Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / «Ο Χρυσοθήρας» με συνοδεία ζωντανής μουσικής από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

«Ο Χρυσοθήρας» με συνοδεία ζωντανής μουσικής από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

Το κλασικό αριστούργημα του Τσάρλι Τσάπλιν «ο Χρυσοθήρας» προβάλλεται με συνοδεία ζωντανής μουσικής από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής. «Ο Χρυσοθήρας» (1925), σχεδόν έναν αιώνα μετά την πρώτη του προβολή, το κλασικό αριστούργημα του Τσάρλι Τσάπλιν, εξακολουθεί να συγκινεί τις νεότερες γενιές με την αμεσότητα, την ανθρωπιά και την πικρή κοινωνική του σάτιρα. […]

Το κλασικό αριστούργημα του Τσάρλι Τσάπλιν «ο Χρυσοθήρας» προβάλλεται με συνοδεία ζωντανής μουσικής από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής.

«Ο Χρυσοθήρας» (1925), σχεδόν έναν αιώνα μετά την πρώτη του προβολή, το κλασικό αριστούργημα του Τσάρλι Τσάπλιν, εξακολουθεί να συγκινεί τις νεότερες γενιές με την αμεσότητα, την ανθρωπιά και την πικρή κοινωνική του σάτιρα.

Ο πολυδιάστατος Τσάπλιν, σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής του φιλμ, το επανέκδωσε το 1942, επενδύοντάς το μουσικά ο ίδιος με τη βοήθεια του Μαξ Τερ και ενορχηστρωτών.

Εξήντα πέντε χρόνια μετά (2007), ο Timothy Brock δίνει νέα διάσταση στην παρτιτούρα του Τσάπλιν και των συνεργατών του προτείνοντας τη δική του ενορχήστρωση.

Αυτήν ακριβώς την εκδοχή θα ακούσουμε την Παρασκευή 2 Μαρτίου στις 8:30 το βράδυ από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, η οποία θα συνοδεύσει ζωντανά την προβολή της θρυλικής ταινίας στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη. Στο πόντιουμ, ο μαέστρος Στάθης Σούλης. «Ο Χρυσοθήρας» προβάλλεται με ελληνικούς υπέρτιτλους (μετάφραση: Παναγιώτης Καλλιφατίδης, παραχώρηση του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών).

Μια μοναδική εμπειρία αισθητικής απόλαυσης για τους λάτρεις της μουσικής και της Έβδομης Τέχνης στο πλαίσιο της Σειράς Γέφυρες (καλλιτεχνική επιμέλεια, προγραμματισμός: Δημήτρης Μαραγκόπουλος).

«Ο Χρυσοθήρας» είναι η πρώτη ταινία για την οποία ο Τσάπλιν έγραψε μουσική εκ των υστέρων. Η σύνθεσή του ισορροπεί με μαεστρία και χάρη ανάμεσα στη δραματικότητα, το χιούμορ και τον ρομαντισμό, σχολιάζει την εικόνα με ευφυέστατο τρόπο και υπογραμμίζει το κωμικό στοιχείο στις ατομικές σκηνές. Ακούγοντας το soundtrack του φιλμ αναγνωρίζει κανείς συμφωνικά μοτίβα από διάσημα έργα του Βάγκνερ, του Τσαϊκόφσκι και του Ρίμσκι-Κόρσακοφ.

«Ο Χρυσοθήρας» / «The Gold Rush» (ΗΠΑ, 1925)

Διάρκεια: 90 λεπτά περίπου (χωρίς διάλειμμα)
Σκηνοθεσία: Charlie Chaplin
Πρωτότυπη μουσική: Charlie Chaplin (1942)
Ενορχήστρωση: Timothy Brock (2007)
Διανομή: Charlie Chaplin, Georgia Hale, Mack Swain, Tom Murray κ.ά.
Τιμές εισιτηρίων Φοιτητές, άνεργοι, ΑΜΕΑ, 65+, πολύτεκνοι: 7,5 ευρώ, Ζώνη Ε: 10 (Παιδικά, μαθητικά: 5 €), Ζώνη Δ: 15 ευρώ (Παιδικά, μαθητικά: 8 €), Ζώνη Γ: 20 (Παιδικά, μαθητικά: 10 €), Ζώνη Β: 25 ευρώ (Παιδικά, μαθητικά: 12 €), Ζώνη Α: 30 ευρώ (Παιδικά, μαθητικά: 15 €), Διακεκριμένη Ζώνη: 35 ευρώ (Παιδικά, μαθητικά: € 17)

Το κλασικό αριστούργημα του Charlie Chaplin με συνοδεία ζωντανής μουσικής

Με ελληνικούς υπέρτιτλους
Κρατική Ορχήστρα Αθηνών: Στάθης Σούλης │ μουσική διεύθυνση
Παρασκευή 2 Μαρτίου│20:30
Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη
Σκηνοθεσία, μουσική│Charlie Chaplin Ενορχήστρωση│Timothy Brock Πρωταγωνιστούν Charlie Chaplin, Georgia Hale,
Mack Swain, Tom Murray

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις