Αθήνα

°C

ΤΕΤΑΡΤΗ

27

ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Προσλήψεις: Τα top επαγγέλματα που προτιμούν οι εργοδότες
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Προσλήψεις: Τα top επαγγέλματα που προτιμούν οι εργοδότες

Προσλήψεις: Τα top επαγγέλματα που προτιμούν οι εργοδότες Μπορεί οι αριθμοί να δείχνουν κάποια μείωση της ανεργίας στην Ελλάδα, ωστόσο έχει ενδιαφέρον να δει κανείς ποιες θέσεις απασχόλησης καλύπτονται και αν πράγματι πρόκειται για λύση στο μεγάλο πρόβλημα, που μαστίζει κυρίως τη νέα γενιά. Το ρεκόρ 17ετίας στην απασχόληση τον Απρίλιο έχει να κάνει με […]

Προσλήψεις: Τα top επαγγέλματα που προτιμούν οι εργοδότες

Μπορεί οι αριθμοί να δείχνουν κάποια μείωση της ανεργίας στην Ελλάδα, ωστόσο έχει ενδιαφέρον να δει κανείς ποιες θέσεις απασχόλησης καλύπτονται και αν πράγματι πρόκειται για λύση στο μεγάλο πρόβλημα, που μαστίζει κυρίως τη νέα γενιά.

Το ρεκόρ 17ετίας στην απασχόληση τον Απρίλιο έχει να κάνει με τον τουρισμό και τα σχετικά επαγγέλματα.

Η  πλειοψηφία από τις περίπου 100.000 προσλήψεις που έγιναν να αφορούν σε επαγγέλματα που σχετίζονται με τον κλάδο.

Σερβιτόροι, τραπεζοκόμοι και μπάρμαν είναι στην πρώτη θέση των προσλήψεων του Απριλίου.

Προκηρύξεις για 1.846 μόνιμες θέσεις εργασίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συστήματος Εργάνη, που δημοσιοποιήθηκαν έγιναν 50.237 προσλήψεις για τα τρία αυτά επαγγέλματα ενώ οι αποχωρήσεις ανήλθαν σε 26.208 δημιουργώντας ένα θετικό ισοζύγιο νέων θέσεων εργασίας της τάξης της 24.029.

Το ένα τέταρτο των προσλήψεων του Απριλίου αφορούν μάγειρες ξενοδοχείων και εστιατορίων με 26.633 αναγγελίες και θετικό ισοζύγιο 15.052 θέσεις εργασίας.

Καμαριέρες σε ξενοδοχεία, υπάλληλοι υποδοχής και ενημέρωσης πελατών, ρεσεψιονίστ και γκρουμ είναι οι επόμενες δύο μεγάλες κατηγορίες επαγγελμάτων με το ισοζύγιο να καταγράφεται επίσης θετικό σχεδόν κατά 19.000 θέσεις.

«Η Ελλάδα περιμένει ανάπτυξη από τα… ναρκωτικά»

Οι υπόλοιπες κατηγορίες επαγγελμάτων που συμπληρώνουν τη λίστα του συστήματος Εργάνη με τα δέκα επαγγέλματα που έχουν τα υψηλότερα θετικά ισοζύγια προσλήψεων-απολύσεων για τον μήνα Απρίλιο είναι:

Λαντζέρηδες

Πωλητές

Υπάλληλοι γραφείου

Καθαριστές και καθαρίστριες

Οδηγοί διαφόρων επαγγελμάτων

Ανειδίκευτοι εργάτες

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συμβολή του τουριστικού κλάδου στο ΑΕΠ της χώρας είναι εντυπωσιακή, καθώς το 2017 έφτασε στο 27,7%.

Η νέα μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων για τη συνεισφορά του τουρισμού στην ελληνική οικονομία καταδεικνύει ότι ο ελληνικός τουρισμός παρουσίασε πέρυσι αύξηση εσόδων από το εξωτερικό κατά 11,4% ή κατά 1,45 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2016.

Η συνολική αύξηση της τουριστικής δραστηριότητας εκτιμάται σε 1,56 δισ. ευρώ (από 16,7 δισ. ευρώ άμεσης συνεισφοράς στο ΑΕΠ το 2016 σε 18,3 δισ. ευρώ το 2017). Επίσης, ο τουρισμός συνέβαλε άμεσα στη δημιουργία του 10,3% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ η άμεση και έμμεση συμβολή του εκτιμάται από 22,6% έως 27,3%.

Τα αποτελέσματα της μελέτης, δείχνουν ότι ο τουρισμός είναι ένας τομέας με μεγάλη διάχυση ωφελειών στην οικονομία, καθώς για κάθε 1 ευρώ τουριστικού εσόδου, το ΑΕΠ της χώρας αυξάνεται κατά 2,2 έως 2,65 ευρώ.

Στις Περιφέρειες της Κρήτης, του Νοτίου Αιγαίου και των Ιονίων Νήσων, ο τουρισμός συνεισφέρει άμεσα στη δημιουργία άνω του 47,4% του ΑΕΠ των εν λόγω προορισμών.

Οι τρεις αυτές Περιφέρειες, έχουν από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν ΑΕΠ στη χώρα.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις