Αθήνα

°C

Κυριακή

13

Ιουνίου 2021

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Αν παίζεις μπάλα πρέπει να το ξέρεις: Tι “χειροτερεύει” την μνήμη;
ΥΓΕΙΑ

Αν παίζεις μπάλα πρέπει να το ξέρεις: Tι “χειροτερεύει” την μνήμη;

Μια βρετανική επιστημονική έρευνα, η πρώτη του είδους της, διαπίστωσε ότι οι γνωστές “κεφαλιές” έχουν ως αποτέλεσμα χειρότερη μνήμη. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Στέρλινγκ, με επικεφαλής τη γνωσιακή νευροεπιστήμονα Δρα Μαγκνταλένα Ιέτσγουαρτ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό EbioMedicine, ζήτησαν από μια ομάδα 19 εθελοντών ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών, ανδρών και γυναικών, να ρίσνουν […]

Μια βρετανική επιστημονική έρευνα, η πρώτη του είδους της, διαπίστωσε ότι οι γνωστές “κεφαλιές” έχουν ως αποτέλεσμα χειρότερη μνήμη.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Στέρλινγκ, με επικεφαλής τη γνωσιακή νευροεπιστήμονα Δρα Μαγκνταλένα Ιέτσγουαρτ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό EbioMedicine, ζήτησαν από μια ομάδα 19 εθελοντών ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών, ανδρών και γυναικών, να ρίσνουν κεφαλιές με μπάλες που πετούσε προς το μέρος τους ένα μηχάνημα, που προσομοίωνε τα χτυπήματα κόρνερ.

Πριν και αμέσως μετά από κάθε κεφαλιά, οι επιστήμονες έλεγχαν τον εγκέφαλο των εθελοντών, καθώς και τη μνήμη τους. Διαπιστώθηκε ότι μετά τις κεφαλιές οι επιδόσεις στα τεστ μνήμης ήταν 41% έως 67% χειρότερες.

 

Οι λόγοι που μπορούν να σας κινητοποιήσουν να ξεκινήσετε το τρέξιμο σήμερα!

 

Η μνήμη αποκαθίστατο πλήρως μετά από ένα 24ωρο περίπου. Επίσης μετά από μερικές κεφαλιές ο εγκέφαλος εμφανίζει τάση συστολής.

«Αν και οι αλλαγές είναι προσωρινές, τις θεωρούμε σημαντικές για την υγεία του εγκεφάλου, ιδίως αν συμβαίνουν ξανά και ξανά, όπως συμβαίνει στο ποδόσφαιρο. Καθώς μεγάλοι αριθμοί ανθρώπων παίζουν αυτό το άθλημα, είναι σημαντικό να γνωρίζουν τι συμβαίνει στον εγκέφαλό τους και τις συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν σε βάθος χρόνου», δήλωσε η βρετανή επιστήμονας.

 

Υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στο μήνα που έχει γεννηθεί κανείς και στην κατάσταση της υγείας του;

 

Προς το παρόν, παραμένει αβέβαιο κατά πόσο οι αλλαγές στον εγκέφαλο είναι προσωρινές στους ανθρώπους που παίζουν ποδόσφαιρο για χρόνια. Το θέμα θα μελετηθεί περαιτέρω από τους επιστήμονες.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις