Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Οι 3+1 λύσεις για ήρεμο και ευχάριστο ύπνο
ΥΓΕΙΑ

Οι 3+1 λύσεις για ήρεμο και ευχάριστο ύπνο

Τα προβλήματα στον ύπνο και οι αϋπνίες είναι συνηθισμένα σε στους περισσότερους ανθρώπους. Εάν ξυπνήσατε το πρωί «σκουντουφλώντας» και νιώθοντας ότι δεν κοιμηθήκατε καλά το βράδυ, σκεφτείτε ότι δεν είστε οι μόνοι. Μια νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι οι περισσότεροι ενήλικες προσπαθούν να κοιμηθούν, με συνέπεια να μην απολαμβάνουν τις τουλάχιστον επτά ώρες ήσυχου ύπνου που συνιστώνται […]

ύπνος

Τα προβλήματα στον ύπνο και οι αϋπνίες είναι συνηθισμένα σε στους περισσότερους ανθρώπους. Εάν ξυπνήσατε το πρωί «σκουντουφλώντας» και νιώθοντας ότι δεν κοιμηθήκατε καλά το βράδυ, σκεφτείτε ότι δεν είστε οι μόνοι.
Μια νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι οι περισσότεροι ενήλικες προσπαθούν να κοιμηθούν, με συνέπεια να μην απολαμβάνουν τις τουλάχιστον επτά ώρες ήσυχου ύπνου που συνιστώνται για καλή και ισσοροπημένη υγεία.

Μην ξεχνάτε ότι η έλλειψη ύπνου οδηγεί στην κατάθλιψη, την ελλιπή συγκέντρωση και την αδυναμία διεκπεραιώσης απλών δραστηριοτήτων. Αρκετοί, λοιπόν, είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν το πόσο καλά θα κοιμηθείτε. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας, αλλά και τις ώρες που κοιμάστε.

Ρύθμιση του ωραρίου σας

ύπνος

Μετρήστε πόσες ώρες κοιμάστε κάθε βράδυ και διατηρήστε αυτό το πρόγραμμα του ύπνου σας για μερικές ημέρες και σταδιακά, προσπαθείτε να ξαπλώνετε στο κρεβάτι νωρίτερα κατά 15 λεπτά κάθε βράδυ, μέχρι να φτάσετε να κοιμάστε 7-8 ώρες κάθε βράδυ.

Πιείτε χαμομήλι πριν κοιμηθείτε

ύπνος

Το χαμομήλι χρησιμοποιείται ως «βοήθημα» ύπνου εδώ και αιώνες και η επίδρασή του αυτή επιβεβαιώνεται από διάφορες μελέτες η οποία μας απόδειξε ότι όταν έπιναν χαμομήλι για κάθε βράδυ, για διάστημα δύο εβδομάδων εκδήλωσαν λιγότερα συμπτώματα έλλειψης ύπνου και κατάθλιψης.

Ζεστό μπάνιο με λεβάντα

ύπνος

Να κάνετε κάθε βράδυ πριν κοιμηθείτε ένα ζεστό μπανιό με άρωμα λεβάντας. Έρευνες έδειξαν ότι όσοι εκτείθενται στο άρωμα της λεβάντας πριν κοιμηθούν, κατάφεραν να απολαύσουν καλύτερο και ποιοτικό ύπνο σε σύγκριση με όσους δεν έχουν εκτεθεί στο συγκεκριμένο άρωμα.

Τροφή και υγρά πριν τον ύπνο

ύπνος

Να αποφεύγετε τα πολύ «βαριά» ή τα πολύ «ελαφρά» γεύματα. Να τρώτε το τελευταίο γεύμα τουλάχιστον δύο ώρες πριν πάτε για ύπνο. Τα λιπαρά φαγητά προκαλούν έντονες διαταραχές του ύπνου. Αντίθετα, ένα βραδινό γεύμα με πολλούς υδατάνθρακες όπως μακαρόνια, ρύζι, ψωμί, όσπρια, λαχανικά, φρούτα, μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα. Τέλος, μην πιείτε μεγάλες ποσότητες υγρών, διότι θα αναγκαστείτε στη διάρκεια της νύχτας να σηκώνεστε από το κρεβάτι σας για να πάτε στην τουαλέτα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις