alphafreepress.gr / PLUS / Γιατί τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου
PLUS

Γιατί τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου

Mπακαλιάρος σκορδαλιά είναι το φαγητό που δεσπόζει στο τραπέζι της 25ης Μαρτίου.

Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι η παλαιότερη και πιο αυστηρή χρονική περίοδος νηστείας για την ορθόδοξη εκκλησία.

Μέσα στην περίοδο της Τεσσαρακοστής η νηστεία καταλύεται, διαφοροποιείται δηλαδή, τρεις φορές, δίνοντας μια ευκαιρία στους πιστούς για ενδυνάμωση μιας και η νηστεία αυτή είναι η πιο αυστηρή.

Διαβάστε ακόμα:

25η Μαρτίου: Όσα πρέπει να έχει το παραδοσιακό τραπέζι

Η πρώτη από αυτές τις εξαιρέσεις είναι ανήμερα της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπως έχει καθιερωθεί η 25η Μαρτίου. Οι άλλες δύο ημέρες διαφοροποίησης της νηστείας είναι η Κυριακή των Βαΐων και η Μεγάλη Πέμπτη.

Η 25η Μαρτίου όμως έχει διττή σημασία για τον Ελληνισμό, μιας και συμπίπτει από το 1838 με τον εορτασμό της Επανάστασης του 1821.

Η εξήγηση λοιπόν για αυτό το έθιμο είναι αρκετά απλή κι έχει να κάνει κυρίως με την αδυναμία των κατοίκων της ενδοχώρας να προμηθεύονται άμεσα και οικονομικά φρέσκο ψάρι.