Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Με τις «ευλογίες» της Γερμανίας η συμφωνία για το Σκοπιανό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τις «ευλογίες» της Γερμανίας η συμφωνία για το Σκοπιανό

Με τη… βούλα της Γερμανίας ολοκληρώνεται σιγά σιγά η συμφωνία για το Σκοπιανό, με τις διαπραγματεύσεις να βρίσκονται στο τελικό στάδιο. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών παραδέχτηκε πως το Βερολίνο παρενέβη για τη διευθέτηση της διαφοράς, την ώρα που ο Νίκος Κοτζιάς παρουσιάζει τη συμφωνία σχεδόν «τελειωμένη». Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό […]

Με τη… βούλα της Γερμανίας ολοκληρώνεται σιγά σιγά η συμφωνία για το Σκοπιανό, με τις διαπραγματεύσεις να βρίσκονται στο τελικό στάδιο.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών παραδέχτηκε πως το Βερολίνο παρενέβη για τη διευθέτηση της διαφοράς, την ώρα που ο Νίκος Κοτζιάς παρουσιάζει τη συμφωνία σχεδόν «τελειωμένη».

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας, στο Βερολίνο, ο Έλληνας υπουργός εξέφρασε την απορία του για το γεγονός ότι δεν κατέστη έως τώρα δυνατή η επίλυση της διαφοράς, καθώς υπήρχαν, όπως είπε, κατά το παρελθόν καλύτερες ευκαιρίες.

Διαβάστε ακόμα: Τζανακόπουλος για Σκοπιανό: «Δεν υπάρχει συμφωνία αν δεν…»

Για την οριστικοποίηση των τελευταίων λεπτομερειών, συνεδριάζουν στο υπουργείο Εξωτερικών ειδικοί από Σκόπια, Αθήνα και ΟΗΕ.

Οι δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΕΞ

Από την πλευρά του, αν και υποστήριξε ότι η Γερμανία δεν είχε ανάμιξη στη διαδικασία, παραδέχθηκε ότι «όπου μας ζητήθηκε, επιδράσαμε προς τη μία ή την άλλη πλευρά παραγωγικά, εξισορροπητικά».

Για αυτό έκανε λόγο για το «αυτονόητο ενδιαφέρον» της Γερμανίας να επιλυθεί το μείζον ζήτημα, τονίζοντας πως σημαντική είναι η σταθερότητα στην περιοχή των δυτικών Βαλκανίων.

Ντιμιτρόφ: Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε τελικό στάδιο

Ο Νικόλα Ντιμιτρόφ επέμεινε στην εκτίμηση ότι οι διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό βρίσκονται σε «τελικό στάδιο», χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες για το περιεχόμενο μιας ενδεχόμενης συμφωνίας.

Διαβάστε ακόμα: Νέα συλλαλητήρια: «Θα ξεσηκώσουμε τη Μακεδονία»

Επιπροσθέτως, ανέφερε ότι οι πρόσφατες συνομιλίες στη Νέα Υόρκη, αλλά και η συνάντηση που είχε τετ-α-τετ με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, την Κυριακή το βράδυ στις Βρυξέλλες, ήταν πολύ χρήσιμες.

Όταν ολοκληρωθεί το έργο σε τεχνικό επίπεδο, οι δύο πρωθυπουργοί, Τσίπρας και Ζάεφ θα έχουν μια «σημαντική συζήτηση στο τηλέφωνο» και έπειτα θα πρέπει να πάρουν «σημαντικές πολιτικές αποφάσεις», όπως δήλωσε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις