Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Τουρκικό ΥΠΕΞ προς Παυλόπουλο: Να αποφύγει μία ρητορική ικανή να φέρει ένταση- Ζητά και συλλήψεις
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκικό ΥΠΕΞ προς Παυλόπουλο: Να αποφύγει μία ρητορική ικανή να φέρει ένταση- Ζητά και συλλήψεις

Ανεβάζει τους τόνους η Τουρκία στη σκιά της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο. Με ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή πρόσφατη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου ότι «μπορεί να μην έχουμε την επικράτεια που θα έπρεπε να είχαμε ιστορικά. Αν η Ιστορία μας αναγκάσει, θα κάνουμε ό,τι έπραξαν […]

Ανεβάζει τους τόνους η Τουρκία στη σκιά της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή πρόσφατη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου ότι «μπορεί να μην έχουμε την επικράτεια που θα έπρεπε να είχαμε ιστορικά. Αν η Ιστορία μας αναγκάσει, θα κάνουμε ό,τι έπραξαν οι πρόγονοί μας» τον καλεί να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τα τουρκικά σύνορα.

Το τουρκικό υπουργείο καλεί επιπλέον τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «να αποφύγει μία ρητορική που δεν συνάδει με τη θέση του και η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει μη αναγκαία ένταση».

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει:

«Ο ελληνικός Τύπος ανέφερε χθες ότι ο κ. Παυλόπουλος έκανε τα ακόλουθα σχόλια για την Τουρκία: «Μπορεί να μην έχουμε την επικράτεια που θα έπρεπε να είχαμε ιστορικά. Αν η Ιστορία μας αναγκάσει, θα κάνουμε ό,τι έπραξαν οι πρόγονοί μας». Καλούμε τον Πρόεδρο Παυλόπουλο να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τα σύνορά μας και να αποφύγει μια ρητορική που δεν συνάδει με τη θέση του και η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει μη αναγκαία ένταση».

Ζητά συλλήψεις χρυσαυγιτών που έκαψαν την τουρκική σημαία

Σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ, όμως, ζητά από την Ελλάδα να συλλάβει μέλη της Χρυσής Αυγής που έκαψαν την τουρκική σημαία στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει: «Καταδικάζουμε την καύση της σημαίας μας κατά τη διάρκεια διαδήλωσης κατά της Τουρκίας που διοργανώθηκε από ένα ρατσιστικό πολιτικό κόμμα στην Αθήνα στις 5 Μαρτίου. Ζητούμε από τις ελληνικές Αρχές να συλλάβουν τους δράστες που διέπραξαν αυτήν την απεχθή πράξη εναντίον της σημαίας μας και να τους φέρουν ενώπιον της Δικαιοσύνης το συντομότερο δυνατόν».

Ύστερα από κυβερνητική σύσκεψη αποφασίστηκε εχθές να χαμηλώσουν οι τόνοι, στην περίπτωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών για την οποία ο πρωθυπουργός ζήτησε τη διαμεσολάβηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτιέρες.

Ο Νίκος Κοτζιάς μετά από σύσκεψη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, παραδέχτηκε σύμφωνα με πληροφορίες ότι είναι άγνωστο πότε θα επιστρέψουν στην Ελλάδα οι δυο Έλληνες που κρατούνται στην Τουρκία.

Σύμφωνα με βουλευτές που έλαβαν μέρος στην ενημέρωση, ο υπουργός είπε επίσης ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να σταλεί Έλληνας εμπειρογνώμονας που θα παραστεί στην εξέταση των κινητών τηλεφώνων των δύο στρατιωτικών.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις