Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Ποια λαχανικά είναι «φίλοι» της καρδιάς
ΥΓΕΙΑ

Ποια λαχανικά είναι «φίλοι» της καρδιάς

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Journal of the American Heart Association, δείχνει πως συγκεκριμμένα λαχανικά βοηθούν την καρδιά. Ειδικότερα βοηθάει η κατανάλωση κραμβοειδών, όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Η μεγάλη κατανάλωση αυτών των τροφών πιθανόν να προστατεύει την υγεία των αρτηριών, συμβάλλοντας στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης. […]

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Journal of the American Heart Association, δείχνει πως συγκεκριμμένα λαχανικά βοηθούν την καρδιά.

Ειδικότερα βοηθάει η κατανάλωση κραμβοειδών, όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών.

Η μεγάλη κατανάλωση αυτών των τροφών πιθανόν να προστατεύει την υγεία των αρτηριών, συμβάλλοντας στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης.

Διαβάστε ακόμα

Απλές συμβουλές για την ενίσχυση του μεταβολισμού

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 954 γυναίκες ηλικίας 70 ετών και άνω, οι οποίες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων.

Επιπλέον, οι εθελόντριες υποβλήθηκαν σε υπερηχογραφικό έλεγχο, μέσω του οποίου μετρήθηκε το πάχος του τοιχώματος των καρωτιδικών αρτηριών και αξιολογήθηκε η έκταση της συσσώρευσης αθηρωματικών πλακών.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν πως το τοίχωμα των καρωτιδικών αρτηριών των γυναικών που κατανάλωναν τα περισσότερα λαχανικά ήταν λεπτότερο κατά 0,05 χιλιοστά κατά μέσο όρο, συγκριτικά με εκείνο των γυναικών που είχαν την χαμηλότερη πρόσληψη λαχανικών.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, ο σχεδιασμός της μελέτης δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας και αποτελέσματος, ενώ τα ευρήματα θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από περισσότερες μελέτες.

Σε κάθε περίπτωση, σχολιάζουν πως οι συστάσεις υγιεινής διατροφής θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην κατανάλωση κραμβοειδών λαχανικών, τα οποία είναι πιθανό να δρουν προστατευτικά ενάντια στην αθηροσκλήρωση.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις