς, τις οποίες όμως πλέον αξιολογούμε κάτω από αυτό το νέο πρίσμα.
Τώρα, όμως για πρώτη φορά στο Bob, παρουσιάζουμε πρεμιέρες!

Όλες οι πρεμιέρες θα ενταχθούν σε μια σειρά συζητήσεων, με κοινό και συντελεστές, στο πλαίσιο της διερεύνησης και της αξιολόγησης του χρήσιμου θεάτρου.

To Bob Theatre Festival

Αρχικός στόχος της ομάδας AbOvo ήταν να παρουσιάσει όλες τις παραστάσεις της μαζί, σε ένα θέατρο. Γρήγορα όμως η ιδέα αυτή εξελίχθηκε, αποφασίστηκε να κληθούν και άλλες ομάδες και στις 12 Μαΐου του 2008, το Bob Theatre Festival ανοίγει τις πύλες του στο θέατρο ΧΩΡΑ με στόχο την ανάδειξη του Ελληνικού, νεανικού θεάτρου. Μέσα σε μια βδομάδα συρρέουν περισσότεροι από 3.000 θεατές και έτσι, το νεανικό θέατρο της Αθήνας, έχει το πρώτο του μεγάλο φεστιβάλ.

Μέχρι το 2011 το Bob Theatre Festival συνεχίζει να διοργανώνεται στο θέατρο ΧΩΡΑ. Μαζί με τους AbOvo, ο Κώστας Γάκης, ο Βασίλης Μαυρογεωργίου, ο Γιάννης Καλαβριανός, η Γεωργία Μαυραγάνη, ο Γιώργος Νανούρης, οι eXanimo και πολλοί άλλοι συμβάλουν, με τις παραστάσεις τους, στην ανάπτυξη του Bob και στην επικύρωσή του ως θεσμό στο Αθηναϊκό θέατρο.

Το 2012 το Bob μετακομίζει στο Bios, στην οδό Πειραιώς. Σε καιρό κρίσης πλέον, το φεστιβάλ αντιμετωπίζει δυσκολίες αλλά οι μικρές σκηνές και η ταυτότητα του Bios του δίνουν νέα ώθηση. Το Bob Theatre Festival αναπτύσσεται, προσελκύει νέες ομάδες και νέο κοινό και ξεπερνάει τελικά την προσέλευση θεατών που είχε πετύχει στο θέατρο ΧΩΡΑ.

Το 2017 το Bob Theatre Festival διοργανώνεται για 10η συνεχόμενη χρονιά και γιορτάζει τα γενέθλιά του, διεξαγόμενο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, στις σκηνές της Πειραιώς 260. Μια χρυσή δεκαετία έχει κλείσει και το νεανικό θέατρο έχει πλέον αλλάξει. Με τη συμβολή και του Bob, είναι σαφές ότι οι νεανικές ομάδες μπορούν πλέον να βρουν το δρόμο τους στις Αθηναϊκές σκηνές αλλά και να προσελκύσουν το κοινό τους.

Έτσι, φέτος το Bob Theatre Festival ξεκινάει μια νέα δεκαετία και μαζί μια νέα αποστολή. Αναζητάμε το θέατρο που είναι χρήσιμο, το θέατρο που απευθύνεται στον άνθρωπο, το θέατρο που αλλάζει ζωές!

Πληροφορίες

Τρίτη 29 Μαΐου
18:30 – Διαγωνισμός Scratch Night – 2ος Προκριματικός – ΜΑΙΝ (120’)
20:00 – The PolkaDot21 Project – Matrioska Ensemble – Basement (60’)
21:15 – Ο_Μισ@νθρωπος – 4Frontal – ΜΑΙΝ (120’)
21:30 – Μπομπονιέρα (ή Πώς Έλυσα τα Θέματά μου) – σκην. Μ. Κανναβός – Basement (90’)

Τετάρτη 30 Μαΐου
18:30 – Διαγωνισμός Scratch Night – 3ος Προκριματικός – ΜΑΙΝ (120’)
19:30 – Αριζόνα – σκην. Β. Σκαρμούτσος – Basement (70’)
21:15 – Επιστροφή στην Άγρια Βρύση – ΕπιPlay – ΜΑΙΝ (70’)
21:30 – Θέατρο Playback – Δέκα – Basement (75’)

Πέμπτη 31 Μαΐου
18:30 – Διαγωνισμός Scratch Night – 4ος Προκριματικός – ΜΑΙΝ (120’)
19:30 – Μπομπονιέρα (ή Πώς Έλυσα τα Θέματά μου) – σκην. Μ. Κανναβός – Basement (90’)
21:15 – Οθέλλος, Cold Case – σκην. Ζ. Ξανθοπούλου – ΜΑΙΝ (70’)
21:30 – Salo/me – UnVeil – Basement (80’)

Παρασκευή 1 Ιουνίου
19:00 – Σύγνεφο με Παντελόνια – Εμείς – ΜΑΙΝ (55’)
20:00 – ΚΟΙΜΑΜΑΙ και Άλλες Ιστορίες – σκην. Α. Γιαννάκη, Κ. Πατσιάνη – Basement (60’)
20:30 – Ο Μπάτλερ – Splish Splash – ΜΑΙΝ (90’)
21:30 – Η μπαλάντα ενός ευαίσθητου δήμιου – Lorem Ipsum – Basement (55’)
22:30 – Η Σπυριδούλα – This Famous Tiny Circus – ΜΑΙΝ (45’)

Σάββατο 2 Ιουνίου
18:30 – Η μπαλάντα ενός ευαίσθητου δήμιου – Lorem Ipsum – Basement (55’)
19:30 – Ραβδί ή Λυχνάρι; – σκην. Δ. Κωνσταντάρας – ΜΑΙΝ (80’)
20:00 – Αριζόνα – σκην. Β. Σκαρμούτσος – Basement (70’)
21:30 – Προσεχώς Απόδραση – Βρες το Δολοφόνο – Tesla (120’) ****

Κυριακή 3 Ιουνίου
18:00 – Διαγωνισμός Scratch Night – Τελικός – ΜΑΙΝ (120’)
18:30 – Από Μηχανής Άνθρωπος – Pulse – Basement (60’)
20:00 – Salo/me – UnVeil – Basement (80’)
21:15 – Οδύσσειες – Κράμα – ΜΑΙΝ (90’)
22:00 – The PolkaDot21 Project – Matrioska Ensemble – Basement (60’)

**** Οι τιμές των εισιτηρίων για την παράσταση Προσεχώς Απόδραση διαφοροποιούνται ως εξής:
Εισιτήριο θεάματος χωρίς φαγητό: 9€
Eισιτήριο θεάματος με φαγητό (κεφτεδάκια και τσιπς πατάτας με τυρί): 14€

BIOS, Πειραιώς 84, Αθήνα

Πού θα κάθομαι;

Επειδή το θεατρικό δείπνο μυστηρίου είναι μια εμπειρία παρεΐστικη, θα κάθεσαι βέβαια στο ίδιο τραπέζι με την παρέα σου. Θα ενώσετε το μυαλό σας για να εξιχνιάσετε το μυστήριο, γι’ αυτό, όσο πιο πολλοί είστε, τόσο το καλύτερο! Αν πάλι είστε λιγότερα από 3 άτομα, μην ανησυχείς, θα σε βάλουμε στο ίδιο τραπέζι μαζί με μικρές άλλες παρέες για να συνεργαστείτε και να λύσετε το μυστήριο!

Διαβάστε ακόμα: Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις