Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Αυγό: Εχθρός ή σύμμαχος της υγείας μας
ΥΓΕΙΑ

Αυγό: Εχθρός ή σύμμαχος της υγείας μας

Αυγό: Μια βασική πηγή πρωτεΐνης, είναι σύμμαχος μιας ισορροπημένης διατροφής, όμως έχει κατηγορηθεί πολλές φορές για τις θερμίδες του. Συγκεκριμμένα, πολλοί «κατηγορούν» κρόκο του αυγού και προτιμούν να τον αποφύγουν, ενώ καταναλώνουν μόνο το ασπράδι, καθώς στον κρόκο βρίσκεται η μεγαλύτερη ποσότητα χοληστερόλης και έχει περισσότερες θερμίδες. Μπορεί στον κρόκο να συγκεντρώνεται μεγάλη ποσότητα λιπαρών, […]

Αυγό: Μια βασική πηγή πρωτεΐνης, είναι σύμμαχος μιας ισορροπημένης διατροφής, όμως έχει κατηγορηθεί πολλές φορές για τις θερμίδες του.

Συγκεκριμμένα, πολλοί «κατηγορούν» κρόκο του αυγού και προτιμούν να τον αποφύγουν, ενώ καταναλώνουν μόνο το ασπράδι, καθώς στον κρόκο βρίσκεται η μεγαλύτερη ποσότητα χοληστερόλης και έχει περισσότερες θερμίδες.

Μπορεί στον κρόκο να συγκεντρώνεται μεγάλη ποσότητα λιπαρών, όμως παρέχει επίσης τις περισσότερες βιταμίνες και τα άλλα θρεπτικά συστατικά του αυγού.

Διαβάστε ακόμα:

Τι να φάτε για να αποφύγετε το Αλτσχάιμερ

Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε αναλυτικά πόση ενέργεια (θερμίδες) και τι ποσότητα θρεπτικών συστατικών παρέχει ο κρόκος και το ασπράδι του αυγού.

Όπως βλέπετε στον πίνακα, ο κρόκος παρέχει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη Α, η βιταμίνη Β12 και η βιταμίνη D, καθώς και το ασβέστιο, το φυλλικό οξύ και τα ωφέλιμα Ω-3 λιπαρά οξέα.

Αξίζει να σημειωθεί πως το επιτρεπόμενο όριο ημερήσιας πρόσληψης χοληστερόλης είναι τα 300 mg.

Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε άφοβα να καταναλώνετε αυγό ακόμη και σε καθημερινή βάση, αρκεί να προσέχετε να μην το συνδυάζετε με πολύ κόκκινο κρέας, τυρί και άλλα λιπαρά γαλακτοκομικά.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις