Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Γιατί η ΕΕ βάζει… χέρι στις τηγανητές πατάτες
ΥΓΕΙΑ

Γιατί η ΕΕ βάζει… χέρι στις τηγανητές πατάτες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «κυνηγά» τις τηγανητές πατάτες λόγω μιας ουσίας που θεωρείται καρκινογόνος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ακρυλαμίδιο είναι μια ουσία καρκινογόνος και παράγεται όταν αμυλούχες τροφές, όπως το ψωμ και οι πατάτες, ψήνονται ή τηγανίζονται για πολλή ώρα σε υψηλές θερμοκρασίες. Για αυτό, η ΕΕ υποχρεώνει, με ένα νέο κανονισμό, τους κατασκευαστές να πάρουν άμεσα μέτρα, όπως […]

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «κυνηγά» τις τηγανητές πατάτες λόγω μιας ουσίας που θεωρείται καρκινογόνος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ακρυλαμίδιο είναι μια ουσία καρκινογόνος και παράγεται όταν αμυλούχες τροφές, όπως το ψωμ και οι πατάτες, ψήνονται ή τηγανίζονται για πολλή ώρα σε υψηλές θερμοκρασίες.

Για αυτό, η ΕΕ υποχρεώνει, με ένα νέο κανονισμό, τους κατασκευαστές να πάρουν άμεσα μέτρα, όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Zeit.

Διαβάστε ακόμα

Αλλεργίες: Πώς να… νικήσεις τον «εφιάλτη» της άνοιξης

«Οι πιο μικρές και τραγανιστές πατάτες είναι οι πιο γευστικές –αλλά και οι πιο ανθυγιεινές. Ο λόγος; Περιέχουν ακρυλαμίδιο. Πιστεύεται ότι προκαλεί καρκίνο και βρίσκεται σε προϊόντα πατάτας, δημητριακών και καφέ. H νομοθεσία για την προστασία των καταναλωτών θα πρέπει να εξασφαλίζει ότι στα πιάτα και τα κύπελλά μας θα προσγειώνεται όσο το δυνατόν λιγότερο ακρυλαμίδιο», γράφει ο γερμανικός Τύπος.

Στόχος να χρησιμοποιείται λιγότερο ακρυλαμίδιο στην καθημερινή ζωή.

Τι λέει ο νέος κανονισμός

Τα κράτη μέλη της ΕΕ υποχρεούνται φυσικά, από το 2010 να μετρούν την περιεκτικότητα σε ακρυλαμίδιο στα τρόφιμα σε τακτά χρονικά διαστήματα και να υποβάλουν τα δεδομένα στην Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (Efsa). Με βάση τα δεδομένα αυτά, οι επιστήμονες ανέπτυξαν στρατηγικές για τη μείωση των επιπέδων ακρυλαμιδίου στην παραγωγή και τη μεταποίηση τροφίμων, οι οποίες είναι πλέον υποχρεωτικές για όλες τις εταιρείες τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις